reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

USG naszych malenstw

Witam ja jestem z Kwietniowych Mam 2006.Jaaga Ja urodziłam moją kruszynke z wagą 3000g i 53cm i powiem Ci że taką kruszynke bardzo łatwo było mi urodzić aż tak bardzo nie bolało jak sie juz przeciskała.Więc nie masz się czym przejmować że Twoja kruszynka kat mało teraz waży.Ja leżąc w marcu na patologi miałam robione USG i moja Dominisia wtedy miała 1970g i przybrała do porodu 1030gWięc głowa do góry napewno malutka jeszcze dobra 1000g przybierze.

reklama
Asmodis głowa do góry napewno wszystko sie ustabilizuje i wszystko bedzie ok. trzymaj sie dzielnie! pozdrawiam

Asmodis trzymam kciuki. wszystko będzie dobrze. szpital to nic miłego no ale jak mus to mus.

Asmodis, skarbie, na pewno wszystko bedzie w porzadku. Mala urodzi sie zdrowiutka, a te dni w szpitalu jakos przetrwasz...Najwazniejsze, zebys miala dobra opieke! I wszystko bylo na biezaco kontrolowane! Trzymamy kciuki i oczywiscie informuj nas sms'ami co i jak. Wieczorkiem wysle Ci liste numerow.

dzieki dziewczyny...jakos sie trzymam, ale mam dola...martwie sie..pocieszam sie ze gdyby bylo to cos bardzo strasznego to musialabym od razu jechac do szpitala...a tak ide we wtorek.
zobaczymy...mam sie zglosic i beda robic badania.

jat dobrze pamietal, to ktoras z was miala problemy z ukladem moczowym, infekcje, ale nie pamietam kto i jak to sie skonczylo

lekarz tez uwaza ze dzidzia jest mala jak na 38 tc

Sandra...oczywiscie, ze bede was informowac

asmodis, ja miałam problemy z układem moczowym przed ciążą (przez 7 lat prawie), a w ciąży pod koniec I trymestru bodajże miałam zapalenie pęcherza. Wyleczyłam się Uroseptem, Urinalem, no-spą, wit. C i piciem ogromnej ilosci wody. Do zeszlego miesiąca brałam profilaktycznie 1 kapsułkę Urinalu dziennie. I od tamtej pory (odpukać!) wszystko w porządku. Wyniki badań moczu najlepsze od 7 lat, żadnych bakterii, białek, krwinek itp. U dzidzi też wszystko z nerkami i pęcherzem w porządku (gin, znając moje "przeboje" z układem moczowym, przy kazdej wizycie bardzo dokładnie ogląda wszystko na USG).
Nie przejmuj się, kochana, że dzidzia mała. Pomiary z USG nie są zbytnio miarodajne, bo błąd pomiarowy może być często spory i okaże się urodzisz dzidzię prawidłowych rozmiarów. Czego Ci życzę z całego serca!

reklama
dominique.p pisze:
Pomiary z USG nie są zbytnio miarodajne, bo błąd pomiarowy może być często spory i okaże się urodzisz dzidzię prawidłowych rozmiarów.

a propos pomiarów USG, bo jestem po badaniach szpitalnych. Baaaardzo wiele zależy tez kto robi te pomiary. Bo wyobraźcie sobie, że na tym samym sprzęcie, 2 tygodnie po poprzednich pomiarach mój Piotruś jest mniejszy :)
no, ale ostatnim razem pomiarów dokonywał facet, teraz kobitka. Widać kobitki dokładniejsze :)

więc dzisiejsze pomiary różnią się bardzo od tych sprzed 2 tygodni. Tym razem Piotruś jest młodszy niż wiek ciążowy (ostatnio był 2 tygodnie starszy), więc jest poplątanie z pomieszaniem. Ale pani doktor powiedziała, że to niemożliwe aby się zmniejszył, więc tamte pomiary muszą być błędne.
i tak w 39 tc Piotruś mierzy:
BPD - 95 mm = 37tc+1
FL - 72 mm = 37 tc+2
AC - 343 mm = 38 tc + 4
waga 3400/3500

aha, i lekarka mówiła, że na tym etapie ciąży pomiary mogą być niedokładne.

ale się ucieszyłam, że tylko 3400 a nie 3800 jak ostatnio :p

Do góry