reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Urlop macierzyński i wychowawczy.

Elwirka1665

Zaangażowana w BB
Witam
Już za kilka dni na świat przyjdzie moja córeczka 💗.Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim.
Jeszcze nie byłam na urlopie macierzyńskim i wychowawczym więc nie mam pojęcia jakie formalności trzeba załatwić.Czy z L4 po urodzeniu dziecka przechodzi się od razu na macierzyński?
Proszę o pomoc co i gdzie załatwić?Pracuje na umowę na czas nieokreślony.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie

reklama
Witam
Już za kilka dni na świat przyjdzie moja córeczka 💗.Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim.
Jeszcze nie byłam na urlopie macierzyńskim i wychowawczym więc nie mam pojęcia jakie formalności trzeba załatwić.Czy z L4 po urodzeniu dziecka przechodzi się od razu na macierzyński?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
Najlepiej zapytaj w kadrach u siebie w pracy.

Witam
Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
U mnie mąż zawoził wniosek o urlop macierzyński (typowy z internetu) 🙂 i tyle 🤷

u mnie HR wypełnił wszystko co trzeba i podesłał do podpisania, odesłałam skan. pamiętaj żeby wybrać czy chcesz mieć wypłacane 100-70 czy cały czas 80. wpisz sobie w googlu co zrobić po urodzeniu dziecka, bo musisz też wypełnić dokumenty do urzędu o dziecku itd, trochę tej papierologii jest a wszystko można przez internet załatwić.

Ja dostalam przy wypisie zaswiadczenie od szpitala, kiedy zaczal sie urlop macierzynski. Z zaswiadczeniem i wnioskiem o urlop macierzynski (wydrukowany z neta) zglosilam sie do kadr. W kadrach tez dopisalam dziecko pod siebie, jesli chodzi o ubezpieczenie (dali mi druk).

Do powyższych wypowiedzi dodam tylko, że w kadrach musisz przedstawić akt urodzenia dziecka bo to podstawa do wypłaty zasiłku macierzyńskiego.
Ostatnio pracownice przysyłały mi elektroniczne wersje tych aktów, więc chyba teraz takie są wydawane w urzędach (któraś kobietka mi pisała że wcale nie otrzymała wersji papierowej).

Do powyższych wypowiedzi dodam tylko, że w kadrach musisz przedstawić akt urodzenia dziecka bo to podstawa do wypłaty zasiłku macierzyńskiego.
Ostatnio pracownice przysyłały mi elektroniczne wersje tych aktów, więc chyba teraz takie są wydawane w urzędach (któraś kobietka mi pisała że wcale nie otrzymała wersji papierowej).
Tak, teraz można już załatwić to zupełnie online :)

Chyba przy nadawaniu nr pesel mozna zaznaczyc, czy akt maja wyslac poczta, odbierze sie osobiscie czy elektroniczna wersja.

reklama
W dniu urodzenia dziecka Twoje l4 się kończy, od tego dnia należy pisać wniosek do pracodawcy. Najpierw warto złożyć wniosek o wydanie aktu urodzenia, w urzędzie zgodnym z właściwością miejscową urodzenia dziecka- a nie zamieszkania. Można to zrobić online chociażby przez profil zaufany. Ja dostalam akt fizycznie bo tak zaznaczyłam do odbioru, a do pracy pisałam wniosek o udzielenie urlopów dwóch od razu jeden po drugim wraz z dołączonym aktem i z prośbą o wynagrodzenie stałe tj. 81,5 %

Do góry