reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wolniej rozwijający się zarodek

Cześć,
Czy ktoś miał sytuację że zarodek wolniej się rozwijał, podczas pierwszego USG 12.08 zarodek miał 2,3 mm, po tygodniu 18.08 miał 5,0 mm, kolejno 24.08 7,5 mm, automatycznie przesuwa mi się termin porodu wg crl, serduszko bije. Zgodnie z wytycznymi że zarodek powinien przyrasta 1 mm dziennie to powinien mieć mniej więcej już 14 mm, a na 7,5, czy ktoś miał taką sytuację i było wszystko w porządku ?

reklama
Cześć,
Czy ktoś miał sytuację że zarodek wolniej się rozwijał, podczas pierwszego USG 12.08 zarodek miał 2,3 mm, po tygodniu 18.08 miał 5,0 mm, kolejno 24.08 7,5 mm, automatycznie przesuwa mi się termin porodu wg crl, serduszko bije. Zgodnie z wytycznymi że zarodek powinien przyrasta 1 mm dziennie to powinien mieć mniej więcej już 14 mm, a na 7,5, czy ktoś miał taką sytuację i było wszystko w porządku ?
Chce dodać jeszcze, że z OM termin 30.03, z pierwszego USG 8 kwietnia i kolejno 11 kwietnia i 16 kwietnia

Mierzyłam betę tylko w okresie koniec lipca/początek sierpnia, przez dwa tygodnie przyrastała prawidłowo, praktycznie o 100 % co drugi dzień.
W pierwszej ciąży też miałam różnice dwóch tygodni w terminach, tyle że nie miałam sytuacji że ten termin się wydłużał.

Ja miałam podobna sytuacje w pierwszej ciąży, zarodek rósł wolno, serce również biło wolno. Z om termin był na 15 stycznia według USG w 8tc na 24 stycznia. Niestety ciąży nie udało się donosić. Beta przyrastała prawidłowo na początku, później nie badałam.

Co mówi lekarz?

Teraz już nie ma sensu sprawdzać bety.
Czy badania były u tego samego lekarza i na tym samym sprzęcie?

Generalnie zarodek przyrasta skokowo, więc zdarza się, że może być raz kilka dni w tył, raz w przód. Pomiary też są bardzo orientacyjne, bo zależy, jak uchwyci operator. Natomiast to, że mimo wszystko terminami to się ciągle wydłuża to już nie wrózy dobrze. Ja bym się nie nastawiała tutaj na pozytywne zakończenie.

Co prawda nie tyczylo sie to zarodka tylko juz zaawansowanej ciąży, ale zdazylo się ze u tego samego lekarza w pomiarach wielkosc dziecka byla mniejsza niż 3 tyg wcześniej. Badania wykonywane na tym samym sprzęcie. Świadczyło to o błedach pomiarowych bo przeciez dziecko mi się nie skurczylo w brzuchu. Może w Twoim przypadku to takze blad pomiaru?

reklama
Co prawda nie tyczylo sie to zarodka tylko juz zaawansowanej ciąży, ale zdazylo się ze u tego samego lekarza w pomiarach wielkosc dziecka byla mniejsza niż 3 tyg wcześniej. Badania wykonywane na tym samym sprzęcie. Świadczyło to o błedach pomiarowych bo przeciez dziecko mi się nie skurczylo w brzuchu. Może w Twoim przypadku to takze blad pomiaru?
W zaawansowanej ciąży patrzy się na to trochę inaczej.

Do góry