reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

ustalenie ojcostwa, ustalenie adresu ojca, alimenty

Nie czytacie uważnie. Dziecko ma łączone nazwisko, jeśli rodzice nie mogą się porozumieć i żadne nie chce ustąpić na nazwisko drugiego rodzica. Nie wiem, czy teraz można dać dziecku łączone, wiem że przepisy zmienią się w czerwcu! Musiałabym dokładnie poszukać jaki artykuł i jaki paragraf, w każdym razie nie pamiętam tego tak dokładnie bo mnie już ta sprawa nie dotyczy. Napisałam, żeby ktoś, kogo to interesuje aktualnie mógł poszukać dokładniej.

reklama
a nie jest tak, że to matka decyduje o tym, jakie nazwisko będzie miało dziecko?

mam pytanie: czy mogę w jednym wniosku do sądu napisać pozew o ustalenie ojcostwa, o alimenty i o pozbawienie władzy rodzicielskiej? chodzi mi o to, czy jest to możliwe wszystko przy okazji jednej rozprawy, czy muszę pisać osobno i osobno na każdą mieć wyznaczony termin?

Z tego co się orientuję, 3 miesiące przed porodem i 3 miesiące po porodzie. Ciekawe jak to wygląda w praktyce, tzn. czy często kobieta wygrywa taką sprawę. Któraś może składała taki wniosek?

można, 3 ostatnie miesiące ciąży - już od tego czasu można żądać alimentów, ale o potwierdzenie proszę, bo nie jestem pewna na 100%
a praktyka??? to troche pogwatmane
bo gdy ojcem dziecka nie uzna go jak jest jeszcze w brzuchu matki,a w takich przypadkach jak nas kobiete zostawil i wyparl sie dziecka to raczej nie uzna dziecka,to musi sie najpierw poczekac jak dziecko urodzic wniesc o ustanenie ojcostwa i wtedy dopiero jak jak zostanie uznany za ojca zwracane sa te koszta 3 ost miesiecy ciazy
tak mi sie wydaje,ze dziala nasze prawo

a praktyka??? to troche pogwatmane
bo gdy ojcem dziecka nie uzna go jak jest jeszcze w brzuchu matki,a w takich przypadkach jak nas kobiete zostawil i wyparl sie dziecka to raczej nie uzna dziecka,to musi sie najpierw poczekac jak dziecko urodzic wniesc o ustanenie ojcostwa i wtedy dopiero jak jak zostanie uznany za ojca zwracane sa te koszta 3 ost miesiecy ciazy
tak mi sie wydaje,ze dziala nasze prawo
mam nadzieje,ze nie wprowadzam nikogo w blad,bo jestem pewna na 95 %,ale gdzies wlasnie tak czytalam
i jak cos ktos sprostuje moja powyzsza wypowiedz

No mnie też się wydaje że to w takiej kolejności będzie.Pierw pozew o ustalenie ojcostwa,badania DNA czas oczekiwania na wyniki i potem można się starać o zwrot kosztów i alimenty.Ciekawa jestem jak to się w czasie przedstawia?? Jeżeli od razu po urodzeniu albo najpóżniej do dwóch tygodniu pójdę złożyć taki wniosek do sądu.

reklama
milkada ja skladalam o same alimenty i od zlozenie wniosku do sprawy minelo poltora miesiaca,tylko pytanie czy na jednej sprawie dostanie sie wyrok o alim????? u mnie bylo 6 spraw,jedna w miesiecu,ale dostalam to co chcialam i biezace i zalegle tak jak chcialam
gorzej sie ma jesli chodzi o ustalenie ojcostwa,bo wiadomo ustanienie badanie dna i czekanie na wynik nie trwa 2 czy 3 dni niestety
ale watro skladac,dlaczego ojciec dziecka ma nie brac odpowiedzialnosci za swoje czyny,i wiadomo alimenty to nie kokosy,ale zawsze przydadza sie na potrzeby dla dziecka

Do góry