reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u gin, zdjęcia USG, mama w połogu.

Ja i dzidziuś już pow wizycie:-). Wszystko jest w jak najlepszym porządku, dzidziuś zdrowy i silny:-), ciśnienie w porządku, żadnych infekcji nerek i pęcherza:-), wymiary dzidziusia zgodne z tygodniem ciąży.
Pani doktor mówi, że wyglądam bardzo dobrze, nie mam żadnego tłuszczyku, w sumie tylko 6 kg przytyłam
No to super, że z dzidzią dobrze.
Ja wczoraj miałam ważenie to mam 3,9 kg na plusie ;-)

glukoza na czczo! - miałam dziś to wiem :tak:
Każdy lekarz mówi co innego;-)

reklama
mi pani w laborku powiedziała, że zalezy od lekarza... czasem pozwala po lekkim śniadanku, czasem na czczo....

wstane o 6, o 7 mam autobus, o 8.30 będe w wawie, najwcześniej o 9tej bedę w laboratorium, potem dwie h po wypiciu glukozy czyli....

OD 6TEJ DO 11TEJ BEZ JEDZENIA:eek::confused2::no::no::no::no:
buuuuuuuuuuuuuuuu....

ja nie wiem jak ja to przeżyję...............:confused2::confused2::confused2:

A tą glukoze to się bada jak się ma podwyższoną,czy wszystkie dziewczyny w ciazy powinny mieć ten wynik zrobiony? Bo ja miałam robiony wynik glukozy ale nic nie musiałam pić.

A tą glukoze to się bada jak się ma podwyższoną,czy wszystkie dziewczyny w ciazy powinny mieć ten wynik zrobiony? Bo ja miałam robiony wynik glukozy ale nic nie musiałam pić.

ja taką zwykłą glukozę tez już nie raz miałam robioną.... w zasadzie każda ciężarna powinna zrobić test OBCIĄZENIA glukozą dodatkowo, bo wyklucza cukrzycę ciężarnych..... ale w sumie chyba nie każdy lekarz na nie kieruje:sorry:

zwykła glukoza a obciążenie glukozą to jest różnica.... przy zwykłej glukozie często nie wychodzi nic, a po dokładniejszym badaniu okazujemy się cukrzykami...

hmmm... wydawało mi się, że test obciążenia glukozą (krzywa cukrowa) robi się kazdej ciężarnej bez wzgledu na wynik glukozy zwykłej.... tak jak wspominała catedra - głownie to badanie robi się w celu wykluczenia cukrzycy ciążowej, ale mozna je robic miedzy 24 a 28 tc więc może twój lekarz jeszcze ja zaleci?
PORADNIA INTERNETOWA - GINEKOLOG -> Cukrzyca w ciąży

Zoania, ja mam zawsze niską glukozę na czczo. Niby w normie ale w dolnej granicy. Mój lekarz orzekł kiedyś, że na jego nos, to mam wręcz hipoglikemię, ale obciążenie glukozą w tej ciąży miałam właśnie robione. Jeśli w poprzedniej ciąży nie miałaś tego robionego, a teraz wybierasz się do lekarza, to spytaj się o to badanie. Powinno się je zrobić nawet jak inne wyniki są w porządku. Cukrzyca ciążowa mija po urodzeniu zazwyczaj (choć z tego co czytałam może zostać i być "normalną cukrzycą"), jednak jeśli się jej w porę nie wykryje i nie zacznie leczyć, to może ona zaszkodzić maluszkowi.

Jstem ciekawa jak to u mnie wypadnie co prawda jestem dopiero w 21 tc ale juz sie boje tego badanka zglukoza chociaz jezeli ma sie wynik glukozy w normie a nawet mniej. jednak jestem zdana ze takie badania nikomu nie zaszkodza i powinno sie je robic obowiazkowo.

reklama
Ale jak byłam w pierwszej ciąży to też nie miałam robionej.

Zoania ja w pierwszej ciąży też nie miałam robionej krzywej cukrowej, wyniki glukozy zwykłe miałam i wtedy i teraz bardzo dobre. Teraz chodze do innego lekarza i obciążenie glukozą będę miała w 26 tyg. Naprawdę nie wiem od czego to zależy chyba od lekarza.:eek:

Do góry