reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

USG lipcowych fasolek i wizyty kontrolne :)

Twinnie, ja miałam usg w 12t4d i dzidzia miała 6,67, ale była o prawie tydzień większa niż powinna, więc dokładnie nie wiem ile powinna mieć, ale chyba ok 6cm, może miałaś późno owulację i dlatego dzidzia jest mniejsza :confused:, a średnica i obwód główki jak wyszły, proporcjonalnie do długości?

reklama
ok, już mam. I wygląda moja fasola tak:
BPD = 19mm
FL = 9mm
CRL - 45mm
NT = 1,5mm
NB+

ja miałam mniej więcej przybliżone wyniki w 12tc, dzidzia miała 49mm , napisano obok, że odpowiada to 12,3 tc. W ogóle zauważyłam, że dzidzia rośnie w granicach 1 cm na tydzień. Ale reguły nie ma. Może się w ogóle urodzić mniejsza, a potem szybko nadgonić, a może nadgoni jeszcze w brzuszku. Będzie dobrze tweenie, nie ma co się niepotrzebnie zamartwiać. Po drugie wydaje mi się, że nie da się tak dobrze wykonać pomiaru, bo w tych tygodniach jest ona jeszcze pochylona, jakieś mm zawsze mogą się schować. ;-)

mam nadzieję :) ale dla świętego spokoju za jakieś 2-3 tyg pójdę do innego lekarza na usg i zobaczymy, co tam bobas wyprawia :) Bo do połówkowego nie wytrzymam z nerwów...

tweenie nie ma sie co martwic, a jezeli cie to uspokoi to idz na kolejne USG tak jak mowisz bo po co sie zamarwtwiac;-) A moze wybierz sie szybciej po co ci te 2-3 tyg stresu.

tweenie nie martw sie-nie kazde dziecko rosnie tak samo-zalezy to od wielu czynnikow-np witamin, jakie bierzesz lub nie bierzesz, tego co jesz i pewnie wielu innych rzeczy, o ktorych nie mam pojecia. zauwaz, ze dzieci jak sie rodza, to sa duze roznice wagowe. tak samo jest przez cala ciaze chyba.ale jezeli ma Cie to uspokoic to faktycznie idz na kolejne usg. a tak poza wszystkim, gratuluje zdrowego dzidziusia :tak::-)

Twinnie jak dla mnie twój dzidziuś jest proporcjonalny tylko nieco mniejszy, ale wg mnie nie podchodzi pod żadną anomalię :no:.
Louise dobrze napisała każde dziecko ma swój własny rytm i należy go zaakceptować :tak:, ale skoro masz się martwić, co nie jest wskazane w ciąży, to zrób USG u innego lekarza :tak:.

:-:)-:)-:)-:)-:)-(
mialam wizate na srode ale dzwonilam i moglam przyjsc juz dzisiaj.
nie jestem wogule zadowolona dlatego ze nie bylo dzisiaj usg : (
poza tym wszystko jest w normie,1kg w plusie,mocz,cisnienie,hemoglobina,szyjka ladnie trzyma a dzidzia ponoc ladnie sie rusza tylko nie wiem jak mozna byl to zobaczyc nie robiac usg:-(
moje bole to rozciagajaca sie macica i slaby kregoslup z ktorym o dawna mialam problemy.
nerki sa czysciutkie bo mocz wyszedl poprawnie.
dostalam L4 ale tylko na tydzien-zawsze to cos.
:-:)-:)-:)-:)-:)-:)-(

reklama
kama to my chyba ostatnie dowiemy sie jaka plec bo ja tez nei wiem czy mi w srode zrobia USG:-( Bardzo bym chciala ale to od lekarza zalezy. Wiesz ja wlasnie nei wiem skad oni to wiedza co tam u dzidzi jak nei zrobia USG:confused:

Do góry