reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

Witam serdecznie wszytkie obecne i przyszłe mamusie :-)
Mam pytanie jak rozkładał się Wasz przyrost wagi w poszczególnych trymestrach? Wyczytałam gdzieś, że ponoć najwięcej tyje się w drugim. Jak było u Was? Ja zaczynam trzeci i zastanawiam się czego można się spodziewać...

Ostatnia edycja:
reklama
u każdego to chyba bardzo indywidualnie przebiega... w dodatku zależy od wyjściowej wagi.
Ja jestem w drugim trymestrze (2o tydzień), ostatni raz byłam ważona chyba jakieś 3 tygodnie temu, nie pamiętam dokładnie. Przed ciążą miałam 55 kg. Teraz - przy ostatnim ważeniu - 58. Z ciekawości zważyłam się na domowej wadze i jest 58 nadal (ale moja waga na pewno mniej dokładna niż gabinetowa). Ile mi teraz przez drugi trymestr przybędzie sama jestem ciekawa ;)

ja w pierwszym trymestrze stałam z wagą w miejscu,od 2 do końca tyłam i to dużo,ale nie żałowałam sobie,batoników,czekolad,owoców i wszelkich pyszności,jadłam na co tylko miałam ochotę i takim sposobem przybyło mi 21 kg hehe
Przed ciążą miałam 59kg a na końcu 80kg ale isynek spory,bo 4200g ;-)
15.01 ostatni okres a od połowy czerwca przybierałam 1kg na tydzień bywało że i 1,5 hehe

u mnie powazny przyrost wagi nastapil od jakiegos 20tc i tak do tej pory (32tc) przytyłam 11 kg. Na początku ciąży zamiast tyć chudlam, bo nie miałam apetytu, na szczescie nie wymiotowalam, mdlosci mialam zaledwie kilka razy i to takie delikatne ale mimo to nie ciagnelo mnie do jedzenia. w 21tc okazalo sie ze mam 3 kg do przodu, moja gin kazala wtedy zaczac kontrolowac co i w jakich ilosciach jem. Starałam sie nie opychać, jeść częsxiej ale mniejsze porcje, nie odmawialam sobie jednak batonika, czekoladki, pączusia- uwazalam ze to bylaby przesada:) 4 tyg. pozniej bylo juz 6 kg do przodu, kolejne 4 tyg. i kolejne 2 kg, a na poczatku 32 tc wazylam 10 kg wiecej niz na poczatku ciąży. Teraz właściwie przybywa mi ok 1 kg/tydz., no coz mysle ze to glownie dziecko przybiera na wadze. Prognozuję, ze zatrzymam się na jakichs 15 kg- a przynajmniej mam nadzeję że nie więcej:eek:
tutaj kolejny kalkulator Przyrost wagi w ciąży - Onet.pl Zdrowie

Ja przed ciaza warzyłam 54 teraz moja waga to 68 wiec na plusie 14kg sprawdzalam na kalkulatorach przyrostu wagi i jest wporzadku, zaczelam tyc odkad odkryto cukrzyce ciazowa u mnie wtedy dziennie musialam zjadac 2500kcl dziennie i uwierzcie to jest mnostwo jedzenia. przez co waga skoczyla a na dodatek diabetolog kazala jesc wiecej mieska.

według tych kalkulatorów wychodzi mi że jestem nieco poniżej normy - tyle co teraz w 5 mc powinnam ważyć w 4. Nie wiem czemu, jem normalnie, do niejadków nie należę ;) ale moja lekarka mówiła że wszystko ok. Widać taka moja natura. Dziecko podobno też ma być drobne, tak przynajmniej z usg wynika. Ale w końcu rodzice raczej niezbyt imponującego wzrostu ;)
Sama po urodzeniu ważyłam 2350, przynajmniej mojej mamie było trochę lżej ;-)

Jestem w 19 tyg i mam (+3,5 kg) waga wyjsciowa 52 kg...

Niestety w pierwszej ciazy bylo tak samo, zaczelo sie dopiero po 30-stym tygodniu :( W sumie przytyłam 17 kg. Z tego ostatnie 4 tygodnie to jakies 4-5 kg...

zobaczymy jak bedzie tym razem nie chcialabym przytyc wiecej niz 15 kg (ale na koncu ja trzymam wode i jakos te kg same wskakują )

reklama
Hej nie wiem czy ktos mi odpowie ale jak wyglada przyrost wagi u kobiet otylych??ja mam 170cm wzrostu i waze 91kg jestem w 8tyg ciazy narazie nic nie tyje ale strasznie sie boje ,,, malo jest forum dla kobiet otylych dlatego pisze tu bo mam jeszcze jedno pytanie kiedy widac brzuszek ciążowy u kobiet grubych??z góry dziekuje za informacje

Jesli masz problem z waga, to poprostu pilnuj tego co jesz...
Moj gin mowi, ze szczupłe kobiety tyją wiecej niz te co maja kilka kg nadwagi.

Moja przyjacioła startowała w ciazy z waga 85 kg, ale tak na siebie uwazała, ze przytyła 3 kg, a jak urodziła i karmiła to po roku miala na wadze 65 kg. Swietnie sie czuje i swietenie wyglada

powodzenia

Do góry