Witaj Monysiu

Miło mi Cię poznac

Dużo by tu opwadac,ale chętnie dowiem się jak się rozwija Twoja niunia to będę miała jakies porównanie czy moja Weronika nie odbiega za bardzo od normy

Zaczęła chodzic 1,5mieisiąca temu,ale wszytsko związane z tarczycą-przedłużona żółtaczka nowordków,zwiększone napięcie mięsniowe a do tego jeszcze była dysplazja stawów biodrowych i unieruchomienie w poduszce Frejki.Ale jak Pani doktor powiedziałam że on dopiero zaczęła chodzic(jak byłam w grudniu na kontroli) to powiedziała że myślała że już ze 2 miesiące chodzi:-)W tej chwili całkiem jej to sprwanie idzie,juz się tak nie chwieje na bogi i chwilami mam wrażenie że zaraz zacznie biegac,bo tak szybko przebiera nóżkami

Mówi:mama od tygodnia,tata -to juz wczesniej,am,baba,au(na pieska).Ale rozumie całkiem sporo.Maoja starsza córka ma autyzm więc u niej rozwój był zaburzony i nie mam dobrego porównania czy Weronika rozwija się w dobrym tempie.Doskonale rozumie słowo"nie" i wie że jakczegos nie może dotykac np.kuchenki gazowej,to jak jej tylko zwrócę uwagę to od razu kręci głową i macha paluszkiem

choinki na szczęście tez nie próbowała rozbierac;-)Bardzo lubi pisac na znikopisie(taki magnesowy).Na początku kreśliła tyko pionowe i poziome kreski,a od jakis 2 tygodni kreśli juz rózne koła i pętelki.A pisak trzyma prwie tak jak dorośłi a nie małpim chwytem

Robi siusiu i kopę na nocnik-tzn jeszcze nie woła ale wiegdzie jest siusiu i jak dopilnuje to przez cały dzień może ani razu nie nasikac w pieluchę

Robi to raczej gdy już nie może wytrzymac,a sadzam ja na nocnik tak co 1.5-2godziny i grzecznie siedzi:-)
Lubi zabawę klockami,wrzucanie wszelkich rzeczy w kazdy otwór

Niestety niedoczynnośc ma pierwtną więc bedzie musiała brac horon do końca życie.Na szczęście jest to tylko jedna tabletka dziennie rozkruszona i tak juz się przwczaiła ,że bez problemu bierze.Niedoczynnośc wykryły testy przesiewowe nowordoków i od 15dnia życia dostaje hormon-czyli bardzo szybko i jak narazie wydaje mi się że umysłowo rozwija sie ok.Ruchowow też już chyba wyszła na prostą

A jak jest u Was?