reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

ja zagladam do Was z pazdziernikowek, zeby wiedziec, co mnie czeka niedlugo ;-)

k@si@ - w lutowym "twoje dziecko" jest schemat zywienia i podaja, ze dzieci w 7-9 miesiacu moga zjadac 200ml zupy i nie wiecej niz 150g soku lub przecieru z owocow dziennie

reklama
ollesia, no nieźle ;-)

My wczoraj dziś odpuścilismy sobie inne pokarmy niż cyc, bo mały mi się strasznie pręży i chciałam sprawdzić czy to nie reakcja na wprowadzone mu do diety mięsko. Ale najwyraźniej nie, więc to chyba od zabkowania :confused:
jutro wracamy więc do obiadków.

slicznie t wasze dzieciaczki jedza , ale 200 ml zupy to moja zuzu miala by przez 4 dni ...je owszem ale tylko troszke , a dla nas to i tak duzo ...no i sloiczki wogole nie wchodza ...kuchnia domowa i tyle
i wiem , ze moje dziecko uwielbia Gruszke ostatnio spapusiala cala polowke ktora jej utarlam ;-)

a ja się zastanawiam jaki jest przelicznik gramów na mililitry, bo dania w słoiczkach są podawane w gramach
czy to jest taki prosty przelicznik, że 130 g zupki = 130 ml zupki czy może inaczej?

Leyna, wydaje mi sie, ze gramy to beda jak mililitry, bo w koncu jeden kg to jeden litr (chyba) :-D. Nigdy nie bylam dobra w takich przeliczeniach :-D

A moje dziecko je ostatnio az sie je uszy trzesa. Brzoskiwnie z Hippa i banana z morela tez z Hippa pochlonela tak szybko ze nie nadazalam z nakladaniem na lyzeczke :-) (oczywiscie nie w jeden dzien oba). Zupki je codziennie, caly sloiczek 150g. Bardzo je lubi.
Dziewczyny, kiedy wprowadza sie zoltko?? Od 7 mies. ??

a moje dziecie to by wszystko jadlo ale oczami.....:baffled: nie mozna przy niej niczego zjesc, bo sie sama dopomina aby jej cos dac, wyciaga raczki i glosno mlaska;-)

A mojej wyjątkowo spasowały desery z bobofruta ..no i bardzo lubi zupke marchwiową z ryzem z bobowity:-)a dzis jej zapodam warzywa z krolikiem hehe a na deser jabka w marechewka ..

Leyna, wydaje mi sie, ze gramy to beda jak mililitry, bo w koncu jeden kg to jeden litr (chyba) :-D. Nigdy nie bylam dobra w takich przeliczeniach :-D

A moje dziecko je ostatnio az sie je uszy trzesa. Brzoskiwnie z Hippa i banana z morela tez z Hippa pochlonela tak szybko ze nie nadazalam z nakladaniem na lyzeczke :-) (oczywiscie nie w jeden dzien oba). Zupki je codziennie, caly sloiczek 150g. Bardzo je lubi.
Dziewczyny, kiedy wprowadza sie zoltko?? Od 7 mies. ??

1 litr wody wazy 1 kilogram a juz inne "rzeczy" w ilosci 1 litra waza wiecej w zaleznosci od gestosci.

Gufi dzięki za dane, ale to oznacza niewiele tych owoców w ciagu dnia.
W schemacie żywienia Hippa gdzie przed południem należy podać owoce, a po zupce po południu Owoce & Zboża, nie mówią o konkretnych porcjach, ale przyjmując że maja na mysli sloiczek to wychodzi wiecej niż podana porcja w gazetce- chyba dobrze liczę:confused:

Żóltko powinno sie wprowadzić od 7 miesiaca, chyba że dziecko jest alergikiem. I powinno sie je dodawać do zupki jarzynowej bez mięsa. Ja wprowadzam dopiero od jutra, pediatra powiedziała że wystarczy od 8 miesiąca, zwłaszcza że w dzisiejszych czasach wiekszośc dzieci ma na cos alergię.

reklama
k@si@ - ja to na razie wogole na sloczkowych daniach sie nie znam, bo u nas ciagle cyc ;-) ale trzeba by sie spytac pediatry, czy tych owocow nie moze byc wiecej w ciagu dnia

Do góry