• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Urlop macierzyński po poronieniu

Niestety doświadczyłam poronienia w 7 tygodniu ciąży. Niestety jest to poronienie zatrzymane z uwagi na fakt, że od początku ciąży brałam leki na jej podtrzymanie. Dostałam dwukrotnie leki poronne i będzie też łyżeczkowanie, będę kilka dni w szpitalu. Chcę skorzystać ze skróconego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 8 tygodni. Czy mogę najpierw przejść na L4 poszpitalne np. na dwa tygodnie a w międzyczasie np. po tygodniu dostarczyć zaświadczenie do pracy? Czy L4 wyklucza możliwość skorzystania z tego urlopu?

reklama
Skrócony urlop macierzyński po poronieniu przysługuje w wymiarze 8 tygodni (56 dni) i jest liczony od dnia poronienia/martwego urodzenia. Prawo do niego przysługuje niezależnie od tygodnia.

Czyli jeśli zaświadczenie dostaniesz pozniej, weź l4 - ono pozniej zostanie "zmienione" na ten macierzyński.

Skrócony urlop macierzyński po poronieniu przysługuje w wymiarze 8 tygodni (56 dni) i jest liczony od dnia poronienia/martwego urodzenia. Prawo do niego przysługuje niezależnie od tygodnia.

Czyli jeśli zaświadczenie dostaniesz pozniej, weź l4 - ono pozniej zostanie "zmienione" na ten macierzyński.
Dziękuję. Czyli L4 nie skróci mi tego urlopu macierzyńskiego tylko jedno zostanie zamienione na drugie niezależnie od długości L4?

reklama
no więc chyba lepiej poinformować pracodawcę, że będzie się korzystać ze skróconego urlopu macierzyńskiego, bo potem się okaże, że szpital nie wystawi L4, tylko informację o poronieniu.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry