reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

w ikei sa zestawy pojemnikow plastikowych z przykrywkami za niecale 18 zl. w zestawie jest bodajze 16 roznej wielkosci pojemnikow od najdrobniejszych (np na koperek) po naprawde duze (np na zupe) Polecam!
A poza tym naprawde dobre do mrozenia sa pojemniki po lodach :-D

Falbala a probowalas zrobic 'oszukany' sos do spaghetti z mieskiem (oszukany bo np bez czosnku, cebulki i duzej ilosci przypraw)
szkoda ze do Ikei mam kawal drogi :-(
probowalam ani pomidorowka ani nic z pomidorami nie przejdzie nawet na kanpce jak jest kawalek tego warzywa to nie tknie za cholere :baffled:
 
reklama
Nocka mam te pojemniki, są super, zawsze któryś w użyciu:tak:
falbala nic się nie przejmuj, często jest tak, że dzieci nie chcą jeść tego co je np. uczula, daj spokój z pomidorem na jakiś czas i potem znowu spróbuj:tak:
 
nocka- dzięki za podpowiedź tymi pojemnikami, bo właśnie jutro wybieramy się do ikei:tak:

a co do sosu do spaghetti - podacie mi jakiś fajny przepis?? bo ja jak nie użyje łowicza ze słoika, to jakieś taki bez smaku jest...
 
Ewa- ja robie taki typowy "południowo-włoski" i najbardziej ze wszystkich eksperymentów mi odpowiada(małej też).Czyli, obowiazkowo na oliwie, cebulka w kosteczke zarumienic do tego czosnek rozmiażdżony (wersja z mieskiem to oczywiście zmielone miesko na tym podsmażyc) i do tego pomidory z puszki te krojone bez skórki(można dodac tez sos pomidorowy z butelki) i na koniec oregano albo bazylia.to najprostszy, najszybszy i jak dla mnie najlepszy sosik do spagetti:tak::tak::tak: a mała wcina az sie chce zapalic:-D
 
a ja znam taki
miesko mielone podsmazyc w garnku, co jakis czas mieszac i rozgniatac zbyt duze kawalki, potem dodac do tego cebulke pokrojona w kostke i to wszystko razem dusic. Doprawic sola, pieprzem, oregano i rozgniecionym czosnkiem. Jak cebulka bedzie nieco brazowa (czyt. przyrumieniona i rozpadajaca sie), dodac koncentrat pomidorowy (ja dodaje wlasny koncentrat ktory zrobilam latem :-D) do poprawienia smaku dodaje fix knorra (spaghetti bolognese). I to wszystko niech sie dusi pod przykryciem jakies 20 min. Na koniec wrzucam pół duzej kostki serka topionego naturalnego (moze byc rowniez pomidorowy). A potem (juz na talerzu) posypuje tartym zoltym serem. Mniam!
 
Ja ropbie spaghetti podobnie jak Mada:
miecho mielone (najlepiej wolowo-wieprzowe, ale zeby bylo jak najmniej tluste) podsmazam na patelni z czosnkiem i cebulka, troszke vegety, maggi, oregano i chilli. Do tego pomidorki z puszki albo sos z butelki, ewentualnie jak jest sezon to ze swiezych pomidorow; podusic troche, wsypac odrobine potartego sera i tyle :-) Na talerzu posypac jeszcze serem (najlepszy pamezan) i udekorowac swieza bazylia :tak:

Sara uwielbia doprawione jedzonko. W ogole ostatnio je czesc naszych potraw, a czesc swoich - chce jej powoli zaczac ograniczac sloiczki obiadowe :-)
Narazie ulubione dania z naszej kuchni to zupy - zurek, pomidorowa, ogorkowa.

No i dalam ostatnio Sarze sprobowac Camembert'a - wcinala az sie jej uszy trzesly (dalam jej sam srodek, bez plesniowej skorki) :-)

Pomidory uwielbia, podobnie jak ogorki kiszone :-) Widze zreszta, ze bardzo jej smakuja kwasne rzeczy :tak:
 
dzięi dziewczyny za przepisy na spaghetti:tak: jak wspominalam ja do tej pory robiółam na sosach łowicza i dawałam małej troche do spróbowania- smakowało jej bardzo, ale nie mam przekonania do tych słoikowych sosów, więc nie dawałam jej więcej pomimo,że się upominała... ale teraz będe robiła sama sos:tak:

julka ogórki kiszone też wcina... pomimo,że krzywi sie przy tym strasznie:-D pomidory- na potęgę:tak: ogórki zielone i popryka również:tak: a z serów- to tylko biały (te typu włoskiego) ale wcale jej się nie dziwie, bosama jestrasznie uwielbiam:-)
 
Ewus, a papryke w jakiej formie podajesz Julci? Surowa bez skorki? Czy jak?

Co do serow to Sara uwielbia kazdy rodzaj (z tych ktore dotychczas probowala :-) ) ,ale to ma po mnie, bo ja tez jestem taka maniaczka serow :-):-):-)
 
Sandra u nas mala srodek wydlubuje i sama skorke od cammambert wcina :-D:-D:-D papryka w wersji calej ze skorka , koniecznie czerwona bo zielonej i zoltej nie tknie......a najbardziej lubi ja podsmazana razem z cebulka na smietance...ja tez uwielbiam

sosy do spagetti robie podobnie , ostatnio nie mialam miesa mielonego to zrobilam z kurczakiem .....zjadliwe , ale z mielonym lepsze ....ja dodaje jeszcze ziola prowansalskie .....i suszona zielona cebulke pycha
 
reklama
Silunia, musze sprobowac z ta papryka na smietance :tak: bo brzmi apetycznie. Kroisz ta papryke, cebulke, podsmazasz i zalewasz smietanka, tak? Slodka czy gesta kwasna?

Sara surowej papryki nie pogryzie tymi swoimi 5 zebami :-p:-D wiec jeszcze sie wstrzymam.
 
Do góry