reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wrześniowe mamy 2019

Ja już po wizycie z najważniejszych dzidziuś 3.5cm 10w3d. Z gorszych wyszłam od lekarza ze skierowaniem do szpitala. Od piątku okropny bol głowy na wizycie ciśnienie 154 na ileś i puls 120. A i dostałam skierowanie na badanie prenatalne ze względu na cukrzycę ciążowa.

Cukrzyca jest powodem żeby mieć prenatalne na skierowanie? hmmm nigdy o tym nie słyszałam.

U mnie też wszystko ok. Dzidzia ma 2,2 cm, termin przesunął się na 22.09 (wcześniej było 17.09).
Prenatalne mam 11.03. Też mam skierowanie ale to dlatego, że córka urodziła się z wadą serca.
Dzisiaj byłam na NFZ, w piątek mam prywatną wizytę. Generalnie nic mi nie zlecił w związku z toxoplazmozą, powiedział tylko że wychodzi na to że jest ale nic nie kazał w tym kierunku robić bo wyniki mam dokładnie takie samo jak w pierwszej ciaży. Nie wiem co o tym myślec. Dobrze że w piatek ide prwatnie to bede mieć drugą opinię.
Nie wiem który tydzień ciąży nawet, bo też mi nie powiedział ile wychodzi z tej wielkości ale jak liczyłam to wychodzi jakoś 8+1 z terminu porodu tego drugiego.
Zobaczę co mi powie prywatnie i tego się będę chyba trzymać bo jakość sprzętu na NFZ jest tragiczna.

Oczywiście cukier za wysoki i muszę zrobić obciążenie glukozą już teraz.

reklama
Paula oby w szpitalu było wszystko dobrze!

Mama1990 a nie lepiej najpierw powtórzyć glukoze na czczo czy już powtórzyłas?

Cukrzyca jest powodem żeby mieć prenatalne na skierowanie? hmmm nigdy o tym nie słyszałam.

U mnie też wszystko ok. Dzidzia ma 2,2 cm, termin przesunął się na 22.09 (wcześniej było 17.09).
Prenatalne mam 11.03. Też mam skierowanie ale to dlatego, że córka urodziła się z wadą serca.
Dzisiaj byłam na NFZ, w piątek mam prywatną wizytę. Generalnie nic mi nie zlecił w związku z toxoplazmozą, powiedział tylko że wychodzi na to że jest ale nic nie kazał w tym kierunku robić bo wyniki mam dokładnie takie samo jak w pierwszej ciaży. Nie wiem co o tym myślec. Dobrze że w piatek ide prwatnie to bede mieć drugą opinię.
Nie wiem który tydzień ciąży nawet, bo też mi nie powiedział ile wychodzi z tej wielkości ale jak liczyłam to wychodzi jakoś 8+1 z terminu porodu tego drugiego.
Zobaczę co mi powie prywatnie i tego się będę chyba trzymać bo jakość sprzętu na NFZ jest tragiczna.

Oczywiście cukier za wysoki i muszę zrobić obciążenie glukozą już teraz.

Nie wiem, nie prosiłam o skierowanie bo jestem ze Śląska i i tak mogłam je zrobić za darmo. Lekarz sam mi wypisal

Właśnie wyszłam z USG :) 1,63 cm, widziałam jak serducho bije, normalnie jak szalone :)
Czy to dużo jak na 7 tydzień i 3 dzień?

Paula oby w szpitalu było wszystko dobrze!

Mama1990 a nie lepiej najpierw powtórzyć glukoze na czczo czy już powtórzyłas?

Nie ma sensu tylko na czczo powtarzać, bo miałam cukrzycę w pierwszej ciąży więc lepiej od razu zrobić i na czczo i z obciążeniem glukozą i będę wiedzieć na czym stoję. Jestem w grupie ryzyka niestety :(

@Paula2019 przynajmniej możesz iść gdzie chcesz jak masz skierowanie a nie tylko do wybranych placówek :)
@dory gratulacje :) pomiar wydaje się być ok :) na kiedy masz termin?

Dzięki :) Na 25 września cały czas pokazuje, ale zapewne za wcześnie by uzyskać pewnosc, prawda? ;)

Jeśli okres miałaś w miarę regularny to bierze się datę z OM, bo usg to często zależy od sprzętu, lekarza itp. podobno najpewniej co do daty porodu wypadają pierwsze badania prenatalne. :)
Ja wg OM miałabym termin na 22 ale sierpnia :p bo miałam tak nieregularne okresy. Pierwsze USG wyliczył mi datę na 17go a teraz na 22.09, ale takie rozbieżności często się pojawiają, zwłaszcza na początku.

reklama
Jeśli okres miałaś w miarę regularny to bierze się datę z OM, bo usg to często zależy od sprzętu, lekarza itp. podobno najpewniej co do daty porodu wypadają pierwsze badania prenatalne. :)
Ja wg OM miałabym termin na 22 ale sierpnia :p bo miałam tak nieregularne okresy. Pierwsze USG wyliczył mi datę na 17go a teraz na 22.09, ale takie rozbieżności często się pojawiają, zwłaszcza na początku.
U mnie od początku dają tę datę, bo u mnie czas zapłodnienia to albo 31 grudnia, albo 4 stycznia, przed 1 datą mieliśmy zatrucie, a po sylwestrze maz wyjechal i wrocil az 4 stycznia, a z USG dają datę własnie 31 grudnia/1 stycznia i to by sie zgadzalo :)

Do góry