reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

Drogie mamy, mam pytanie ;-)

O ktorej dajecie ostatni posilek maluchom i co to jest? I o ktorej dajecie pierwszy posilek i co to jest.

Czytalam,ze ostatni posilek, kolacja, powinna byc lekka i ze dwie godziny przed spaniem. Ale nie doczytalam do jakiej grupy wiekowej to sie odnosilo.

Moje dziecko to cycoholik i powinnam z nim chyba isc na jakies spotkania anonimowych cycoholikow.
Wieczorem przed snem wypija cyca, w nocy potrafi ze dwa razy i rano tez nie pogardzi.
Jestem na etapie kombinowania co z tym fantem zrobic.
I musze miec plan.

Prosze o rady!

reklama
u nas mleko raz dziennie - przed snem (czyli ok 22-23) 200 ml
do tego kasza na mleku - na śniadanie lub kolacje
codziennie danonek i actimelek

a reszta posiłków bezmleczna- czyli albo kolacja/śniadanie, drugie śniadanie, obiad

no i do tego dochodzi jakiś owoc albo kubeczek owocowy

Piotrus zjada kolacje (kaszke) miedzy 19 a 20. Pozniej bawi sie jakas godzinke, a jak juz zaczyna sie "slimaczyc", to go kapiemy i kladziemy spac. Jak wstanie o przyzwiotej porze, to mleko pije do sniadania, a jak obudzi sie o 5, to dajemy mu mleko w lozku i zasypia jeszcze na dwie, trzy godzinki.

U nas na śniadanie są płatki lub kaszka na mleku ok. 150ml. Na kolacje kaszka na mleku. Przed snem jeszcze cyc, w nocy też. I w ciągu dnia danonek. Kolacja jest o różnych porach 21.00, 22.00 (Ala ostatnio kładzie się spać o 24.00:no: i wstaje o 10.00)

U nas jest butla zaraz po wstaniu i butla zaraz przed snem. Pat sie poprostu tak przyzwyczail ze jak je ostatnie mleko to juz wie ze za jakies 20 min idzie spac.

u nas :zaraz po przebudzeniu kakao póxniej jeszcze spi ok 2 godzin, sniadanie dość konkretne(kanapki, parówka lub jajecznica), jezeli chodzi o kolacje to lekka(kanapeczki) jezeli pogardzi kanapeczkami to przed zasnieciem mleko smakowe a jak zje kanapki to tylko herbatka:tak:w ciagu dnia jakis serek lub jogurt:tak:

Ipanema- ja czytałam ze w tym wieku juz maluszek nie powinien byc karmiony w nocy ze względu na zabki, mi jak sie mała przebudzi to dostaje tylko wode:tak:

u nas na pierwsze śniadanie jest: albo jajko z pomidorem, albo płatki kukurydziane na mleku, albo kaszka
na drugie śniadanie jest: albo serek, albo kaszka manna (na wodzie) z owocami, albo banan,
na kolacje: albo kasza, albo kanapka z wędlinką
i przed snem butla z mlekiem

U nas pierwsze sniadanie jest zazwyczaj o 8:00 i Sara je albo kaszke na mleku (owocowa albo Misiowy Ogrodek) albo sloiczek sniadaniowy ze zbozami albo pije samo mleko. Na drugie sniadanie ok.10-11 je albo jajko w formie jajecznicy czy jajka w szklance i do tego pol kromeczki chleba z maslem i wedlina albo parowke i do tego np. pomidor caly albo kanapka z zoltym serem. Obiad 1 daniowy (bo 2 daniowego nie zje) je ok. 13-14 i jest to sloiczek (ewentualnie cos naszego, ale rzadko). Pozniej ok. 17 deser - banan, Misiowy Sad, Danonen, Danio i inne, a o 19:00 jest kolacja - albo np. Misiowy Ogrodek z szynka albo kaszka lub zestaw sniadaniowy :-) No i po kapieli ok. 20:30 dostaje butle mleka (wiem, wiem, ze nie powinnam jej dawac na zasypianie butli, ale co zrobic :-p). No i po wypiciu mleka zasypia. W nocy herbatka, woda mineral fit owocowa albo sok (wody nie tknie :baffled:)

mada - ja wiem ,ze nie powinnam mu dawac w nocy cyca.Ale co zrobic?
A w czym ty podajesz wode w nocy? w butli, bidonie, kubeczku?

U nas to wyglada tak:

6 - 7.00 cyc

11.00 kaszka z owocami

13 - 14.00 obiad - jednodaniowy. miesko i warzywa. albo zupa

16-17 - jabluszko, chrupki, wafelek, miskopt - daje mu na talerzyk takie przegryzki i on w czasie zabawy zjada to sobie

18.00 kolacja - jajecznica, kanapka, resztke obiadu ;-),

20.00 cyc.

No i w nocy cyc.

I teraz nie wiem czym te cyce zastapic;-/ bo mleka nie tknie. I pije tylko z bidonu i czasem z kubeczka. Wiec sama nie wiem.

reklama
Ipanema_Girl - proponowałabym jajecznicę zastąpić gęstą kaszką, podawaną łyżeczką, tuż przed snem. To spowoduje, że mały będzie dłużej syty po prostu i może mniej będzie się budzić.
U nas tak było, teraz co prawda Natej już w nocy nie je, ale jeszcze jak jadł, to wporwadzenie gęstej kaszki przed snem powodowało, że na cyca budził się dopiero po 3-4 godzinach, bez kaszki, na samym cycu budził się już po 2 h głodny.

Do góry