reklama

Umowa o pracę i ZUS

Cześć wszystkim, razem z żoną planujemy założyć rodzinę . Moja żona od początku września ma podpisaną umowę o pracę na dwa lata. Jest to Jej pierwsza umowa w tej firmie.
Moje pytanie brzmi kiedy moglibyśmy zacząć starać się o dziecko żeby pracodawca nie unieważnił umowy oraz żeby ZUS się nie przyczepił do oszustwa.
Moja żona słyszała , że pół roku to bezpieczny staż w nowej pracy żeby zająć w ciążę . Sprawa mnie zainteresowała , a w Internecie nie znalazłem informacji na ten temat.
Czy 2-3 miesiące od podpisania umowy to za wcześnie na dziecko ?
Pozdrawiam

reklama
Cześć wszystkim, razem z żoną planujemy założyć rodzinę . Moja żona od początku września ma podpisaną umowę o pracę na dwa lata. Jest to Jej pierwsza umowa w tej firmie.
Moje pytanie brzmi kiedy moglibyśmy zacząć starać się o dziecko żeby pracodawca nie unieważnił umowy oraz żeby ZUS się nie przyczepił do oszustwa.
Moja żona słyszała , że pół roku to bezpieczny staż w nowej pracy żeby zająć w ciążę . Sprawa mnie zainteresowała , a w Internecie nie znalazłem informacji na ten temat.
Czy 2-3 miesiące od podpisania umowy to za wcześnie na dziecko ?
Pozdrawiam
Starania zacznijcie najlepiej już. Jeśli to prawdziwa praca to ZUS nie ma się do czego przyczepić. Nie ma nic podejrzanego w tym, że ktoś jest w ciąży po 3 miesiącach.
W mojej byłej pracy dziewczyna zaszła w ciążę od razu na umowie próbnej zleceniowej. Druga umowa miała być o pracę. Poszła do pracodawcy, powiedziała prawdę i poszli jej na rękę. Dali jej umowę o pracę , żeby dostała macierzyński.
Takie obawy mogą się brać z naglośnionych afer gdy bezrobotna kobieta prosiła kogoś z rodziny kto ma działalność, żeby ją zatrudnił na wysokim zusie, a po miesiącu okazywało sie, że jest w ciąży.
Poza tym starania mogą trwać miesiąc, pol roku, rok... Więc przy umowie na 2 lata czym szybciej zaczniecie tym większa szansa, że zdazycie "obrócić" z ciąża i macierzyńskim, wyrobicie się w dwa lata i będzie miała do czego wracać ;)
Powodzenia

Pamiętajcie tylko że L4 ZUS wylicza na podstawie ostatnich 12miesiecy przepracowanych. Ja miałam umowę zlecenie od lutego 2016, później zmieniona na o prace od 1.10.2016 A na L4 ciążowe poszłam od konca maja 2017. Problemów żadnych nie mialam
Wylicza z 12 miesięcy, o ile były one przepracowane cały czas u tego samego pracodawcy, u którego się pracuje w momencie pójścia na L4. Jak ktoś zmienia pracę w międzyczasie, to średnią wylicza się na podstawie miesięcy przepracowanych u nowego pracodawcy (jeśli ktoś u nowego pracodawcy pracuje 3 miesiące, to liczy się średnia z 3 miesięcy).

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry