reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

mada- ja z jajka i kilku lyżek mąki robie kluseczki do zupy... bo w innej postaci jajka tez nie tknie...chociaz ostatnio dałam małej jajecznice z pomidorem, to zjadła ponad połowę...

ipanama- może faktycznie spróbuj, tak jak pisze sandra podać małemu jogurt naturalny...chociaż, jak sama piszesz mateuszek dobrze wygląda i wyniki ma poprawne, więc chyba nie ma czym się przejmować....

u nas gotowane warzywa tez są beee... no chyba,że podaje jej je gotowane, a potem zapiekane z masełkiem i serem żółtym (np. brokuły, kalafior), a... i lubi jeszcze gotowaną marchewkę i selera...a z surowych- jada tylko pomidory i ogórki kwaszone... a z owocami- hmmm.... tylko banany- resztę ze słoiczka....

reklama
A ta pasta z jajek??? Jak ja robicie??
Ja robie kilka roznych past z jajek, ale najczesciej te 2:
  • jajko na twardo, kilka lyzek jogurtu nat.(w wersji dla mnie daje majonez :-) ), troszke soli- wszystko gniote widelcem, a na koniec dodaje szczypiorek
  • jajko na twardo, tarty zolty ser (to dla dzieci, ktore nie sa uczulone na bialko), jogurt naturalny, odrobina czosnku i soli, koperek
A ja zrobilam wczoraj na obiad klopsiki wolowe z sosem czosnkowym, do tego marcheweczki mini z maselkiem i ziemniaczki puree i Sara wciela az sie jej uszy trzesly :-)
Na dzisiaj i jutro ma Gerbery Danie Smakosza - ostatnio je tylko Gerbery i ewentualnie Hippy :baffled: Cos sie jej poprzestawialo ;-)

Dzieki Sandra. Dzisiaj chyba zrobie malemu taka maste.

A u nas wczoraj byl ryz bialy wymieszany ze szpinakiem i do tego klopsiki z indyka.
Na dzisiaj ma klopsiki i kluski slaskie od tesciowej + brokuly.

Czy macie jakis staly plan dnia jezeli chodzi o jedzenie??
Ja staram sie zachowac stale pory, roznie to wychodzi.

Czy dajecie jesc swoim pociechom "na godzine"?

Czy macie jakis staly plan dnia jezeli chodzi o jedzenie??
Ja staram sie zachowac stale pory, roznie to wychodzi.

ipanama, ja staram się pilnować regularności posiłków....

ok 9 śniadanie
ok 11 drugie śniadanie (i 150 ml soczku lub herbatki i 1-1.5 godziny snu)
ok 14 obiad (i 150 ml soczku lub herbatki)
ok 17 deser
ok 20 kolacja

jeśli muszę gdzieś wyjść- staram się zrobic to między posiłkami, jeśli nie da rady- biorę jedzonko na wynos

reklama
Ipanema, ja rowniez staram sie trzymac mniej wiecej stalych por podawania posilkow, i tak:
ok.8:00 - kaszka
ok. 10:00 - drugie snadanie (parowka, jajecznica itp.)
ok. 13:00-14:00 - obiadek
ok. 17:00 - owoc, deserek, mleczna kanapka, danonek itp.
ok. 18:30-19:00 - kolacja
ok. 20:00-21:00 - mleko do spania

Miedzy posilkami pije soki, herbatke, wodei pogryza jakies chrupki (ale to rzadko w sumie).

A w nocy wypija cala butelke herbaty albo sok (wody niestety nie tknie :eek:)

Do góry