reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

Mamjakty - dzięki
Kiedy wprowadzić zupki i jakie ? pewnie najwczesniej za jakies 2 tygodnie i zacząć od marchewki z ryżem ? Czy potem tego samego dnia, danie obiadkowe rownież ?

Wyczytałam na forum chyba gazeta.pl że jednej dziewczynie pediatra zaleciła podawac gluten 1 łyżeczke dziennie przez pierwsze 3-4 tygodnie a potem jakos inaczej

reklama
Kupinosia - ja już samą marchewkę z ziemniaczkiem traktowałam jako zupkę :-D dodawałam do tego trochę oliwy i tą kaszkę mannę :tak: ale obecnie testujemy jedzonko na słoiczkach, bo moja młoda zjada mi kilka łyżeczek - tak do 5 :-( tylko znowu te słoiczki też nie do końca mi się podobają, jedynie chyba z gerbera zupka jarzynowa była w miarę w porządku - bo ja stopniowo dodaję nowe warzywo, a większości zupek sa np dwa nowe składniki :-( więc chyba znów zacznę sama gotować....

a ja miałam dzisiaj gotować młodemu...i skończyło sie na słoiczku...

właśnie patrzylam w sklepie na zupkę jarzynowa z HIPPa ale w składzie oprócz warzyw podstawowych miała kalafior i groszek zielolny, wiec zrezygnowałam i kupiłam z gerbera...

Dostałam dzisiaj bardzo praktyczny prezent od rodziny mojego A. tuszę młodego królika:eek::-) A zastanawiałam się gdzie ja zwierzaka upoluję:-D Na razie wyląduję w chłodziarce aż młody zacznie jeść mięsko;-)

Klusek postanowił wprowadzić sobie gluten:happy: Chwila nieuwagi w kuchni i dobrał się do bułek
a my tu nad łyżeczkami kaszki mannej się rozczulamy hihi:-D:-D:-D:-D:-D
my na razie na zmianę dwa słoiczki gerbera jarzynowa z kurczakiem i kaszką manną oraz rosołek hippa z kaszką manną...Ja takiego stresa mam z tym glutenem, że postanowiłam zaufać tym, co na pewno idealnie odmierzą;-)ostatnio kupka już nie luźna, tylko żółta, ale jeszcze mi się trochę śluzu wydawało...Może orgaznizm się przywyczaja...:tak:gdzieś czytałam, że na początek może być luźniejsza kupa, bo organizm na coś nowego może ragować...

Jako, że w schemacie pojawia się " deser mleczno - owocowy" - mam pytanie - czy macie pomysły na to co mozna podac naszym dzieciom oprocz słoikowych deserków jogurt&owoce albo jogurcików np. nestle (4 w cenie ok. 11zł). Czy mozna podac jogurt naturalny np z zmiksowanymi owocami? A moze jakies inne pomysły/przepisy.... nie wiem jak sie za to zabrac. Chyba najprosciej bedzie kupic słoiczek....:sorry:

Jako, że w schemacie pojawia się " deser mleczno - owocowy" - mam pytanie - czy macie pomysły na to co mozna podac naszym dzieciom oprocz słoikowych deserków jogurt&owoce albo jogurcików np. nestle (4 w cenie ok. 11zł). Czy mozna podac jogurt naturalny np z zmiksowanymi owocami? A moze jakies inne pomysły/przepisy.... nie wiem jak sie za to zabrac. Chyba najprosciej bedzie kupic słoiczek....:sorry:

Ja też nie widziałam i kupiłam jogurty z Nestle - są przepyyyyyyszne :-D:-D:-D - i kilka deserków z jogurtem lub mlekiem. Żadnych dolegliwości po nich nie mamy, a Julka zajada się jak głupia ;-)
Może mamy, które mają starsze dzieci coś doradzą :-)
Ja osobiście myślałam o np 2-3 łyżkach jogutru naturalnego dodanego po np jabłka.

A moja już wcina gluten równo! Kaszkę mannę, kaszkę ze śliwką z Nestle - uwielbia ją:tak: i jogurciki również!
A rosołek z Bobovity jest nr 1 dla mojej małej:tak::tak:

U nas znowu wojna żywieniowa Wszystko jest beee nawet owoce:confused2: Do tego cholera nauczył się celnie pluć prosto w matkę lub babcię:crazy:

reklama
może się przyda Szczegółowy schemat żywienia niemowląt karmionych piersią od 6 m-ca do roku: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2321797.html

a ja mnie więcej tak rozpocznę eskpozycję na gluten (dieta słoiczkowa) - przykładowe nasze 7 dni (do minimum ograniczenia "zapieraczy" dla codziennej kupki :-)

Gerber -zupa krem jarzynowy z indykiem + 1/2 łyżeczki kaszki Nestle "Zdrowy brzuszek" owsiano-pszennej ze śliwką
deser: Gerber gruszka Williams
Sok HIPP - słodkie jabłka i czerwone owoce

Gerber - danie Jarzynki z (królikiem, jagnięciną lub cielęciną) + 1/2 łyżeczki kaszki Holle orkiszowej
deser: Gerber gruszka Williams
Sok HIPP - słodkie jabłka i czerwone owoce

Gerber - zupa jarzynowa z kurczakiem i kaszą manną
deser: Gerber Jabłka z suszoną śliwką
sok HIPP - słodkie jabłka

Gerber - Danie Jarzynki z rybą po grecku
HIPP - kleik z pełnego ziarna zbóż z owocami + suszone śliwki Gerbera
sok HIPP - słodkie jabłka

Gerber - zupa krem dyniowy z żółtkiem + 1/2 łyżeczki kaszki Nestle "Zdrowy brzuszek" owsiano-pszennej ze śliwką
deser: Bobovita sałatka owocowe
sok Gerbera z jabłek i gruszek

Gerber - danie jarzynki z jagnięciną 1/2 łyżeczki kaszki Nestle "Zdrowy brzuszek" owsiano-pszennej ze śliwką
deser: Bobovita sałatka owocowe
sok Gerbera z jabłek i gruszek

Gerber - zupa jarzynowa z królikiem +1/2 łyżeczki kaszki wielozbożowej Holle
deser: Gerber Jabłka z suszoną śliwką
sok: Gerber z jabłek i brzoskwiń

z uwagi ich w słoikach jest "monotonia" warzywna, będę dodawać warzywa w postaci fasolki szpargowej, kabaczka itp

Do góry