reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Temat na forum 'Grudniowe mamy 2010' rozpoczęty przez Wiolcia_6, 13 Maj 2010.

  1. Wiolcia_6

    Wiolcia_6 Grudniówka 2010 :)

    Jest wiele chętnych więc najwyższa pora otworzyć nasz "pyszny" wątek:tak: Piszcie o czym tylko chcecie byleby dotyczyło potraw, wypieków itp.
     
  2. missiiss1301

    missiiss1301 Kochamy Cię Antosiu :*

    to ja mam pytanie od tazu :) w sprawie nalesnikow :) wiecie moze jak sie robi nalesniki zeby nie byly takie jak szmatka tylko zeby takie kruche byly takie lekko chrupiace ??
     
  3. reklama
  4. olcia100

    olcia100 Fanka BB :)

    specjalistka ze mnie żadna, ale proponuję do ciasta dodać z dwie-trzy łyżki kwaśnej śmietany i nalewać troszkę większe porcje na patelnie, a samo ciasto powinno być trochę bardziej gęste. Wtedy wychodzą takie Pancakes.
     
  5. olcia100

    olcia100 Fanka BB :)

    zapomniałam o najważniejszym!
    trzeba je jeść od razu bo...sflaczeją:-)
     
  6. missiiss1301

    missiiss1301 Kochamy Cię Antosiu :*

    o super czyli caly sekret w smietanie a ja jej nie uzywlam do nlesnikow nigdy :) dziekuje :)
     
  7. gufi

    gufi Październikowa Mama'06 Fan(ka)

    w sprawie naleśników podpisuje sie pod olcia - trzeba jesc od razu. a jesli bedziesz podawala pozniej, to mozna wlozyc do piekarnika przed podaniem - wtedy odzyskaja chrupkosc.

    a ja podaje przepis na Kurczaka cytrynowego wg. Nigelli Lawson. Łatwy, szybki i bardzo smaczny:


    • 8 kawałków kurczaka ze skórą (podudzia, pałki lub skrzydełka)
    • 2 główki czosnku - całe ząbki, nieobrane
    • cytryna pokrojona w ósemki
    • listki świeżego tymianku (dałam łyżeczkę suszonego)
    • sól, pieprz
    • oliwa z oliwek
    • 150 ml białego wina (ja daję trochę mniej wina i dopełniam wodą)
    Kurczaka posyp pieprzem, solą i tymiankiem, ułóż na blasze. Pomiędzy kurczaki włóż cytrynę i czosnek. Podlej oliwą wymieszana z winem. Blachę owiń folią aluminiową. Piecz 2 godziny w 180°C. Potem zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut w 230°C (aż będzie rumiany).
     
  8. (: Anka :)

    (: Anka :) Fanka BB :)

    Co do nalesnikow to byl pierwszy prapis jakiego sie nauczylam i zawsze niezawodny : Trochę o podstawach – naleśniki
    polecam :)
    Zapraszam was w ogole do korzystania z przepisow na moim blogu

    a tak w ogole ciekawie wyglada ten kurczak - trzeba wyprobowac :-)
     
  9. Szwarou

    Szwarou TATUŚ:Maj '08 Styczeń '11

    mi najlepiej wychodzi gotowanie ziemniakow, smazenie piersi kurczaka i frytki na patelni z worka ;] - kulinarny geniusz :D

    no i oczywiscie burrito to moj jedyny przysmak ktory potrafie zrobic i poczestowac kogos bez siary :D
     
  10. reklama
  11. Antylopka

    Antylopka Potrojna mamuska

    dodatkowo do ciasta dodaje trochę masła i wtedy bez tłuszczu smażę.
    A że smaże zawsze dużo, to na koniec do piekarnika i są wszystkie kruche i ciepłe
     
  12. Antylopka

    Antylopka Potrojna mamuska

    to ja się wpraszam przy najbliższej okazji, bo nie miałam okazji spróbować
     

Poleć forum