reklama

usg naszych pociech

Susumali też tak sobie wmawiam, ze taka bezduszna maszyna nie może wiedzieć wszystkiego na pewno. Tym bardziej, ze kieruje nią człowiiek, który nie zawsze jest nieomylny:tak: Pocztałam sobie jeszcze opinie dziewczyn, które wstawiła Joasiek i już się tak nie przejmuje. Tym bardziej, że miałam robione badania prenatalne i wiem , że niunia jest zdrowa.

reklama
Dokładnie dziewczyny :tak: I najważniejsze, żeby lekarze oglądali poszczególne narządy podczas badania bo widzę, że bardzo często się zdarza że poszczególne części ciałka różnią się od siebie "wiekiem" :tak:
Ja właśnie niedawno wróciłam z kolejnego USG.

Przy okazji zapytałam mojego lekarza o tą różnicę 3 tygodni, czy należy się martwić jeśli brzuszek jest 3 tygodnie do tyłu i powiedział, że ABSOLUTNIE NIE! Że to nie jest wcale duża dysproporcja i często głowka, albo brzuszek są mniejsze w stosunku do reszty a potem nadrabiają, więc irtasia głowa do góry! :happy:

A nasza niunia przybiera wręcz podręcznikowo na wadze :-D Wcześniej usg było dokładnie 4 tygodnie temu (połowa 32tyg.) i ważyła wtedy 1750g a dzisiaj (połowa 36tyg) waży 2700g. Czyli przybiera przepisowy 1 kilogram na miesiąc :tak: Można z tego wnioskować, że jeśli urodzi się dokładnie w terminie, to będzie miała około 3700g wagi... całkiem w sam raz jak dla mnie :-D :happy: :-D

Poszczególne wymiary:
BPD - 86mm (35w0d)
HC - 313mm (34w4d)
AC - 317mm (35w5d)
FL - 69.3mm (35w2d)
waga 2706g (+/- 15%)

Podsumowując - wyszło że ma 35w1d i dokładnie tyle ma (według poprzednich usg prócz ostatniego ,w którym była o 1 tydzień do tyłu, ale już nadrobiła) :happy: :tak:

Łozysko osiągnęło już III stopień dojrzałości ale lekarz powiedział,że to nie jest za wcześnie i zdarza się to już nawet w 33tc.
Położenie podłużne główkowe, dobra ilość płynu owodniowego AFI 122mm, ogólnie wszystko w porządku, ufffff... :-D
Jeśli wcześniej nie urodzę, to czeka mnie chyba jeszcze jedno usg za 4 tygodnie - w wyznaczonym terminie narodzin.

Joasiek dziekuje ci ze sie zapytalas bo tutaj lekarze robia z tego taka tragedie tylko ze do tego dochodzi niska masa dzidziolka:tak:
Jutro dam wam znac co mi w klinice powiedza;-)

Ja wiem irtasia że mniejszy brzuszek to nie jedyny powód Twojego zmartwienia... ale sama widziałaś, że były tygodnie w których Twoja mała przybierała tygodniowo prawie 2 razy więcej na wadze niz moja :tak: A masz przed sobą jeszcze planowo ze 4 tygodnie przynajmniej, więc do 3 kilogramów spokojnie może jeszcze przybrać, a może nawet więcej? Z tego co wiem, to 2,5kg jest już uważane za prawidłową wagę przy urodzeniu, a nie niską. Więc dużo odpoczywaj żeby małej dać jeszcze troszkę czasu a zobaczysz, że wszystko się dobrze skończy :happy:
Myślę że niepotrzebnie Cię tak straszą skoro sami powiedzieli, że wszystkie narządy diecka dobrze się rozwijają i lekarze wykluczyli wady :baffled:

A swoją droga.. ciekawe czy jest tu jakaś mamusia która kompletnie nie martwi się (albo nie martwiła) o to czy jej dzieciątko będzie zdrowe, czy nie? :confused: Bo przecież najlepsze usg zrobione przez najlepszego specjalistę nigdy nie da w 100% takiej pewności :dry: Ja do końca ciąży będę się martwiła czy to, że zachorowałam w czasie ciąży na cytomegalię w jakiś sposób nie odbije się na dziecku :-( Ale wiem że teraz nikt mi na to pytanie nie odpowie, więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko nie myśleć o tym i wierzyć że będzie ok.

a moja kruszynka tak wyglada w 38 tygodniu:

BPD 92,5 mm
HC 325,3 mm
AC 319,7 mm
FL 70,7 mm

srednia orientacyjna masa: 2916 g

wiec malenstwo nosze pod serduszkiem:tak:

Przechwalilam tego lekarza kobietki, po prostu wyczail sprawe ze mozna nieco kasy zarobic no i zalecil mi to usg, a ze rzeczowo mowil, to uznalam ze do niego pojde a nie do swojej pani doktor. Zaplacilam 100 zl, ale bede musiala badanie powtorzyc. Tym razem pojde znow do swojej doktor. Przynajmniej mowila co jest na ekranie , wszystko pokazywala, wyszukiwala ciekawsze ujecia i mowila co robi...
Czytalam Wasze posty odnosnie terminow. Oto co wyszlo u mnie:
Ostatnie USG robilam w 24 tydz 1 dzien wg miesiączki:
BPD 64mm - 24 tyg 5 dni
AC 204mm - 25 tyg
FL 48mm - 25 tyg
masa 800g.
termin porodu wg USG 28.01 , wg miesiączki 04.02.
Dziesiejsze USG - szok:
BPD 87mm - 34 tyg 4 dni
AC 359mm - 38 tyg 5 dni
FL 76mm - 38 tyg
masa 3600g :szok:
Termin porodu wg USG 21.02 :szok: :eek: , wg miesiączki 08.02 :eek: :eek: :eek: .
Nic juz nie rozumiem. Kiedy w koncu bede rodzic???????????
Dziwny ten lekarz z Nigerii, nic nie mowil co sie widzi na ekranie, mierzyl niektore rzeczy po 3 razy.... Za szybko popadam w euforie..... i ze skrajnosci w skrajnosc... Dajcie znac co sadzicie o tych wynikach. Mnie zatkalo, nie wiem co powiedziec..

PATRI ja Ci tylko powiem ze tak jak Ty nic z tego nie kumam- wedlug suwaczka masz 9 dni, wedlug nowych wynikow USG albo 3 tygodnie albo ponad miesiac:szok: co to jest? No i do tego Dzidzia duza!!! Ja chyba nie wierzylabym w te wszytkie cyferki...tylko czekala spokojnie na porod ktory zadnym pewnikom w postaci cyferek czy dat nie podlega...

reklama
Susumali łatwo powiedziec!!!! Jestem psychicznie gotowa, ze to nastapi lada dzien. jeszcze przypominam sobie slowa lekarki... : jesli do tego czasu nic nie bedzie sie dziac, to jedzie pani 28.01 do szpitala...
No swietnie, a tu sie okazuje ze termin mam na ZA MIESIAC?!!?!!?!!?!!
Nie moze byc chyba az takich roznic w ocenie!!
A tak przy okazji, jaki wymiar dziecka decyduje ze zaleca sie cesarkę? Glowka? masa ciala??

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry