J@god@
IV-V 2005, X 2009
a ja Wam powiem jedno... wnerwia mnie jak każdy lekarz jak tylko zobaczy jakieś krosteczki to od razu ma wyrok: nietolerancja mleka... cholera jasna to już dziecko nie może mieć alergii na cokolwiek innego?
może, można być uczulonym na wszystko, ale w naszym klimacie i kraju alergia na mleko jest najbardziej prawdopodobna i najczęstsza
niestety najskuteczniejszą walką z alergią u maluchów jest dieta eliminacyjna, jeśli odstawi się mleko i to pomoże, znaczy, że to jest przyczyną alergii, jak po 2-3 tygodniach nic się nie zmieni, znaczy, że uczula coś innego i trzeba szukać dalej
niestety na takich maluszkach testy są niemiarodajne, najskuteczniejszą metodą diagnozy jest obserwacja dziecka
Mojemu starszemu w testach wyszło, że nie jest uczulony na mleko a jak skończyłam karmić piersią i daliśmy mu kaszkę na modyfikowanym to od razu go zsypało. Jadł już wtedy produkty mleczne typu serki i jogurciki i nic mu po nich nie było, a na modyfikowane mleko zareagował, na HA też zareagował i do 2 lat pił bebilon pepti.
A teraz nie ma uczulenia na mleko :-).