reklama

Wasze przepisy na jesienne przetwory.

Temat na forum 'Rozmowy o wszystkim' rozpoczęty przez Bestyja :P, 1 Październik 2013.

  1. Bestyja :P

    Bestyja :P Administrator Członek załogi

    Pozazdrościłam moim przyjaciółkom, które już od sierpnia pichcą, pitraszą i przygotowują pyszności na zimę. Pomyślałam, że sama chętnie zamknę w słoiku "letnie wspomnienia" żeby zimową porą móc się napawać smakiem, aromatem i nie wydawać fortuny na niesmaczne warzywa. Same plusy :tak::-)

    Kupiłam trzy kilogramy pomidorów. Zgodnie z przepisem wystarczyło je przekroić, posypać ziołami, wstawić na 3 godziny do piekarnika. Później zalać oliwą, dosmaczyć i wsadzić do słoika. BANALNE prawda? Tia...

    Przy piekarniku, przed, koło, niedaleko, na przeciwko spędziłam bite 7 godzin, bo te czerwone potwory za nic na świecie nie chciały się wysuszyć. Znalazłam mnóstwo różnych rozwiązań. Najgorsze było włączenie grilla, chociaż może dzięki temu część z nich ma taki interesujący- dymny posmak;)

    W efekcie wyszły 2 słoiki pomidorów i ...oczekiwanie na rachunek z elektrowni. Trochę się denerwuję jego wysokością, więc mam już jeden słoik, bo musiałam sprawdzić, czy mój wyrób jest jadalny, a cała akcja chociaż trochę opłacalna.

    Dlatego apeluję, kochani jeśli macie jakieś ciekawe przepisy na przetwory, które nie zrujnują mnie finansowo - poproszę wrzućcie do tego wątku:) Podzielcie się własnym doświadczeniem. Kto wie, jak wysuszyć pomidory szybciej niż przez 7h? Pomocy:) I wsparcia potrzebuję, bo pyszne są i chcę więcej...
     
  2. kasia-matiy

    kasia-matiy Fanka BB :)

    akurat na pomidorach się nie znam, mało stosuję ogólnie suszone pomidory więc nie podpowiem ...

    jednak ostatnio wynalazłyśmy z teściową sposób na pyszniejszy dżem owocowy ... po prostu dosypujemy trochę galaretki w tym samym lub podobnym smaku, dżem jest bardziej gęsty, słodszy i utrzymuje piękny kolor, wystarczy trochę pogotować owoce z cukrem i dosypać troszkę galaretki ;-) tym sposobem polubiłam domowe dżemy, których nigdy nie lubiłam
     
  3. reklama
  4. majeczka02

    majeczka02 Moderator

    W naszym domu od 10 lat robimy sałatkę na zimę z zielonych pomidorów (niedojrzałych).
    Jest przepyszna-ulubione przetwory mojego taty:tak::-)
    Wybaczcie , ale nie mam czasu pisać całego przepisu dlatego podam stronkę gdzie można go sobie zobaczyć.
    Maliny w kuchni: Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
     
  5. maximum

    maximum Fanka BB :)

    Ciekawe, chyba kiedyś tego spróbuję :)
     
  6. jajaga

    jajaga Początkująca w BB

    w zasadzie ja robię tylko grzyby i to głównie mrożone. Zawsze na wigilię robię kanie, a podgrzybki są do sosów.
     
  7. kaskaf

    kaskaf Zaciekawiona BB

    ja ostatnio orwałam w sklepie aronie, gotowałam ją i potem jeszcze do garnka dolałam trochę soku z cytryny i odrobinę miodu. Przy okazji znalazłam jeszcze zasuszone liscie miety z ogródka wiec tez dałam pod sam koniec gotowania. Wyszły mi dwa słoiczki idealnego soku do herbatki na zimę!:-p:laugh2:
     
  8. happybeti

    happybeti show must go on...

    Ja mam ostatnio bzika na punkcie kandyzowania owocow.
    "Natchnely " mnie rajskie jabluszka w ogrodzie- takie sliczne, takie doskonale...i maja opasc na ziemie i zgnic ???
    Ale mozna kandyzowac i winogrona, i jarzebine, i ananasa i...co tam Wam przyjdzie do glowy ;). Wlasnie malutkie zielone "dzikie" winogronka sie nasaczaja, a w kolejce czeka jarzebina :)

    Bierzemy tyle (wagowo) cukru, ile mamy owocow.
    Gotujemy syrop z 1/5 cukru i ok. 200-500 ml wody- tez w zaleznosci od ilosci owocow. Nie powinno go byc zbyt wiele.Tak, by owoce ledwo byly zanurzone. Do zagotowanego syropu wrzucamy owoce i odstawiamy - niech sobie "lezakuja" dobe. Nazajutrz osaczamy owoce, pozostaly syrop zagotowujemy ponownie , dosypujac znow 1/5 pozostalego cukru. Wrzucamy owoce , odstawiamy. operacje dosypywania cukru i nasaczania owocow robimy jakies 5-7 dni. Potem mozna owoce razem z syropem wlozyc do sloja, albo, jak ktos ma ochote, odsaczyc i wysuszyc na kratce w piekarniku . Sa przecudne :))) Zrobie zdjecie moich rajskich jabluszek i wrzuce Wam potem :)
    Syrop mozna wykorzystac do robienia napojow- z cytryna, bo potwornie slodki ;)
     
  9. asiiika

    asiiika Początkująca w BB

    Teraz to już chyba zimowe.
     
  10. reklama
  11. Dulce

    Dulce Fanka BB :)

    muszę sobie spróbować tych waszych pyszności :)
     
  12. KarKos84

    KarKos84 Zaciekawiona BB

    my robimy zawsze ogórki kiszone, frużelinę truskawkową, parę słoików dżemu :)
     

Poleć forum