reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Waga lutówek i lutowych maluszków

reklama
ja mam teraz 64,4 i tak już od prawie 2miesięcy...a tuż przed ważyłam 66kg

a to znalazłam na temat wagi: może się przydać
Każda kobieta tyje w ciąży, to nieuniknione. Jednak dla zdrowia dziecka i przyszłej mamy, ważne jest, aby kontrolować masę ciała. Poniżej wyjaśnienie.

Waga w ciąży, czy obowiązują jakieś normy?
Każda kobieta jest wyjątkowa a każda ciąża jest inna. Jednak niektóre kilogramy są bardzo przydatne.
Są one związane z:

• Wagą dziecka (średnio 3 kg)
  • Zatrzymaniem wody w organizmie, zwiększeniem objętości macicy i piersi (2,5 kg)
  • Płynem owodniowym (1,5 kg)
  • Większą ilość osocza we krwi (1,5 kg)
  • Łożyskiem (0,5 kg)
W sumie wychodzi ok. 9 kg. Lekarze zaznaczają, że dodatkowe 2 do 4 kg zajmuje materiał zapasowy (tkanka tłuszczowa), który wyścieła jamę brzuszną, chroni płód oraz pomaga w trakcie karmienia piersią. Lekarz prowadzący podczas każdej wizyty dokonuje pomiaru Twojej masy ciała, a wyniki zapisuje w karcie ciąży.
Prawidłowa waga zależy też od tego, ile kobieta ważyła przed zajściem w ciążę.
Ile maksymalnie kilogramów mogę przytyć?
Lekarz bierze pod uwagę współczynnik masy ciała kobiety (BMI - kilogramy podzielone przez wzrost do kwadratu) oraz pozostałe czynniki :
dieta kobiety, stan zdrowia, sposób życia itp. Generalna zasada jest taka, że im mniej kobieta ważyła przed ciążą, tym więcej powinna przytyć podczas ciąży
Przykład : jeśli przed ciążą ważysz 55 kg i masz 1,62 m to Twój współczynnik masy ciała wynosi 55: (1,62x1,62)= 21

• Jeśli BMI wynosi między 20 a 25, to w ciąży powinnaś przytyć od 11,5 do 14 kg.
  • Jeśli BMI jest mniejszy niż 20, to możesz przybrać na wadze do 16-17 kg
  • Jeśli BMI jest większy lub równy 25, to prawidłową wagą będzie przybranie od 7 do 10 kg
Jeśli zaś BMI jest większy lub równy 30, to nie powinnaś przytyć więcej niż 6-7 kg.
Jakie ryzyko wiąże się ze zbyt dużym przybraniem na wadze?
Dla mamy ryzyko jest duże: cukrzyca ciążowa, nadciśnienie tętnicze w ciąży, zaparcia, ból kręgosłupa i nóg, ryzyko żylaków i hemoroidów.
Nadmiar kilogramów u mamy powoduje, że dziecko może ważyć za dużo, co może utrudnić poród.

dobrze, że schudłam od początku ciąży, bo zgodnie z powyższymi wskazówkami niewiele mogę przytyć:zawstydzona/y:

mój lekaż na pierwszej wizycie zawsze daje limit tycia 12kg, nie więcej niż 1,5gk/miesiąc nie pozwala jeść soli, cukrów i tłuszczów -oczywiście wszystko biorę z przymrużeniem oka :)
a moje BMI no cóż od dawna mam lekką nadwagę:zawstydzona/y:

oczywiście to tylko tabelka ale w sumie coś w tym musi być -jakoś to do mnie przemawia po za tym dyscyplinuje by jeść zdrowo DLA dwojga a nie ZA dwoje ;) ja choć jestem w normie to milekarz powiedział - 10 kg- staraj się nie więcej, bo po co później diety stosować... tym bardziej, że w 1 ciązy przytyłam 18kg i 8 mi zostało i choć ćwiczyłam diety stosowałam, długo karmiłam to nic nie mogłam zrzucić, byłam załamana bo chodziłam 3 razy w tyg na fitness, jadłam wszystko gotowane i nic...a po trzech latach w ciągu 3 miesiecy schudłam nie wiedząc czamu, od tak... jak zapytałam o tolekarza powiedział mi - hormony!!! równowaga ogranizmu wróciła do stanu sprzed ciązy. TRZY LATA!!!!!

reklama
Do góry