• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Waga nasza i naszych maluchów

reklama
W tym tygodniu prawie kilogram do przodu. Zauwazylam, ze jak sie robi troche cieplej, to od razu waga mi wariuje i skacze w przeciagu paru dni o caly kilogram, czasem nawet wiecej. Potem robi sie chlodniej i waga spada. Pewnie woda mi sie w organizmie zatrzymuje, ale nie widze, zebym byla opuchnieta:confused::confused:

jak czytam, nasze maluszki w tych tygodniach ważą już różnie. I to jest prawidłowe. Tylko pierwsze kilkanaście tygodni ciąży to mniej więcej ustalona średnia prawidłowa waga płodu i dlatego mówi się, że wtedy można najsolidniej podac wiek ciąży. Teraz dochodzą do głosu już geny, różny rozwój- jedne będą tłuściutkimi bobaskami, a inne kruszynkami. Co nie determinuje wagi dorosłego człowieka przecież. Kolejnym wyznacznikiem wieku ciązy jest także czas- tydzień pojawienia się pierwszych ruchów maluszka. U pierwiastek około 20 tyg a u wieloródek około 18. I mniej więcej tak to u nas było, prawda? :-)
I co do naszej wagi- przyrostu w ciąży.
Przyrost wagi powyżej średnich 11-15 kg jest wskazany jako większy u kobiet mających niedowagę, bardzo szczupłych, zaś mniej powinny przybrać na wadze kobiety okrąglejsze lub z nadwagą. I ważną rzecz dzisiaj przeczytałam w książce tematycznej, świeże wydanie "Będziemy rodzicami"- że obecnie nie popiera się małych przyrostó masy jak np w latach 70-80 tych. Nie należy się odchudzać i bardzo ograniczać, ot...nie folgowac sobie, ale pozwolić na przyrost masy w granicach tych 11-15 kg. A nawet jak jest kilka kilo więcej, to tylko kłopot dla mamusi jak to potem zrzucić. Ale z reguły waga ładnie spada przy krzątaninie i karmieniu maluszka.
Ja na dzisiaj 27tc i 5 dni - 4 kg do przodu od poczatku ciązy.. Bo już 1 kg przytyłam - odkąd zrobiłąm dietę cukrzycową ,schuudłam 3 kg, ale już widze wracam do normy :-) w 27 tc malutka ważyła 1072 gr :-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry