reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wielodzietne od kuchni, czyli nasze pomysły na pyszne jedzonko :)


"DESER DLA DZIECI ZWANY SALCESONIKIEM "

2 male kubki smietany kremowki lub 1 duzy
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
6 lyzeczek zelatyny
1 szkl.mleka
3 galaretki- zolta, zielona i czerwona

Galaretki przygotowac wczesniej wg przepisu na opakowaniu ( np. na noc ). Zelatyne rozpuscic w 5 lyzkach zimnej wody i odstawic do stezenia. Rozmieszac smietane z cukrem i cukrem waniliowym.
zagotowac mleko i rozpuscic w nim stezona zelatyne. Przestudzic, dodac do smietany z cukrami. Galaretki pokroic w drobna kostke, wrzucic do naczynia ( ja robie w szklanym, bo jest fajny efekt wizualny), zalac mleczna masa, przemieszac delikatnie. Schlodzic dobrze w lodowce, podawac pokrojone w kostke.
Jesli lubicie mozna na spod dac herbatniki.
 
reklama
"DROZDZOWKI Z DZEMEM "

75g masla
250 ml mleka
25g swiezych lub 12g suchych drozdzy
szczypta soli
75g cukru
500g maki pszennej

dzem, ja lubie truskawkowy
jajko do posmarowania ( roztrzepane z 1 lyzka mleka)
lukier ( cukier puder + 1 lyz. goracej wody)

Tluszcz roztopic, dodac mleko, podgrzac do letniej temperatury ( nie gorace ! ). Drozdze suche wymieszac z maka ( ze swiezych zrobic najpierw rozczyn - rozkruszone drozdze, 3 lyzki cieplego mleka, 1 lyzka cukru). Dodac pozostale skladniki, wyrobic gladkie ciasto. Odlozyc przykryte w cieple miejsce do podwojenia objetosci ( 1-1,5h)
Po wyrosnieciu jeszcze raz dokladnie wyrobic, by usunac pecherzyki powietrza- ciasto w przekroju powinno byc gladkie.
Rozwalkowac na placek o wymiarach ok. 30 na 50 cm.
Posmarowac ciasto dzemem, zwinac w rolade, ktora pokroic na kawalki o grubosci okolo 3 cm. Ulozyc je na blaszce ( wylozonej papierem do pieczenia ) w sporych odstepach. By nadac fajny ksztalt, trzonkiem noza nacisnac wzdluz srodka kazdego kawalka, by boki uniosly sie do gory ( nie za mocno jednak, by dzem nie wyciekl).
Odstawic przykryte na ok.15 minut. Gdy lekko podrosna, posmarowac jajkiem. Piec okolo 10 min. w temp. 220 st. Studzic na kratce, wystudzone polukrowac. Wychodzi mi z tej proporcji ok.12 sztuk.
 

" SALATKA ZE SZPARAGAMI "

1 opakowanie mieszanki salat z endywia
rzodkiewki
zielony ogorek
3 pomidory obrane ze skorki
po 1 czerwonej i zoltej papryce
kilka plasterkow chudej szynki
1 peczek zielonych szparagow ( ugotowac )
sos salatkowy Knorra wloski
dobra oliwa z oliwek ( ja akurat uzywam do tej salatki cytrynowej)
sol, pieprz wg uznania
 
" LOSOS W SOSIE SMIETANKOWO-KOPERKOWYM "

ok.300g lososia wedzonego
1 opakowanie makaronu tagliatelle
2 opakowania slodkiej smietanki 30% ( min. po 200 ml)
1 peczek koperku
maslo
przyprawy wg uznania- pieprz, slodka papryka itp.

Makaron ugotowac w wodzie z odrobina oleju al dente. Lososia pokroic na kawalki ok. 1 na 3 cm.
Na patelnie wrzucic odrobine masla, roztopic. Wlac smietane, podgrzac. Dodac lososia, potrzymac chwile na ogniu, zeby smietana przeszla aromatem ryby. Dodac posiekany koperem, doprawic.
Nie solic - bo ryba jest slona !!
Na talerze nalozyc makaron, polac sosem z ryba.
 

"PRZYSTAWKA NA CIEPLO "

Na duze kapelusze pieczarek nalozyc maslo czosnkowe, na to porcje surowych listkow szpinaku. Na wierzch zetrzec zolty ser ( w oryginalnym przepisie to szwajcarski raclette, ale ciezko go dostac ) i zapiec kilka minut.
Dla tych, ktorzy nie lubia sera, mozna na wierzch polozyc skarmelizowana cebule.
 
" FASZEROWANE ROLADKI Z KURCZAKA "

3-4 filety z kurczaka
maslo/ olej do smazenia

Farsz :

150g startego zoltego sera
3 jajka ugotowane na twardo
1 duza cebula
majonez
sol, pieprz, papryka slodka w proszku

Starty ser wymieszac z drobno posiekanymi jajkami, posiekana i przesmazona cebulka, majonezem i przyprawami.
Taka pasta posmarowac lekko rozbite filety, zwinac w roladki, obwiazac nitka. Piec na masle w zaroodpornym naczyniu ( ja tak robie ) lub smazyc w glebokim tluszczu.

U mnie w domu sa bardzo lubiane przez meza i Paulinke.
Jesli zostanie Wam pasta, mozna nia smialo smarowac kanapki.
 
Ciasteczka owsiane
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru drobnego lub miodu
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mąki
1 jajko
bakalie

Składniki wymieszać,jeśli wyszły za suche dodać trochę kwaśnej śmietany.Nakładać porcje na blachę zachowując spory odstęp.Piec około 20 min.
Ja zawsze lekko mocze łyżką by masa się nie kleiła do łyżki.
 
Kokosanki

  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blachę wyłożoną pergaminem (papierem do pieczenia) wykładamy potencjalne kokosanki. Ja robiłam w ten sposób, że moczyłam dłonie i formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Można układać łyżką stołową, łyżką do lodów. Chociaż te formowane w wilgotnych dłoniach wyszły najbardziej kształtne i się ni erozlały po blaszce :-)

Piec około 15 minut (zależy od wielkości kokosanek - ja piekłam kilka minut dłużej) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.

 
znalazlam watek ;-) i zrobilam kokosanki Joas z malymi modyfikacjami eko ;-) robilam je mniej niz trzy minutki swoim kitchen aid'em, sa piekne w piekarniku i za chwilke beda gotowe do wyjecia. Zapomnialam sobie o nich calkiem a to stary klasyk i figurowal na liscie przysmakow w moim rodzinnym domu frekwentnie wykonywany przez moja mamusie.
 
reklama
PIECZARKI CZOSNKOWE

pieczarki
1 cebula
2-4 ząbków czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
2 łyzki posiekanej pietruszki (może być koperek)
sól, pieprz

Z pieczarek odkrajamy nóżki i siekamy je.
Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, nóżki z pieczarek, roztarty czosnek, a na końcu dodać pietruszkę (koperek) i bułkę tartą. Doprawić.
Napełnić farszem kapelusze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 min.
 

Podobne tematy

Do góry