• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wątek dla mam karmiących piersią

Właśnie, a przy okazji - macie jakieś ulubione wody mineralne jako bazę dla maluchów? Kiedyś teściowa podesłała mi jakiś artykuł, z którego wynikało, że generalnie wszystkie wody niegazowane to same paskudztwa i bez mała trucizny, a żywiec, którego sama piję hektolitry już od lat, w szczególności ;-) Więc może dla dzieci jest jakaś wyjątkowo polecana woda? (Jeśli ten temat już był na wątku jedzeniowym to przepraszam, ale tamtego nie śledzę).

reklama
ja mimo wszystko przy żywcu zostaję ;-)
w sumie nie szukałam, nie rozglądałam się za innymi wodami - kropla beskidu też mogłaby być, chyba jest też woda z nestle i gerbera - ale ja ich w mojej mieścinie nie widziałam :-p

Właśnie, a przy okazji - macie jakieś ulubione wody mineralne jako bazę dla maluchów? Kiedyś teściowa podesłała mi jakiś artykuł, z którego wynikało, że generalnie wszystkie wody niegazowane to same paskudztwa i bez mała trucizny, a żywiec, którego sama piję hektolitry już od lat, w szczególności ;-) Więc może dla dzieci jest jakaś wyjątkowo polecana woda? (Jeśli ten temat już był na wątku jedzeniowym to przepraszam, ale tamtego nie śledzę).

Ja używam i polecam Primaverę :tak:
Woda źródlana Primavera - źródło uczuć

ja też piję żywca - hektolitrami :-) bo mi smakuje, kiedyś piłam Vitę średniominerlaną (niegazowaną) ale ostatnio nie mogę jej znaleźć w zadnym sklepie

Gerbera już wycofali z produkcji - ale patrząc na skład był bbbbbb podobny do żywca, filtrowany przez filtr węglowy, odżelaziany i odmanganiany więc produkcja gerbera (której to wody niby nie trzeba było gotować do przyżądzenia mleka) jest identyczna jak innych wód mineralnych. Zastanawiam się czy to nie był dobry chwyt marketingowy :tak:

Melulu a dlaczego niby wody niegaowane to trucizna?? Ja uważam że są bardzo potrzebne, nie dość że wypłukują toksyny z naszych organizmów to dostarczają minerałów (tylko trzeba wiedzieć które dla naszych organizmów i dolegliwości są najlepsze) Wiadomo że duża ilość wypitej wody źródlanej wypłukuje również część minerałów więc trzeba je uzupełniać a znów średnio i mocno zmineralizowane dostarczają je w nadmiernych ilościach, gdzie przy niktórych schorzeniach są niepożądane.

Ja ostatnio dałam mojej kruszynce napić się wody (z gwinta) bo zapomniałam dla niej herbatki a niuńce nagle zachciało się pić i ku mojemu zdziwieniu bardzo była zadowolona :tak: i wcale nie mam wyrzutów sumienia.
Taka woda jest napewno drowsza od kranówy ;-)

Wpadam goscinnie i popieram postem Leikę co do wody. U nas też króluje Primavera, pijalismy kilka, ale po niej u Jaśka nie było jakichkolwiek problemów (a bywało najrózniej, ból brzuszka przy zmianie wody, okropne zatwardzenia). Potem przeszłam na Primaverę i nadal jej używam :-).

Melulu a dlaczego niby wody niegaowane to trucizna?? Ja uważam że są bardzo potrzebne, nie dość że wypłukują toksyny z naszych organizmów to dostarczają minerałów (tylko trzeba wiedzieć które dla naszych organizmów i dolegliwości są najlepsze)
Anik, nie dlatego, że picie wody to trucizna sama w sobie, tylko dlatego, że jakość wody butelkowanej bywa paskudna.

Mam wątpliwości, czy w ogóle powinnam siać zamieszanie i Was straszyć, ale może lepiej wiedzieć, żebyście same mogły podjąć decyzję? Z poprawką na możliwe bzdury publikowane w Internecie:
- osobiście będę przegotowywać wodę Żywiec (nawet jeśli od czasu napisania tego artykułu mogło się już wszystko zmienić)
- to jest ten artykuł, od którego zaczęły się moje wątpliwości (Żywiec był w nim na wysokim negatywnym miejscu, ale niestety teraz większość artykułu jest odpłatna)
- a tutaj jest analiza wód pięciolitrowych, nie ma najbardziej znanych, ale pokazuje, jak w tych testach prowadzone są badania.

reklama
ważne aby dzieciom podawać wodę źródlana a nie mineralną.
Co do Żywca też słyszałam o ich wpadkach
Wody źródlane, mineralne i gazowane Dieta - Odżywianie - Artykuł - Odżywianie - Diety - Polki - Kobieta - Zdrowa żywność, cenne składniki, rady żywieniowe

dla tych co wody źródlane piją w dużych ilościach (czyt. między innymi żywiec)
Uwaga! Pijąc regularnie tylko wodę źródlaną w większych ilościach, można doprowadzić do wypłukania z organizmu składników mineralnych.

chyba pozostaje filtrowana kranówka
Rad i uran w wodzie - test wód źródlanych i mineralnych - Media - WP.PL

A odbiegając od tematu. Lena wczoraj pierwszy raz wypiła sok jabłkowy rozcieńczony z wodą przegotowaną z butelki LOVI - życie (upał) ją zmusił, łącznie przez cały dzień 120 ml i zaraz później wychodziła kupa

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry