reklama

Waga niemowlaka

Witam, mam problem z waga mojego dziecka. Obecnie ma j 4 mies i wazy 8600g pediatra krzyczal ze go przekarmiam. Urodzil sie z waga 3200g 53 cm. Karmie go swoim mlekiem, nie chcial piersi wiec sciagam laktatorem. Wypija 240ml co 3h mniejsza porcja wiaze sie z placzem i ledwo wytrzymuje 2h. Dopajam woda pilnuje godzin. Od tygodnia zaczelam wprowadzac stale pokarmy tylko 1x dziennie zamiast mleka. Noce przesypia cale i nie dojada. Co moge zrobic?

reklama
Rozwiązanie
Zmniejsze ilosc mleka do 200 i wiecej wody bede oodawac moze to cos da.
Wystarczy jeżeli zmniejszysz mleko do 210 ml. Ale spróbuj może jednak zasięgnąć rady dobrego pediatry bo tu na forum zdania są podzielone a dziecka żadna z nas nie widziała i specjalistka nie jest. Popytaj wśród znajomych czy kogoś takiego nie znają, albo tu na forum zapytaj, nawet prywatnie. Wydasz raz 100-200 zł ale za to będziesz spokojna że jakiś specjalista konkretnie Ci doradził czy trzeba ogranizac małego czy jest ok :)
Dietę dzieci KP rozszerza się po 6 mies
(Indywidualna sprawa rodzica oczywiście )
I się nie dopaja na kp
I mlekiem matki karmi się na żądanie nie wiem czy to ma znaczenie że butelka bo butelka też się karmi na ie według nowych zaleceń .

Zacznie biegać zgubi
Mój synek urodził się 3870 na 4mies ważył. 7.5 kg :-) w ogóle nie był gruby.
Teraz ma rok i waży koło 9 kg ;)
Jest szczuply

Pediatra zawsze chwalila za wagę.
Taka uroda maluszka nic mu nie zmieniaj
Niedługo zgubi i waga stanie w miejscu:-)

reklama
240 ml to bardzo dużo, ale ciężko Ci będzie to zmniejszyć bo Twój maluszek ma już rozciągnięty brzuszek. Ja bym proponowała dawać mniej mleka a zagęszczać go kleikiem, dodatkowo robić własne zupki. Jeszce trochę za wcześnie na np. kasze jaglaną ale słyszałam że przy podobnych problemach jest ona wprowadana zamiast ryżu czy ziemniaków w zupkach. I rzeczywiście przejdź się z dzieciaczkiem do dietetyka- on Ci najlepiej wszystko objaśni. Jeśli je Twoje mleko z butelki a nie z piersi to nie sprawdzi się tutaj niestety opinia że je tyle ile potrzebuje. Bo mleko z piersi leci etapami i najbardziej "kaloryczne" jest w ostatnim etapie ssania a Ty dając mleko do butelki mieszasz mleko i dziecko nie do końca jest w stanie sobie samo dawkować jego ilość podobnie jak w wypadku mm.
No właśnie się nad tym teraz zastanawiałam i chyba masz rację że butelka to inaczej.
Bo szybko leci ,z piersi trzeba się nameczyc
Jednak może bobas jest wyższy i nie widać tak tego skoro mama mowi że nie jest gruby

Ostatnia edycja:
Ja też dostałam ochrzan od pediatry, że niby dziecko przekarmiam i przeze mnie będzie miał otluszczone narządy. A on po prostu dobrze przybieral na moim mleku, fakt, że był pulchny, ale wcale aż tak źle nie wyglądał.
Kazał mi go karmić mniej niż 20 min. (na jedno karmienie), a mój syn jak jadł 10 min. to był maks... Jeszcze powiedział żeby robić odstępy minimum 2 godzinne. Miałam mętlik w głowie. Syn szybko zaczął ładnie przybierać w dniu wyjścia ze szpitala ważył 2800g, a po 3 dniach już 3200g, więc myślę, że to taka jego natura.
Posluchalam moich rodziców i wcale się do tego nie stosowalam, syn jak zaczął raczkowac to wszystko bardzo szybko zgubił. Teraz jak oglądam stare zdjęcia to ciężko go rozpoznać ;)

Myślę, że Twój tak samo zgubi jak będzie bardziej ruchliwy :) A zjada tyle ile potrzebuje.

Dziekuje Wam bardzo za rady i slowa pocieszenia...nie ma nic gorszego jak placz dziecka z glodu i meczarnie zeby go przeciagac do 3h moze faktycznie zgubi. Chce jak najlepiej. Same widzicie siedze na laktatorze 4 miesiac to nie jest wygodne ale wiem ze moje mleko lepsze niz mm. Wprowadzilam obiadek sadzac ze to go nasyci i ominie jedna porcje mleka, ze skoro tyle je to moze o to chodzi. Trzymajcie kciuki za mnie i mojego grubaska.

Załączniki

• ZalewskaFOTO_Borys_025.jpg
    ZalewskaFOTO_Borys_025.jpg
    31,3 KB · Wyświetleń: 147
A ja Ci doradzę inaczej. Skonsultuj to z innym pediatrą. Jak można mówić o nadwadze u dziecka 4 msc? Po pierwsze n której siatce centylowej jest z wagą? Po drugie na której siatce centylowej jest z wzrostem? Jezeli to są te same centyle albo różnica jednego to jest ok. Piszesz że. Maluch jest głodny, jak tak to nakarm go normalnie a nie na siłę głodzisz.

Zmniejsze ilosc mleka do 200 i wiecej wody bede oodawac moze to cos da.
Jeżeli ulewa to ja radze nie dawać wody a właśnie zagęszczać (im rzadszy pokarm tym łatwiej go ulać). Ja bym się zastanowiła nad innym pediatra bo takie ulewanie sugeruje refluks żołądkowy. Dziecko ulewa jest rozdrażnienie i chce więcej mleka- mleko na podrażnionej żołądek równa się jeszce więcej ulewania. Dzieiecko z refluksem chce dużo i czesto jeść bo jak pije mleko to w tym czasie nie pali go w przełyku. A jeżeli chodzi o przekarmianie to ja słyszałam tak jak Ci mowie dziecko jedząc z piersi dostaje wartości w odpowiedniej kolejności tak jakbyśmy jedli zupę, drugie danie i deser. Jak pije z piersi to na koncu jest najtlustszy pokarm ktory zapycha dziecko i daje sygnał do skończenia posiłku, w butelce tak jak mówiłam wszystko jest wymieszane. To jest opinia mojego pediatry i położnej, ręki sobie za to nie dam uciąć ale może coś w tym jest.

Mowili ze mlekiem matki nie przekarmie a skoro ulewa to widocznie lasuch i tyle ile potrzebuje zostaje w brzuszku.
No to nie do końca prawda. O ile pije z piersi to sam decyduje ile wypije i tak jak napisała @MaryH mleko na końcu karmienia jest najbardziej tłuste. W butelce, mimo że przecież to też mleko matki, wszystko jest wymieszane. Rzeczywiście sprawdź czy to nie refluks.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry