reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
Co do mas - też nie przepadam... ale tak ładnie to wygląda :D zastanawiam się też nad wysmarowaniem tortu masą lub śmietaną i posypaniu go jakąś zieloną posypką - mogłaby być z tego fajna trawka dla moich piłkarzyków ;)

Beatko słodka ta pszczółka Maja :)

Ja też sie zastanawiam nad tortem czy sama nie zrobić.
Jeszcze nigdy sama nie zrobiłam,zawsze jako pomoc.
Ale jak pisałam bez lukrów i cukrów;-).
Teraz owoców multum więc trzeba korzystać.

A pszczułka fajna :tak::tak::tak::tak:.

jeszcze nie jadlam takich calych w tej masie,ale chyba zrobie w nastepny weekned na probe i zobacze, a wygladaja tak apetycznie:-) a jak bedzie ochydne to tez zrobie smietankowy.
Justysia torty wbrew pozorom nie sa takie trudne,najwazniejsze biszkopt-nie zakalec.a reszta to juz pikus.

Basia, ja kupuję biszkopt gotowy, mrożę i zamrożony przekrajam żeby były 3 warstwy (wtedy łatwiej przekrajać). Taki duży kosztuje u nas ok 10zł więc jak mam się martwić czy mi wyrośnie to wolę kupić :D

Beatko-tort super

Ja też raczej kupie biszkopt, zawsze to jedno z głowy. Myślę nad tą lalką ale jak piszecie o tych masach to już sama nie wiem, można kupic taką na allegro juz gotową ale to dosyc drogie
LUKIER PLASTYCZNY MASA CUKROWA KOLOROWA od CC !! (1079565618) - Aukcje internetowe Allegro bo pewnie jedna na tort nie wystarczy, jak myślicie?
No i tak sobie pomyśłałąm że może taki tort lalkę by zwykłą maśą obłożyc, co? Będzie to miało jakiś efekt? Tylko jak taki ładny gorset zrobic?

A może kupie taką jedną masę na gorset i ozdoby?

Załączniki

• barbie.jpg
    barbie.jpg
    21,5 KB · Wyświetleń: 62
Ostatnia edycja:
Klamotka efekt to napewno bedzie jakis:-) tylko czy nie bedzie upalow w dzien urodzin i ta śmietana nie spplynie po" sukience".co do tej masy to mozna ja samemu zrobic, znalalam zachalany na kilku stronach przepis na mase plastyczna-marcepanowa.nie mam linka ale wydrukowalam sobie.
1/4 litra wody
12dag tluszczu(malo,olej lub margaryna)
1/4 maki pszennej
1 kg cukru pudru
1 olejek migdalowy
wode zagotowac z tluszczem.do gotujacej wody dodac make i mieszac(najlepiej drewniana lyzka)kilka minut.gdy masa zacznie odchodzic od lyzki i brzegow garnka nalezy ja wyjac i rozlozyc do wystygniecia.poxniej dodac 1 kg pudru i wyrabiac w rekachmozna na koniec dodac olejek migdalowy.

pisza ze mozna zabarwiac ta mase np.kisielem, galaretka albo barwnikami do jajek.
oraz zalaecaja zeby masa nie miala stycznosci z kremem ze smietany tylko najlepiej maslanym.

To może sukienka z masy kupnej takiej z torebki? A ta co podałam link to pewnie nie wystarczyłaby na sukienkę i gorset? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic:eek:

Tort i tak stałby w lodówce i byłby tyllko wyjęty na czas krojenia, potem znów wyląduje w lodówce

reklama
one sa jak plastelina wiec mozna je nawet na 2-3mm rozwalkowac.a te sa po 250 g.mi sie wydaje ze by starczylo a np.kwiatki mozna oddzielnie dokupic np.takie odtkiera po 6 sa pakowane do tego takie kulki srebrne tez z otkera widzialam ostatnio(w tym linku powinny po boku mignac)
Dr. Oetker | Produkty | Słodkie dekoracje

. wsumie jak ktos nie lubi takich slodkosci to ta warstwe nie trzeba jesc (tylko srodek tortu)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry