reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

☀️🍒 W czerwcu czas na wielkie zmiany, dwie kreseczki wysikamy 🍒☀️

Niestety co racja, jeśli ciąża ok bezproblemowa to te kilka wizyt na fundusz wystarczą. Ja miałam problematyczna i wizytę co 2 tygodnie po 150 zł 😒 jak zaczęłam orace córka miała 1.5 roku, pracuje 3 lata i nadal padają pytania kiedy drugie że pewnie niedługo ucieknę. Tak, tak planuje uciec bo mam już dość tej pracy ale nikt nie odpowiadał na moje CV więc starania przyspieszam zamiast koniec roku to teraz

Ja prowadziłam ciążę na NFZ i byłam lepiej zaopiekowana niż prywatnie. Ciąża bardzo problematyczna - zagrożenie przedwczesnym porodem, skracającą się szyjką, pessar itd.

Z tym, że prowadziłam ją w przychodni przyszpitalnej. To mi dawało super wsparcie bo miałam nawet codziennie zadzwonić do prowadzącej i iść do szpitala w razie czego

A tak normalnie chodziłam wtedy kiedy wymagało to przyjścia. Co 1-3 tygodnie w zależności co się działo.

reklama
Na Allegro są testy owulacyjne Testeo, sprzedawca przy zamówieniu do 13:00 wysyła od razu. ja z nich korzystam. Nie jest to jakość easy home, ale na pewno wyglądają milion razy lepiej niż horien i są strumieniowe, mają też dobrą cenę. Ja bym zamówiła, miałabyś na jutro u siebie i głowę spokojną, że nic nie przegapisz :-)
To już lepiej zamówić na Allegro testy z domowego laboratorium 25 sztuk za 32 zł. Można dobrać jakieś dwa pinki do darmowej wysyłki i tyle.

Nie do końca.
Jeżeli pójdziesz na L4 do jak dobrze pamiętam 14dni po zakończeniu umowy czy jeszcze w jej trakcie i będziesz je ciągnęła do porodu to normalnie dostaniesz 100% tak jakbyś była zatrudniona. No ale po porodzie tylko kosiniakowe 1000zł miesięcznie i 800 plus
Naprawdę ? To nie wiedziałam. Nawet jeśli będę poniżej 12tc tak ?

Nie do końca.
Jeżeli pójdziesz na L4 do jak dobrze pamiętam 14dni po zakończeniu umowy czy jeszcze w jej trakcie i będziesz je ciągnęła do porodu to normalnie dostaniesz 100% tak jakbyś była zatrudniona. No ale po porodzie tylko kosiniakowe 1000zł miesięcznie i 800 plus
Plus jeszcze jest te RKO czyli 12 tys ) co miesiąc 1000 zł przez rok ) na drugie dziecko prawda ?

Ja prowadziłam ciążę na NFZ i byłam lepiej zaopiekowana niż prywatnie. Ciąża bardzo problematyczna - zagrożenie przedwczesnym porodem, skracającą się szyjką, pessar itd.

Z tym, że prowadziłam ją w przychodni przyszpitalnej. To mi dawało super wsparcie bo miałam nawet codziennie zadzwonić do prowadzącej i iść do szpitala w razie czego

A tak normalnie chodziłam wtedy kiedy wymagało to przyjścia. Co 1-3 tygodnie w zależności co się działo.
Ale Ty chyba z Warszawy jesteś co nie ? Chyba, że źle kojarzę. Tam jest duży wybór tych specjalistów na NFZ. Ja jestem z małego miasta i u nas nie ma dobrych ginekologów na NFZ, zresztą pisałam Wam ostatnio co gin na NFZ po dwóch biochemach dał mi skierowanie do poradni leczenia niepłodności i totalnie się mną nie zajął, nie zlecił badań krwi itp.

Ostatnia edycja:
reklama
Naprawdę ? To nie wiedziałam. Nawet jeśli będę poniżej 12tc tak ?
Tak. Ja byłam na umowie na zastępstwo i nie było opcji przedłużenia umowy, no za mnie musiała wskoczyć inna osoba. Złożyłem wniosek w ZUSie o zasiłek chorobowy i co zwolnienie musisz dostarczyć osobiście lub przez stronę składać "zas53".

Do góry