reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
A zatem szkoły rodzenia do czegoś się jednak przydają;););)
Myślę sobie że najwięcej wątpliwości jest przy ubrankach dla Dziecka. Bo wiadomo, że siebie musisz w pełni wyposażyć (czasem właśnie nawet w termometr), jeśli zaś chodzi o Bobaska to z tym różnie bywa...

Ja dostałam listę od swojego gina:

Dla Ciebie:
1. Bielizna:
* majtki luźne bawełniane lub jednorazowe z siateczki (kilka par)
* staniki laktacyjne (2 szt.)
* kapcie
* klapki pod prysznic
* szlafrok
* 3-4 T-shirty, 2 rozpinane koszule nocne
* skarpetki
* odzież na wyjście (najlepiej taką z 5. mies. ciąży)
2. Kosmetyki i artykuły higieniczne:
* szczoteczka i pasta do zębów, delikatne mydło, szampon, szczotka lub grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci
* ręczniki (co najmniej 2-3)
* ręczniki papierowe jednorazowe
* podpaski nocne (największy rozmiar)
* wkładki laktacyjne
3. Inne:
* karta telefoniczna, ewentualnie tetefon komórkowy, aparat fotograficzny, kamera, filmy, baretie, coś do czytania, leki, które przyjmujesz, drobne pieniądze

Dla dziecka:
* 4-5 koszulek i kaftaników
* 4-5 szt. body
* 4-5 par śpioszków
* 2 czapeczki
* sweterek
* pieluszki
* 3-4 pary skarpetek (można zakładać na rączki)
* kocyk, rożek
* krem do pupy
* ręczniczek, można też wykorzystać pieluszki tetrowe

Dokumenty:
* dowód osobisty
* karta ciąży
* książeczka ubezpieczeniowa
* wyniki badań
* skierowanie do szpitala (jeśli jest taka potrzeba)

Super dziewczynki, że powstał ten wątek, niby można znależć takie spisy w internecie, ale bardziej doświadczone wiedzą co naprawdę się przydaje :)
Buzka

Dziewczyny, a jak przy cesarce? Będę w szpitalu od 4 do 5 dni. Mam wziąć więcej ubrań dla siebie i maluszka. Kurcze nie lubię koszul tylko piżamo dól i góra :baffled: A jak z tymi majtkami, maja być wysokie, aby nie podrażniac blizny? Czytałam że nie którzy zamiast majtek z siatki kupują tanie bawełniane z rynku i poprostu je wyrzucają a są trochę wygodniejsze.

Czy może, któraś z mam jest z doświadczeniem po cesarce - co by się przydało. Ja napewno wezmę laktator - w razie jak będa problemy i trzeba będzie pobudzić laktację. Zrecztą jak patrzę na te listy to chyba muszę się spakować w dwie torby :tak: A czy rożek dla dziecka się nie bierze, aby nie zawijali go w swoje szmatki?

Kuleczka to fakt ze torba bedzie dużżżżżżżza.. ja zabieeram jeszcze jasiek dla siebie..

co do majtek to niestety w wielu szpitalach gonią zeby wogóle nie nosic Przed obchodem i tak wszystkie szybko wyskakuja z gaci.. niezaleznie jakie maja .. siatkowe praktyczniejsze i bardziej przewiewne...
jesli chodzi o koszule to tez praktyczniejsza niz spodnie z piżamy które łatwo zalac niestety...

Dzięki Madzia33, muszę chyba pogodzić się z tymi koszulami nocnymi :baffled: A nigdy ich nie lubiłam bo przy kręceniu się w łóżku podczas snu, ja się obracałam, ale koszula nie zawsze :-(

Kuleczka mozna sie przyzwyczaić Ja od ciązy poprzedniej cały czas w koszulach prawie... i to z krótkim rękawem :)

ale jak to kazano zdejmować majtki? no ale przecież będzie z nas sie co nie co "lać" - prawda? więc niby do czego te wkłady ma sie mocować?? :confused:
ja zakupiłam 3 sztuki tych siatkowych majtek - hihi - jak je zobaczyłam to nie wiedziałam, że to majtki, takie śmieszne :sorry2:

reklama
Mamjakty chodzi oto żeby nogi razem trzymać bo to przyspiesza obkurczanie macicy kiedy spinasz mięsniejak idziesz zeby podkład nie wylądował na linoleum;-) .

Kuleczka pamiętaj ale zeby na guziki była koszula albo z rozcienćiami bo trzeba jakoś mleczarnię wydostać:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry