Dobrze jest pić wodę źródlaną, bo podczas wysiłku fizycznego, którego doświadczam bardzo często, pomaga szybko odzyskać formę. Poprawia się moja wydolność sercowo-naczyniowa i zdolności termoregulacyjne. Woda źródlana jest także przyjazna dla akwaporyn, białek, które biorą istotny udział w transportowaniu i retencji wody w organiźmie. Pijąc wodę źródlaną nie dopuszczam więc do odwodnienia mojego organizmu, a tym samym do możliwych nieprzyjemnych i niebezpiecznych stanów takich, jak: ból głowy, ociężałość, wysuszenie błon śluzowych. Czuję się mniej zmęczony i senny; nie mam problemów z koncentracją uwagi i mam dużo energii do działania. Woda źródlana ma też bardzo dobry wpływ na przemiany metaboliczne zachodzące w komórkach mojego ciała. Dzięki przeczytaniu tekstów eksperckich zamieszczonych na stronie Żywca-Zdrój wiem doskonale ile wody potrzebuję, jak nie dopuścić do odwodnienia lub przewodnienia organizmu. Dzięki tej wiedzy wiem, że zawsze muszę nosić przy sobie butelkę dobrej wody. No i poza tym woda źródlana to doskonałe orzeźwienie, ożywcze wspomnienie siły górskiego potoku...