reklama

Upadki, siniaki i guzy

A moja Hanusia skonczyła 8 miesięcy i przybiera pozycje do raczkowania (na czworakach), chwieję się a jak chce sie przemieścic i podnosi rączke to od razu się przewraca;-). CZasem uda jej się raczkować, ale do tyłu:-D. Myślę, że jeszcze z 2 tygodnie i będzie raczkowała także do przodu:tak:.

Każde dziecko inaczej się rozwija, ale z tego co mówiła moja pediatra, dzieci, które nie raczkowały tylko od razu chodziły mogą mieć statystycznie późniejsze problemy w szkole:confused:. Nie wiem ile w tym prawdy a ile danych liczbowych:confused:.

reklama
A moja Hanusia skonczyła 8 miesięcy i przybiera pozycje do raczkowania (na czworakach), chwieję się a jak chce sie przemieścic i podnosi rączke to od razu się przewraca;-). CZasem uda jej się raczkować, ale do tyłu:-D. Myślę, że jeszcze z 2 tygodnie i będzie raczkowała także do przodu:tak:.

Każde dziecko inaczej się rozwija, ale z tego co mówiła moja pediatra, dzieci, które nie raczkowały tylko od razu chodziły mogą mieć statystycznie późniejsze problemy w szkole:confused:. Nie wiem ile w tym prawdy a ile danych liczbowych:confused:.
tez o tym slyszalam,ale nie wiem ile w tym prawdy.mojej siostry syn nie raczkowal,a teraz jest wzorowym uczniem...

Hania zaczęła raczkować ok miesiąc temu. Teraz zasuwa jak szalona na kolanach po całym domu i próbuje chodzić.
Nasz lekarz "straszył", że mała przed rokiem nie pójdzie a jak widać postępy robi znaczne a i chęci jej nie brakuje :cool2:
Wszystko w swoim czasie.

Tej teorii akurat nie znam ale słyszałam w tv wypowiedź fizjoterapeuty, że dzieciom, które nie raczkowały często rodzice nie stwarzali ku temu możliwości, np trzymając je w chodzikach, leżaczkach, itp. Jak najwięcej czasu dzidzi powinno spędzać na dywanie.
Cieszcie się chwilami, kiedy jeszcze wystarczy, że za dzieckiem nadążacie wzrokiem, potem zaczyna być wesoło :cool2:;-)

moje dzieciatko ma 9 miesiecy i jeszcze nie raczkuje, dopiero od niedawna zaczelo pelzac troche, ale tylko do tylu..:-D
podnosi pupke do gory, cwiczy ostro takze jak pisala oska zacznie pewnie okolo 11 miesiaca. :tak:
moim zdaniem duzo zalezy od wagi dziecka. moje jest bardzo drobniutkie wiec pewnie dlatego nie ma sil na raczkowanie jeszcze.

ania_zywa - raczkowanie rozwija obydwie polkole mozgowe poprzez koordynacje ruchowa..wiec dlatego dzieci raczkujace moga sobie lepiej radzic w szkole..:confused:

Nineczka ja bym za bardzo nie wierzyła w te statystyki:tak:Ja nie raczkowałam a zaczęłam chodzić jak miałam 9 msc i problemów w szkole nie miałam:dry:ale jak wiadomo kazde dziecko jest inne.Swoja droga jestem ciekawa jak mój maluch bedzie sie rozwijał-moja siostra dostala zebow jak miala 3 msc-moze i to odziedziczy;-):-D

Hmmmmm.....mój Kuba skończył parę dni temu 5 miesięcy....a przymiarki do raczkowania czyni odkąd skonczył 4 miesiące i 3 tygodnie....przedtem przez jakis czas podnosił pupe do góry, podkurczał kolana.....potem zaczął podnosić się na rączkach.........teraz stoi stabilnie w pozycji na czworaka, buja się w przód i w tył, czasem udaję mu się pociągnąć obydwie nózki do przodu - wygląda wtedy jak zajączek:happy2:. A wczoraj pierwszy raz udało mu się przesunąć jedną nózke, a potem drugą - ale tylko troszkę......W kazdym razie bardzo duzo czasu spędza na czworaka, bardzo dobrze pełzą i w przód i w tył, czołga się...........Myśle ze waga dziecka nie ma tu zadnego znaczenia.....Kuba nie ma jeszcze 7 kg - jest chyba najlżejszym chłopczykiem wśrod dzieciaczkow kwietniowych 2007....Wazne zeby dziecko jak najczesciej lezalo na brzuszku bo tylko wredy moze cwiczyc....

reklama
GUDRUN - dziewczynki z reguły są mniejsze.....no i jeszcze kwestia jaka byla waga urodzeniowa....ja sama osiagnęłam 8 kg dopiero około 12 miesiaca zycia....a o wiele wczesniej rozne "akrobacje" wyprawiałam;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry