reklama

Wegetariańskie dzieci

Temat na forum 'Jedzeniowe ABC' rozpoczęty przez MaminaKatarina, 16 Styczeń 2014.

  1. MaminaKatarina

    MaminaKatarina Zaciekawiona BB

    dzień dobry:) czy znajdzie się tu Mama wegetarianka, która karmi swoje dziecko wykluczając mięso? chciałabym zasięgnąć trochę wiedzy z doświadczeń w temacie.
     
  2. reklama
  3. Dieta wegetariańska może być stosowana w żywieniu dzieci. Tu jednak warto skonsultować się z dietetykiem, który przeanalizuje dietę i zwrócić uwagę czy wszystkie składniki odżywcze są dostarczane w odpowiedniej ilości i proporcji. Jeśli w jadłospisie występuje mleko, nabiał, sery, jaja kurze i przepiórcze, ryby to dieta powinna być komplementarna. Bez względu czy dziecko jest na diecie wegetariańskiej czy też nie powinno być suplementowe witaminą D:
    1. Noworodki i niemowlęta (0–12 miesięcy):
    Bez względu na sposób karmienia (karmienie piersią i/lub mleko modyfikowane) zalecana jest suplementacja witaminy D od pierwszych dni życia.
    a) od urodzenia do 6. miesiąca życia:
    – niemowlęta karmione piersią – dawką 400 IU/dobę (10,0 µg/dobę)
    – niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym powinny otrzymać dawkę 400 IU/dobę (10,0 µg/dobę) łącznie z diety oraz suplementów
    b) między 6. a 12. miesiącem życia dawka 400–600 IU/dobę (10,0–15,0 µg/dobę) w zależności od dobowej dawki witaminy D dostarczanej z pokarmem
    c) noworodki urodzone przedwcześnie są szczególnie narażone na niedobór witaminy D i powinny otrzymywać suplementację od pierwszych dni życia (kiedy tylko będzie możliwe żywienie dojelitowe) w dawce 400–800 IU/dobę (10–20 µg/dobę) do momentu osiągnięcia skorygowanego wieku 40. tygodnia ciąży. Po tym okresie zaleca się dawki jak u niemowląt donoszonych.
    2. Dzieci i nastolatki (1–18 lat):
    a) dawka 600–1000 IU/dobę (15,0–25,0 µg/dobę) zależne od masy ciała w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca
    b) dzieci i nastolatki z otyłością (>90 centyla dla wieku i płci według lokalnych danych dla danego kraju) stanowią grupę ryzyka niedoboru witaminy D; zaleca się suplementację 1200–2000 IU/dobę (30–50 µg/dobę) zależnie od stopnia otyłości w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca.

    Źródło:
    Wytyczne suplementacji witaminy D – skrót aktualnych zaleceń - Wytyczne - Diabetologia mp.pl
     

Poleć forum