reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

🍁🍂🎃 W październiku szykujemy dynie, ogrom dwóch kresek nas nie ominie! 🎃🍂🍁

reklama
ocenił wiek ciąży na 5+1 i powiedział że jak na ten moment wszystko wygląda prawidłowo ale żeby jeszcze do tego podejść na spokojnie bo zdarzają się pseudopęcherzyki dlatego za tydzień powinniśmy już wiedzieć dokładnie na czym stoimy, powiedział żebym dla własnego spokoju już nie robiła bety a w razie jakichkolwiek niepokojących objawów dzwoniła, co do tego progesteronu to mówił że miał już takie przypadki w których progesteron jest bardzo niski i sam odbija i urodziły się z tego zdrowe dzieci więc mam być spokojna i czekać do przyszłego tygodnia i wtedy sytuacja powinna być już jasna, pęcherzyk ma 3,8mm, dalej się bardzo martwię ale czuję że jestem w dobrych rękach i mogę mu zaufać 🫶🏻
Naprawdę wspaniale wieści 🥹❤️ jestem z Tobą myślami, najmocniej trzymam kciuki! 🌈

Nawet powiedziałabym, że najczęściej, jeśli ktoś ma wskazanie do progesteronu. 🧐
No właśnie o to chodzi... Powiedzcie mi co byście zrobiły na moim miejscu? Widziałyście moje wyniki proga, niby nie był niski ale no szybko spadł między 13-16 dpo 🤔 nie chce znów płakać nad rozlanym mlekiem. Brać od 3 dpo czy wstrzymać się o brać dopiero po pozytywie? 😵‍💫

ocenił wiek ciąży na 5+1 i powiedział że jak na ten moment wszystko wygląda prawidłowo ale żeby jeszcze do tego podejść na spokojnie bo zdarzają się pseudopęcherzyki dlatego za tydzień powinniśmy już wiedzieć dokładnie na czym stoimy, powiedział żebym dla własnego spokoju już nie robiła bety a w razie jakichkolwiek niepokojących objawów dzwoniła, co do tego progesteronu to mówił że miał już takie przypadki w których progesteron jest bardzo niski i sam odbija i urodziły się z tego zdrowe dzieci więc mam być spokojna i czekać do przyszłego tygodnia i wtedy sytuacja powinna być już jasna, pęcherzyk ma 3,8mm, dalej się bardzo martwię ale czuję że jestem w dobrych rękach i mogę mu zaufać 🫶🏻
Cudownie! Trzymam za Was mocno kciuki 😍

Dziewczyny, miałyście te testy? Ja zawsze facelle, a miałam też te z clearblue co wyświetlają minkę. Ale spoko cena 28 zł za 50 sztuk i się zastanawiam.🤔
IMG_4732.jpeg

reklama
Niestety ja ich nie znam.

Ale dzisiaj się dokształcam. Z chatem gpt co prawda :p ale dzisiaj dowiedziałam się że:
  • Po wytrysku, plemniki trafiają do pochwy, a następnie muszą przejść tzw. kapacytację – proces dojrzewania, który zachodzi w drogach rodnych kobiety (głównie w macicy i jajowodach).
  • Kapacytacja trwa około 6–12 godzin (czasami podaje się zakres 5–10 godzin).
  • Po tym czasie plemniki stają się zdolne do zapłodnienia komórki jajowej – są wtedy w najlepszej kondycji i mają największą „siłę” penetracji osłonki komórki jajowej.
  • Ich maksymalna zdolność zapładniająca utrzymuje się zwykle przez kolejne 12–24 godziny.
  • W sprzyjających warunkach (prawidłowy śluz płodny, brak infekcji itp.) plemniki mogą przeżyć w drogach rodnych kobiety 3–5 dni, ale z każdym dniem ich żywotność i ruchliwość spada.
Kapacytacja to proces biologicznego „dojrzewania” plemników, który zachodzi dopiero po ich wejściu do dróg rodnych kobiety (czyli po wytrysku).
Plemniki, które opuszczają męskie ciało, nie są jeszcze zdolne do zapłodnienia – muszą przejść pewne zmiany, żeby móc skutecznie wniknąć do komórki jajowej.

⚙️ Co się dzieje podczas kapacytacji:
W trakcie tego procesu:
  1. Zmienia się błona komórkowa plemnika – usuwane są z niej niektóre białka i cholesterol, co zwiększa jej płynność.
  2. Plemnik staje się bardziej ruchliwy (tzw. ruch hiperaktywowany), co pomaga mu poruszać się w śluzie szyjkowym i w jajowodzie.
  3. Wnętrze plemnika staje się bardziej reaktywne, co przygotowuje go do tzw. reakcji akrosomalnej – momentu, gdy jego główka uwalnia enzymy potrzebne do przebicia się przez osłonkę komórki jajowej.
🕒 Ile trwa kapacytacja:
  • Zwykle trwa około 6 do 12 godzin po wytrysku.
  • Po jej zakończeniu plemnik jest w pełni zdolny do zapłodnienia przez kolejne 12–24 godziny.
🧠 Ciekawostka:
Proces kapacytacji można też wywołać sztucznie w laboratorium, np. w trakcie procedury in vitro, żeby przygotować plemniki do zapłodnienia komórki jajowej poza organizmem.

🤓 nigdy w życiu o tym nie słyszałam. Nie wiem co myślałam ale myślałam że one wystrzeliwują i za kwadrans mogą być u wrót bramy jajeczka i tyle 🤪

Do góry