reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
właśnie szukałam jakiegoś przepisu na coś na słodko... siostrzenica chciała kiedyś ciastka a że mam mnóstwo czasu to chciałam coś zrobić ale nie znalazłam nic fajnego, a te muffinki wydają się smaczne:tak:
e mamo
dziekuję:-)

a proszę, proszę! smacznego:tak::-):-)
Miałyśmy jakiś czas temu prawdziwą jazdę muffinkową na moim "lipcowie". Piekłyśmy je w różnych kombinacjach, z czekoladą, z orzechami, z tymiankiem na słono, z różnymi jogurtami albo z serkiem wiejskim, z jabłkami i cynamonem:tak:
Fajne są te babeczki i najlepsze jest to, że dzieciaki je lubią :tak:;-)

U nas dzisiaj troche "egzotyki" :wink:

2dhdyrb.jpg

2hek6ja.jpg

ARABSKA ZUPA JOGURTOWA

Składniki:

• 1 ćwiartka kurczaka (z udkiem),
  • włoszczyzna,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 300 ml naturalnego jogurtu,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

1. Mięso i obraną włoszczyznę zalać ok 1,5 l zimnej wody, dodać łyżeczkę soli. Podgrzać do wrzenia, gotować do miękkości mięsa.
  2. Ryż ugotować na miękko w dużej ilości lekko osolonej wody, odcedzić.
  3. Rosół przecedzić.
  4. Mięso obrać z kości, zemleć razem z cebulą, wymieszać z ryżem, dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Masa powinna być gęsta jak ciasto na kluski. Gdyby okazała się zbyt rzadka - zagęścić tartą bułeczką, dodać miętę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Każdą obtoczyć w posiekanej natce.
  6. Rosól podgrzać do wrzenia.
  7. Wrzucić pulpeciki, gotować 15 min,
  8. Pulpeciki przełożyć do wazy lub rozłożyć na talerzach.
  9. Jogurt ubić z żółtkiem, intensywnie mieszając dodać po jednej 5 łyżeczek gorącego rosołu, połączyć z resztą rosołu, zupę doprawiać solą i pieprzem.
  10. Zalać pulpeciki.

ja tez podczytuje i czasem korzystam z Twoich przepisów MAti. Co prawda u mnie nie ma amatorów na kuchenne nowinki (moja rodzinka to dwa Tadki niejadki - tego nie tamtego nie) ale ja już wypróbowałam Twoje gyros - pychotka i klopsiki z kurczaka i pieczarek -te nawet małż spróbował ale córka nie chciała a szkoda bo dobre były. Dzieki za przepisy i podpowiedzi :happy2:

reklama
kurcze dziewczyny, ja uwielbiam gotować i mam mnóstwo przepisów, tyle,ze ja gotuję to czego sie od mamy swojej czy teściowej nauczyłam i musiałaby przepisy opisać, a to jak na mnie zbyt duży wyczyn, bo robie z głowy.
moze kiedys sie zbiorę i napiszę
Moim marzeniem jest własna mała restauracja z dobrym tradycyjnym jedzeniem.Moze kiedyś.....
Myślałam równiez o spisaniu wszystkich przepisów, ale na razie to nic z tego nie wyszło

a z wklejonych tutaj przepisów juz wypróbowałam nalesniki z tym mięsno-warzywnym nadzieniem. Rzeczywiscie pycha!!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry