reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wieści od cieżarówek

karolciu, jak miło Cię zobaczyć ;-)jeszcze nie widziałam Twojej buzi. Pięknie wyglądasz.
a_gala, ale słodka Twoja córcia :tak:
V_jolka, jak u Ciebie?
As, uważaj na siebie!

Ja zaniosłam do pracy moje ostatnie zwolnienie.
W przyszłym tygodniu przyjdą meble dla Agatki :-) jestem już bardzo podekscytowana tym, że to już, zaraz....

reklama
Zjola, to u mnie jazda wylacznie na cycu odpada - Mlodszy by sie na smierc zaplakal z glodu... Wiem, ze z alergii sie wyrasta badz ewoluuja one - u mnie z wysypki po jajkach, przeszlo w smarkanie sie nad mlekiem, truskawkami, pomidorami itp. Luzik - truskawki (siorp) nie uczulaja.:-D
Just, nie. Biegunka pojawila sie zdecydowanie po wprowadzeniu Aptamilu. Wrocilismy do SMA i kupa jest znow jedna na dobe, tyle ze zielona i jednak ze sluzem. Przynajmniej nie zasrywa sie co chwile, czyli sie nie odwodni. Moja dieta - glownie warzywa, z owocow jablka, chleb, ziemniaki, kasze, mieso, ew. jogurt. No i mleko do porannej kawy. Slodycze w ogole opadaja - probuje sie redukowac do ludzkich rozmiarow.;-) Nie obstawiam nietolerancji laktozy, a przeladowanie laktoza - Mlodszy jest zarlok i jego organizm moze sobie nie radzic nie z laktoza w ogole a z jej iloscia. To moze prowadzic do nietolerancji, ale nietolerancja jeszcze nie jest. JESLI to jest przeladowanie, to nalezy jak najszybciej zareagowac i to wlasnie chce zrobic. Nie mam mozliwosci innej reakcji, jak podanie z zewnatrz laktazy i obserwowanie efektu. Jesli Karol jest pod tym wzgledem ok, Colief i tak mu nie zaszkodzi. A zielone kupale ma od zawsze - poczatkowo to normalne kiedy przechodzi sie od smolki do "mlecznych" kupek, ale jemu kupki nie zzolkly. Fakt, szybko wprowadzilismy SMA, ale...
Karolcia, tak pieknie wygladasz... Tak...slodko i radosnie.
A_gala, faktycznie silaczka!!

Karolcia ślicznie wyglądasz !!!!
a-gala -super fotka
śliczna mała
Karolcia, ślicznie :-)

Kłaczek, i nie nakręcaj się na tę nietolerację laktozy, bo to chyba stosunkow rzadko się zdarza. Nie pamiętam, któy bąbel tu to miał, ale pamiętam że wynikało z tego płakanie non stop, które ustało dopiero po podaniu odpowiedniego mleka.
Pewnie jest to jakaś banalniejsza sprawa, czyli dla Karolka coś nie pasi z tego co jesz, albo to drugie mleko ostro go rozregulowało.
Jakby się okazało, że to skaza białkowa to wtedy Ty musiałabys z diety wyeliminowac cały nabiał, a MM musiałoby byc specjalne.
Just właśnie częściej występuje nietolerancja laktozy niż skaza białkowa ,ale jakoś skaza białkowa jest modniejszym rozpoznaniem wśród lekarzy :baffled::baffled:;-)

Zjola, to u mnie jazda wylacznie na cycu odpada - Mlodszy by sie na smierc zaplakal z glodu... Wiem, ze z alergii sie wyrasta badz ewoluuja one - u mnie z wysypki po jajkach, przeszlo w smarkanie sie nad mlekiem, truskawkami, pomidorami itp. Luzik - truskawki (siorp) nie uczulaja.:-D
Just, nie. Biegunka pojawila sie zdecydowanie po wprowadzeniu Aptamilu. Wrocilismy do SMA i kupa jest znow jedna na dobe, tyle ze zielona i jednak ze sluzem. Przynajmniej nie zasrywa sie co chwile, czyli sie nie odwodni. Moja dieta - glownie warzywa, z owocow jablka, chleb, ziemniaki, kasze, mieso, ew. jogurt. No i mleko do porannej kawy. Slodycze w ogole opadaja - probuje sie redukowac do ludzkich rozmiarow.;-) Nie obstawiam nietolerancji laktozy, a przeladowanie laktoza - Mlodszy jest zarlok i jego organizm moze sobie nie radzic nie z laktoza w ogole a z jej iloscia. To moze prowadzic do nietolerancji, ale nietolerancja jeszcze nie jest. JESLI to jest przeladowanie, to nalezy jak najszybciej zareagowac i to wlasnie chce zrobic. Nie mam mozliwosci innej reakcji, jak podanie z zewnatrz laktazy i obserwowanie efektu. Jesli Karol jest pod tym wzgledem ok, Colief i tak mu nie zaszkodzi. A zielone kupale ma od zawsze - poczatkowo to normalne kiedy przechodzi sie od smolki do "mlecznych" kupek, ale jemu kupki nie zzolkly. Fakt, szybko wprowadzilismy SMA, ale...
Karolcia, tak pieknie wygladasz... Tak...slodko i radosnie.
A_gala, faktycznie silaczka!!
Dokładnie też mi się tak wydaje ,że to przeładowanie laktozą co daje objawy nietolerancji ,bo organizm sobie nie radzi z jej nadmiarem ...
A możesz gdzieś kupić mleko bezlaktozowe .U nas jest np Enfamil O LAC i Isomil .Mój Kubuś tylko Isomil tolerował i było na nim świetnie .Bebilon pepti jest mlekiem niskolaktozowym ,więc może też warto spróbować z mlekiem o podobnym składzie .;-):-):-)
Laktoza prowadzi też do mocnego zagazowania maluszka bardzo często i wtedy maluch płacze ,ale nie zawsze .

Wróciłam ,zrobiłam dziecio obiad i teraz wracam do łózka.
Nie jest źle ,ale skurcze nieco przybrały na sile ...:baffled::sorry2:

Anulka, nic restrykcyjnego bo karmie - po prostu wiecej warzyw i owocow, mniej kluchow i tluszczu. No i ruszam sie wiecej. Pod koniec ciazy z trudem odrywalam d... od fotela, teraz co dzien wychodze z Mlodszym na spacer i wyglada to tak, ze zwawo sobie gdzies pomykamy z godzinke, a po drodze robimy zakupy. Po porodzie na tyle lzej mi sie zrobilo na d... ze az mi sie chce polazic. No i uruchomilam stepperek - niby nic, a jednak tez cos tam ruchu daje.
As, trafilas - Karol jest cholernie zagazowany. Placze rzadko, czesciej po prostu sie napina i prezy, ale pierdzi niesamowicie i to od poczatku tak jest. Mleko niskolaktozowe mowisz... Popytam jakos...
Ty uwazaj z tymi skurczami! Kurde, masz lezec a lazisz gdzies... Nie mozna tak.

dziewczynki trzymajmy kciuki za Annunie , ona jest teraz w szpitalu bo sie okazało ze ma krwiaka przy pęcherzyku stąd te krwawienia , ale dzis miała robione badania które wyszły bardzo dobrze. tak napisał Ani mąż. więc &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Anulka, nic restrykcyjnego bo karmie - po prostu wiecej warzyw i owocow, mniej kluchow i tluszczu. No i ruszam sie wiecej. Pod koniec ciazy z trudem odrywalam d... od fotela, teraz co dzien wychodze z Mlodszym na spacer i wyglada to tak, ze zwawo sobie gdzies pomykamy z godzinke, a po drodze robimy zakupy. Po porodzie na tyle lzej mi sie zrobilo na d... ze az mi sie chce polazic. No i uruchomilam stepperek - niby nic, a jednak tez cos tam ruchu daje.
As, trafilas - Karol jest cholernie zagazowany. Placze rzadko, czesciej po prostu sie napina i prezy, ale pierdzi niesamowicie i to od poczatku tak jest. Mleko niskolaktozowe mowisz... Popytam jakos...
Ty uwazaj z tymi skurczami! Kurde, masz lezec a lazisz gdzies... Nie mozna tak.
Jeśli jest zagazowany i mu te gazy schodzą to jeszcze nie macie tragedii ,ale w takiej sytuacji to ja stawiam na laktozę jednak.
Po prostu po wprowadzeniu mieszanki dla małego jest już za dużo tej dobroci i organizm odmawia współpracy .;-)
Myślę ,że jeśli musi być na mieszance to właśnie trzeba wybrać coś z niską zawartością tego składnika.
Isomil np jest sojowy i on wcale laktozy nie zawiera ,może u Was jest jakieś sojowe mleko ,które młody będzie tolerował.;-)
Warto spróbować .
Nutramigen jest też dobry ,ale mojemu nie odpowiadał a ja na sam zapach tego preparatu mlekozastępczego leciałam do kibelka . :-D:-D:-D
No staram się leżeć na ile to możliwe.;-);-)

Kciuki oczywiście trzymam za potrzebującą .
Będzie dobrze Annunia !!!!!

A gala śliczna mała :-)
Karolcia brzuszek piękny, już sie nie mogę doczekać kiedy ja taki bedę miała :-)
Kłaczku tak niedawno rodziłaś a Karolek już miesiąc skończył jak to szybko zleciało
V jolka najlepszego z okazji 1 mies. Wojtusia
Aniunia kciuki mocno zacisniete, &&&&&&&&&&

Dziewczyny a ja mam pytanko czy wy też miałyście takie dziwne uczucie chyba to w szyjce jak by coś chciało się tam wydostać, sorki za opis ale nie wiedziałam jak napisać.

Ostatnia edycja:
karollcia, fajne to zdjecie z chusta :-)

A-gala, cudna malutka.

As, nie przemeczaj sie tam, bo grafik na dzis mialas 'ciezki' ;-)

Klaczek - u nas (UK) maja mleko SMA lactose free :tak:

My mielismy scan w poniedzialek. Poki co wszystko perfect, choc mnie to do konca nie uspokaja. Jeszcze kilka scanow przed nami. Zostalo nam nieco ponad 8 tygodni. lekarka pytala czy nadal chcemy cesarke. Chyba tak.
i coraz bardziej, ze czas depcze nam po pietach, a musze zrobic jeszcze pare rzeczy przed porodem. chyba juz mi sie nie bedzie czas dluzyl ;-)

reklama
Do góry