reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Wiolcia_6

Grudniówka 2010 :)
Dołączył(a)
3 Kwiecień 2010
Postów
3 045
Miasto
Małopolska
Rozwiązania
0
Jest wiele chętnych więc najwyższa pora otworzyć nasz "pyszny" wątek:tak: Piszcie o czym tylko chcecie byleby dotyczyło potraw, wypieków itp.
 
reklama

missiiss1301

Kochamy Cię Antosiu :*
Dołączył(a)
16 Maj 2009
Postów
10 618
Miasto
Wroclove :)
Rozwiązania
0
to ja mam pytanie od tazu :) w sprawie nalesnikow :) wiecie moze jak sie robi nalesniki zeby nie byly takie jak szmatka tylko zeby takie kruche byly takie lekko chrupiace ??
 

olcia100

Fanka BB :)
Dołączył(a)
16 Kwiecień 2010
Postów
2 160
Miasto
Bydgoszcz
Rozwiązania
0
specjalistka ze mnie żadna, ale proponuję do ciasta dodać z dwie-trzy łyżki kwaśnej śmietany i nalewać troszkę większe porcje na patelnie, a samo ciasto powinno być trochę bardziej gęste. Wtedy wychodzą takie Pancakes.
 

olcia100

Fanka BB :)
Dołączył(a)
16 Kwiecień 2010
Postów
2 160
Miasto
Bydgoszcz
Rozwiązania
0
zapomniałam o najważniejszym!
trzeba je jeść od razu bo...sflaczeją:-)
 

missiiss1301

Kochamy Cię Antosiu :*
Dołączył(a)
16 Maj 2009
Postów
10 618
Miasto
Wroclove :)
Rozwiązania
0
o super czyli caly sekret w smietanie a ja jej nie uzywlam do nlesnikow nigdy :) dziekuje :)
 

gufi

Październikowa Mama'06 Fan(ka)
Dołączył(a)
16 Maj 2006
Postów
4 125
Miasto
Łódź/Pabianice
Rozwiązania
0
w sprawie naleśników podpisuje sie pod olcia - trzeba jesc od razu. a jesli bedziesz podawala pozniej, to mozna wlozyc do piekarnika przed podaniem - wtedy odzyskaja chrupkosc.

a ja podaje przepis na Kurczaka cytrynowego wg. Nigelli Lawson. Łatwy, szybki i bardzo smaczny:


  • 8 kawałków kurczaka ze skórą (podudzia, pałki lub skrzydełka)
  • 2 główki czosnku - całe ząbki, nieobrane
  • cytryna pokrojona w ósemki
  • listki świeżego tymianku (dałam łyżeczkę suszonego)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 150 ml białego wina (ja daję trochę mniej wina i dopełniam wodą)
Kurczaka posyp pieprzem, solą i tymiankiem, ułóż na blasze. Pomiędzy kurczaki włóż cytrynę i czosnek. Podlej oliwą wymieszana z winem. Blachę owiń folią aluminiową. Piecz 2 godziny w 180°C. Potem zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut w 230°C (aż będzie rumiany).
 

(: Anka :)

Fanka BB :)
Dołączył(a)
22 Kwiecień 2010
Postów
863
Miasto
Poznań
Rozwiązania
0
Co do nalesnikow to byl pierwszy prapis jakiego sie nauczylam i zawsze niezawodny : Trochę o podstawach – naleśniki
polecam :)
Zapraszam was w ogole do korzystania z przepisow na moim blogu

a tak w ogole ciekawie wyglada ten kurczak - trzeba wyprobowac :-)
 

Szwarou

TATUŚ:Maj '08 Styczeń '11
Dołączył(a)
7 Październik 2007
Postów
373
Miasto
Poznań
Rozwiązania
0
mi najlepiej wychodzi gotowanie ziemniakow, smazenie piersi kurczaka i frytki na patelni z worka ;] - kulinarny geniusz :D

no i oczywiscie burrito to moj jedyny przysmak ktory potrafie zrobic i poczestowac kogos bez siary :D
 

Antylopka

Potrojna mamuska
Dołączył(a)
2 Styczeń 2007
Postów
4 227
Miasto
Poznań/ Paryż
Rozwiązania
0
w sprawie naleśników podpisuje sie pod olcia - trzeba jesc od razu. a jesli bedziesz podawala pozniej, to mozna wlozyc do piekarnika przed podaniem - wtedy odzyskaja chrupkosc.
dodatkowo do ciasta dodaje trochę masła i wtedy bez tłuszczu smażę.
A że smaże zawsze dużo, to na koniec do piekarnika i są wszystkie kruche i ciepłe
 
reklama

Nowe wątki

reklama

Konkursy i testy

Konkurs

Zbudujmy coś razem. Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Test

Przetestuj kołdrę obciążeniową Senso-Rex™

Zgłoszenia przyjmujemy do 26/05/2019

Konkurs

Sport&Fun. Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Konkurs

Zagrajmy w coś! Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Nowe pytania

Do góry