reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

iza_marta u mnie bez problemu robią wszystkie badania bez skierowania. Trzymam kciuki - zdrówka :-)

Nanncy
w takim razie leć do internisty, nieraz bez antybiotyku się nie obejdzie.

reklama
Cześć dziewczyny, w Gdańsku wszędzie wymagają skierowania na badanie glukozy, pomimo, że się za nie płaci. Tłumaczą to tym, że taka dawka glukozy w ciąży jest bardzo niebezpieczna jeśli ktoś ma problemy z cukrem i tylko lekarz może skierować na badanie. Koleżanki na innym wątku też miały problemy ze zbadaniem i bez skierowania żadnej się nie udało. Myślę jednak, że to jak zawsze zależy od dobrej woli Pani z laboratorium ;-)

Ja dziś miałam glukozę. Skierowania nie miałam. Dałam tylko karteczkę z wypisanymi badaniami, którą po przeczytaniu mi oddali.
U mnie pobranie glukozy wyglądało tak, że najpierw pobranie na czczo, potem oczekiwanie na wynik (czy w ogóle mogę poddać się badaniu), dopiero potem wypicie glukozy i pobranie po godzinie i dwóch.

Nanncy ja robię wszystkie badania prywatnie, mimo to powiedzieli w labo ze i tak na glukozę potrzebne jest skierowanie. Powiedziałam lekarzowi i wypisał mi, ale tez nie było napisane "skierowanie", wypisał mi chyba na recepcie, ale w labo nic na to nie powiedzieli i badanie zrobili.

Co do zatok, to ja mam notoryczne coroczne infekcje od jesieni do wiosny. Polecam plukanie zatok rozyworem soli fizjologicznej i inhalacje. To naprawdę sporo daje. Poza tym w ciazy i tak błony śluzowe w nosie są rozpulchnione i cały czas jest to uczucie jakby pełnego nosa.
A z tym oddychaniem to u mnie tez juz jest problem bo macica coraz większa, dziecko tez wiec powierzchnia płuc jest zmniejszona i trudniej sie oddycha. Ehh uroki ciazy.

Jestem po usg szyjki, nie skraca sie jak na razie. Jutro ide do swojego gina i niech postanawia co i jak.

Ostatnia edycja:
Odebrałam wyniki. Na szczęście wszystko w normie.
Tylko normy glukozy są inne niż u Was (pisałyście coś o 140). U mnie na wynikach jest, że norma jest od 3,9 do 6,2 mmol/l.
Ja miałam na czczo 4,9; po godzinie 5.64; po dwóch godzinach 5.31.
Inne wyniki też nie najgorsze.

Bylam dzis w szpitalu na razie dostalam diete 1800kcal a wizyta u diabetologa za jakies dwa-trzy tygodnie. Wtedy dostane glukometr i przejde szkolenie. Niestety ta dieta jest tak restrykcyjna, ze schudne chyba wiecej niz przed ciaza ;).

iza_marta aż się boję, że mi też coś wyjdzie. Odbieram wyniki w piątek (bo teraz nie mam jak dojechać do laboratorium) i aż się stresuję tym wszystkim...

funia11
gratuluję wizyty - super waga :-) buziaki dla Zosi :-D

reklama
[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]My po wizycie dziecie wazy 1350g.Znow srednio chcialo wspolpracowac i na 90% jest dziewczynka.Termin CC wstepnie na 9.05 ustalone ma byc korygowane po Swietach Wielkanocnych [/FONT];-)

Do góry