niezapominajka876
Fanka BB :)
Jest ta beta?Tak biore Utrogestan
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Jest ta beta?Tak biore Utrogestan
Ja bym nie robiła przerwy. Nigdy nie ma gwarancji, że zaskoczy. Trudno wymyślić dobrą radę na zapas, ale uważam, że jak człowiek się w jakiejś sytuacji już znajdzie to zawsze znajdzie też jakieś rozwiązanie.No z jedną wypłata niestety sobie nie poradzimy, także myślę czy właśnie zrobić przerwę sobie. No zależy mi na tym by to L4 w ciąży mieć płatne i macierzyński. A z drugiej strony cholernie szkoda mi cyklu... Ale jakbym zaszła teraz w sierpniu to idąc od września do nowej pracy mogłabym nie mówić o ciąży na samym początku. Jak Wy byście zrobiły w takiej sytuacji ? Bo przecież nie jedna kobieta miała taką sytuację, że zmieniała prace, poszła do nowej i od razu dowiedziała się o ciąży.
Tylko się zastanawiam, co taka kontrola z ZUS może zrobić ? Chyba, widzą, że w poprzednich pracach ciągiem pracowałam, odprowadzałam składki, a to , że zmieniam tylko miejsce pracy i jestem w ciąży to chyba normalna sprawa. Tzn ja wiem, że kontrola może być, ale jak to zargumentuja w razie gdyby mieli mi cofnąć zasiłek ?Ja zaczynałam nową pracę z myślą że jak zajdę to zajdę, trudno. Tylko u was jest problem że w razie gdybyś nie znalazła od razu pracy a zajdziesz w ciążę to nie dacie rady finansowowięc chyba najpierw znalazłabym pracę a potem wróciła do starań, bo jeden miesiąc jeszcze będziesz w stanie ukryć, ale 2 albo 3? Jak dojdą jakieś objawy ciążowe i będziesz musiała iść od razu na l4? Kontrola z ZUS murowana
![]()
No kurczaki nadal nie maJest ta beta?
No właśnie ja też mam już takie podejście. Starania mieliśmy zacząć w czerwcu zeszłego roku, ale ponieważ w salonie tylko ja wykonywałam depilację laserową to nie chciałam "wychujać" szefowej i czekałam do końca umowy do końca września ( żeby przejść od października na pełen etat ). A szefowa co ? Bez wcześniejszego uprzedzenia końcem września powiedziała nam, że końcem grudnia zamyka salon i od października przechodzimy na umowy zlecenie... I starania poszły w odstawkę... W listopadzie zaczęłam nowa pracę, aktualna i od listopada zaczęliśmy starania. I tak to właśnie jest, że ten czas zmarnowany był, bo patrzyłam na szefową by jej nie wychujać , ale ona nas pod koniec wychujała...Ja bym nie robiła przerwy. Nigdy nie ma gwarancji, że zaskoczy. Trudno wymyślić dobrą radę na zapas, ale uważam, że jak człowiek się w jakiejś sytuacji już znajdzie to zawsze znajdzie też jakieś rozwiązanie.
Edit: może zabrzmię jak odklejona, ale uważam, że pieniądze zawsze można zarobić, pracę zmienić, ale jedyne czego się nie odzyska to czas, który mija.
Pisz tam do @Eveline.eve , niech coś działaNo kurczaki nadal nie majak na szpilkach jestem.
Jeszcze nie wiem jak mężowi powiedzieć![]()
L4 chwila po rozpoczęciu nowej pracy może być podstawą do kontroli. Ja się teraz stresuje pójść na l4, ale ja to ja, człowiek LĘK i STRACHTylko się zastanawiam, co taka kontrola z ZUS może zrobić ? Chyba, widzą, że w poprzednich pracach ciągiem pracowałam, odprowadzałam składki, a to , że zmieniam tylko miejsce pracy i jestem w ciąży to chyba normalna sprawa. Tzn ja wiem, że kontrola może być, ale jak to zargumentuja w razie gdyby mieli mi cofnąć zasiłek ?
@Eveline.eve moge Cię napastować?![]()
Napastujcie się szybciej bo my tutaj czekamy!