reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Wizyty i Lekarzy, badania, zdjęcia z USG

reklama
Dziewczyny, powiedzcie, czy wszystkie robiłyście sobie USG 3D/4D? bo ja tak w następnym tygodniu powinnam mieć połówkowe no i albo zadzwonię do mojego lekarza i zrobię sobie 2D, albo dał mi 2 namiary na chyba niezłych jego zdaniem lekarzy którzy mają tą przystawkę do robienia w 3D. Czy rzeczywiście 3D jest warte tego, żeby dopłacać? Bo wiem, że do diagnostyki się używa i tak 2d. Chodzi o ten efekt "wow" - czy to rzeczywiście robi takie wrażenie, czy może byłyście rozczarowane tym jak dzidziuś wygląda w 3d?

Co do mojej piątkowej wizyty to generalnie OK, serduszko bije, mam za to przepisane jakieś cuda na poprawienie hemoglobiny, mam dużo pić bo mi się jakieś kryształy szczawianu wapnia odkładają w moczu. Pytałam o skurcze w łydce, czy skoro mam niedobór magnezu to powinnam jakoś suplementować dodatkowo? Lekarz powiedział, że nie ma potrzeby, bo to normalne że w 19, 20 tygodniu zdarzają się takie niedobory ale to fizjologia i powinno się samo unormować.
Co do wagi to okazało się, że wcale nie jest tak jak mi się wydawało, że co wchodzę na wagę to jest podobnie. W sumie od początku ciąży przytyłam 5 kg, zaczął mnie nawet przestrzegać, że prawdziwe przybieranie na wadze zacznie się właśnie teraz. A ja myślałam, że idę w ślady mamy i tak jak ona przez całą ciążę przytyję 8kg;)) Ale dla mnie to tak naprawdę nie jest 5 kg tylko 2 kg, bo przez długi czas ważyłam 60, potem jakoś na wiosnę-lato troszkę zrzuciłam i ważyłam 57 więc ja odliczanie przyrostu wagi w ciąży zaczęłam od -3;) Teraz mam 62kg.

Odnośnie 3D to poszliśmy z takim zamiarem we czwartek, jednak nasz dzidziol nie wystawił się korzystnie buźką, więc pani dr powiedziała, że nie ma co z nas zdzierać za oglądanie pleców ;) Więc zrobiłam nam normalnie usg ale czasem przełączała na 3d żeby pokazać jakieś w miarę korzystne ujęcia :-)
Czy warto? Myślę, że na tak wczesnym etapie ciąży nie koniecznie, bo ta buźka jeszcze jest w zasadzie jednakowa u wszystkich dzieciaczków :) Nas zapraszała w okolicach 30 tygodnia.
A i z tego co mówiła to są jakieś rzeczy które najlepiej diagnozować w takiej technologii (np. zajęczą wargę) ale trzeba mieć bardzo dobry sprzęt i bardzo duże umiejętności.
Także podsumowując, u nas normalne usg kosztuje 100zł zaś 3d/4d kosztuje 200zł, wg mnie nie są to pieniądze których nie można odżałować :-) Tak więc warto zrobić sobie raz taką pamiątkę :-)

Mojeboje powiem tak. Ja połówkowego jeszcze nie miałam i mam termin umówiony na 18 grudnia ale mój lekarz na każdej wizycie strzela mi zdjecie 3d i wiadomo nie jest to nic nadzwyczajnego ale jak sama nazwa mówi maluszek jest wtedy fajnie widoczny i to na pewno jest fajna pamiątka. Niestety nie wiem ile się za to płaci bo ja mam w cenie wizyty.
A co do wagi to spokojnie ja szybko przybierałam na wadze i w sumie teraz przystopowałam bo widze że waga stoi w miejscu. Jestem też 5 kg do przodu ale wiecie zawsze wieczorem mam wrażenie że pęknę:)))

Mojeboje uważam, że nie warto robić 3d. Moja córka wygląda jak potwór na tych ujęciach, obraz jest zniekształcony, nie podoba mi się. Ale może Twój lekarz ma lepszy sprzęt:)

Ja usg polowkowe mialam robione czesciowo w 3D/4D i w lecznicy powiedziano mi ze zawsze tak robia. Moim zdaniem warto, ja akurat bylam na USG w tej technologii dwa razy na przeciagu miesiaca i niesamowicie jest widziec jak szybko sie maluch zmienia :) Jakos mi to USG pomoglo uswiadomic sobie ze w brzuchu siedzi calkiem prawdziwy czlowieczek ;)

Co do usg 3D to zgodzę się, że wiele zależy od sprzętu, ja co prawda 3d mam w cenie pakietu i nawet mnie nie pytają tylko jak jadę do szpitala na te najważniejsze usg to lekarz pomiary robi mi w 2d ale sprzęt ma taki że wszystko ładnie i w tej jakości widać, ale potem i tak przełącza na 3d i ja jestem bardzo zadowolona:-) mam już zdjęcia 3d w 13 tygodniu i dziś jadę na połówkowe więc pewnie też dostanę :-D ogólnie dają mi dużo chyba zdjęć bo z pierwszego usg dostałam 8... Czekam teraz bo na dniach ma mi przyjść drukarka ze skanerem więc wrzucę Wam te zdjęcia 3d to sama ocenisz;-)

Gratuluje udanych wizyt dziewczyny :-) Chłopaki chyba górą:-)

Mojeboje ja w poprzedniej ciąży robiłam sobie USG 3D w 20 tyg i 26 tyg, i zdecydowanie te w 26 były lepsze. Teraz połowkowe będe miała za 2 tyg, czyli ok 21 tyg i zrobie poprostu w 2D, a na 3D wybiorę sie ok 25 tyg. U nas takie USG 3D kosztuje 250-300 zł, zalezy od lekarza.

reklama
Dziewczyny gratuluję wizyt :-)

Mojeboje
ja też zastanawiam się czy iść na 3D. Jestem raczej zdecydowana, tylko teraz właśnie zostaje kwestia tego kiedy najlepiej iść.

Do góry