reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wloskie przepisy polskiej kucharki..dla duzych i malych

reklama
TORTA MIMOSA


[h=4]Per 2 Pan di Spagna del diametro di 22 cm l'uno[/h]

Mettete le uova intere e lo zucchero in una planetaria e montate gli ingredienti per almeno 10 -15 minuti a velocità elevata fino ad ottenere un composto ben gonfio (in alternativa utilizzate le fruste di uno sbattitore elettrico). Aggiungete i tuorli e continuate a montare per altri 5-6 minuti , quindi spegnete. Unite al composto di uova la farina e la fecola preventivamente setacciate : amalgamatele delicatamente con una spatola con dei movimenti che vanno dal basso verso l’alto per incamerare aria . Versate l’impasto ottenuto in due teglie imburrate ed infarinate del diametro di 22-24 cm e cuocete in forno statico a 180-190 gradi per circa 30 minuti.

crema al limone.


200ml panna fresca
400ml latte fresc intero
100ml limoncello
2uova intere
150gr zucchero
80 gr farina tipo 00
la bucia di un limone abastanza grande.


mettere in una pentola latte,limoncello i la buccia di limone e portare quasi a bollore.nel fra tempo sbatere bene le uova con zucchero,aggiungete la farina e amalgate bene.dopo aver eliminato la buccia di limone dal latte,versate le uova sbatute e fate raprendere i bollore del latte escolando in continuazione per altre 3-4 minuti.spegniete i gas i continuate a mescolare finche tutto non sarà lischo.fate raferdare completamente la crema è aggiungete la panna montata con lo zucchero(150GR.) e mescolate tutto insieme.


 
NA KRUCHE CIASTO.
pół kostki masla
30 dag mąki
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenie
3 łyżki cukru
ewentualnie śmietana

Wiesz ja robie z tego ciasta tak ze po kilka nascie razy je przekladam tzn. rozwalkoje ukladam w koperte wkladam do lodowki na godzine i tak z 5 razy ono wtedy bedzie kruche ale jednak bedzie cit inne i bardzo smaczne...
 
dietetyczny sernik.

litr jogurtu albo naturalnego slodkiego albo jakiegos ovocowego.Polecam frutti di bosco.
listki zellatyny
ciasteczka degastive albo innezbozowe np te z mulino bianco
dwie lyzki masla nieslonego najpepsze jest tedesko albo bavarese


Zelatyne namoczyc a potem wycisnieta rozpuscic.(niepodaje ilosci dlatego ze mam zawsze z tym problem dajcie ciut wiecej zelatyny niz producent podaje na dana ilosc) wlewamy jogurt do wysokiego naczynia wlaczamy mikser na najwyzsze obroty i gdy juz lekko bedzie spieniony dodajemy powoli zelatyne.Staramy sie jak najmocniej spienic jogurt...Ciasteczka mielimy mozemy je zmielic z maslem
biezemy naczynie do wypiekania najlepsza bedzie tortownica okragla.Wykladamy papierem na papier nasza mase ciasteczkowa.dokladnie pokrywamy dno.Pieczemy z 10 minut. az lekko zbrazowieje.
na wystudzony spod wlewamy nasz jogurt.Wkladamy do lodowki na minimum 4 godzinki.I wuala.Mozmy podawac polany np sosem owocowym...
 
pyszny gulasz np do plackow po wegiersku...
zanim komukolwiek podalam przepis i gdzie kolwiek kzapisalam wyrpubowalam na kolku miesach i z kilkanascie razy.Zawsze pyszny zawsze znika....

Mieso pokrojone w kostke( tu zostawiam do wyboru moze byc kazdy rodzaj miesa.wolowe wiepszowe nawet indycze)
2 szklanki wina czerwonego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 marchewka
2 duze plastry selera
duzaaaa cebula
dwa zabki czosnku

ziele angielski,kolorowy piepsz w kulkach jeden lisc laurowy.

Sol na samym koncu

w zaleznosci od miesa do wolowego i indyczego bedzie potrzebna maka do zageszczenia sosu.

I teraz w garnki z grubym dnem na malej ilosci tluszczu obsmazamy bardzo mocno mieso.Musi byc rumiane z kazej strony.
wykladamy na talezyk.W tym samym garnku dolewamy odrobiny tluszczu i smazymy kolejno dokladajac najpierw cebula gdy juz bedzie szklista marchewke i po 3 minutach selera (marchew i seler pokrojone w kosteczke drobna) na samym koncu zabki czosnku przekrojone w pol do smazacych sie warzyw wrzucamy mieso.Po 5 minutach wspulnego smazenia dolewamy wino.Wina ma byc tyle aby widac bylo wierzch miesa.Gdy wino zacznie bulgotac dolewamy bulion i dodajemy przyprawy(bez soli)...Gdy sie ponownie zagotoje przykrywamy bardzo szczelnie i stawiamy na malenkim ogniu na minimum godzine...po godiznie sprawdzamy czy miesko jest miekkie jezeli nie pozostawiamy dalej.

Gdy miesko bedzie na tyle miekkie (rozpadalo sie) doprawiamy ewentualnie sola i zageszczamy w razie potrzeby sos maka z woda...
 
Do góry