reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

Dziewczyny a jak robicie jajecznice dla dzieciaczkow:confused:
Moja ciocia powiedziala mi ze robila dla swoich dzieci tak ze wlewala do garczka wode i jak zagotowala sie to na ten garczek dawala drugi(lub patelnie) i wtedy jajko gotowalo sie jakby pod wplywem tego ciepla poprostu sie scinalo.Powiedziala ze tak robila poniewaz takie smazone jajko to za ciezkie na brzuszki takich maluszkow:happy:
 
reklama
Biszkopta absolutnie nie aż do ukończenia 10m-ca - powód: zawiera gluten, a gluten dopiero wolno po 10m-cu. Wcześniej można uszkodzić jakieś tam delikatne rzęski znajdujące się w jelitach.

A propos jajka i jajecznicy - nasza pediatryczka kazała najpierw dać po pół żółtka raz w tygodniu, potem dwa razy - utrzymać te dwa razy przez ok.3-4tyg. i dopiero dodać pół białka wg schematu podawania żółtka. Dopiero kiedy dziecko toleruje całe jajko można zrobić jajeczniczkę - taką właśnie na parze.
 
Ja gotuje jajko i dodaje zoltko do zupki i miksuje / podalam jak na razie raz, ale nie smakowalo, w przyszlym tygodniu druga proba:happy: /
Ja czytalam ze z bialkiem powinno sie poczekac do 9-10 miesiaca :confused:

Jesli chodzi o biszkopty to kupilam od 6 miesiaca z nestle bezglutenowe i jak na razie zjadam je sama :-D bo Selinka jeszcze nie umie
 
ja kupuje w zdrowej zywnosci biszkopty bezglutenowe bo z maki kukurydzianej.ale mala chyba nie potrafi jeszcze odkryc ich wlorow smakowych ;) sa fujjjj
 
Ja żółtko gotuję na twardo, a potem rozgniatam widelcem z masłem - baaardzo smakuje :)

Zamiast biszkoptów (nawet tych bezglutenowych i bezcukrowych - uważam, że są słodzone szkodliwymi środkami dla niemowląt i zawierają niezdrowe tłuszcze) Szymon chętnie zjada grube wafle ryżowe i bezglutenowe sucharki.
 
Wczoraj bylam u pediatry na wizycie na 8 miesiecy. Patryk wazy juz 18,8 kg i ma 71 cm.
iPedatra powiedzial zeby juz dawac:
-jogurt
-zolty ser (najlepiej chyba tarty)
- jajecznice-cale jajko . Powiedzial ze bardzo malo ludzi ma alergie na cale jajka i mozna dawac. Tyle ze nie wiem jak taka jajecznice zrobic
 
reklama
Do góry