reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wrześniowe mamy 2025

reklama
a któraś z Was wczoraj pisała o 1.5 godzinnym spotkaniu z położną.... jak było?
To ja byłam😃 i faktycznie...trwało dokładnie półtora godziny. Zebrała ode mnie obszerny wywiad medyczny dotyczacy mnie , męża i rodziny (to generalnie była najdłuższa część spotkania)pytała o szczegóły mojego ivf, oprócz tego przekazała wiele info nt tego jak w UK wygląda opieka przedporodowa. Opowiedziała o badaniach, dostępnych szczepieniach podczas ciąży, badaniach prenatalnych i USG 1 trymestru i wpisała na OGTT. Dostałam sporo przydatnych linków na meila na te tematy, zalecenia nt diety, , info o benefitach (darmowe leki w ciąży, darmowa opieka dentystyczna). Trochę artykułów do poczytania mam, ale czekam aż przyjdzie wena🥴

Założyła kartę, oddałam mocz, pobrała mi krew na badania , zmierzyła i zważyła, sprawdziła ciśnienie , wykonała test oddechu na obecność tlenku węgla w ciągu ostatnich 24-48 h i zmierzyła ciśnienie. Także troszkę to wszystko potrwało.

Jeszcze jak przyszłam do domu to się wkurzyłam, bo zauważyłam, że mam wpisane 160 cm wzrostu, a ja mam 162cm😅 akurat mierzyła mnie praktykantka i chyba coś jej nie poszło. Dobrze że waga się zgadza, ale i tak dzięki tym 2 cm mam źle wyliczone BMI. Następnym razem poproszę o ponowne zmierzenie, jak znowu wyjdzie 160 cm to znaczy że zaczynam się kurczyć 😂

Ja właśnie po wizycie. Maleństwo ma 2,5 cm, serduszko bije jak należy ❤️ Widzieliśmy jak ruszą rączkami.
Wyniki mam tak dobre, że pani doktor stwierdziła że mogłabym być żołnierzem z taką hemoglobiną 🙈
Następna wizyta 20.02. Tego samego dnia USG I trymestru i wizyta.
Świetne wieści🙂
Ja do tej pory widzę oczami wyobraźni te ruszające się rączki i nóżki z niedzielnego USG🙈

Też mam podobne odczucia. W pierwszej ciąży przeglądałam sobie jakieś książki Natuli, ale tak prawdę mówiąc to najbardziej pomogły mi spotkania z położną (te na nfz). Miała całą listę tematów począwszy od porodu a kończąc na opiece nad noworodkiem (i to mnie najbardziej interesowało) i karmieniu piersią. Sprzedała mi sporo fajnych rad w co się zaopatrzeć, co się sprawdza a co mniej. Jedyne co mogłam trochę bardziej zgłębić jeśli chodzi o insta to właśnie profil fizjomommy. Przy pierwszym dziecku nie bardzo człowiek ogarnia co jest normą a co nie, więc taka wiedza jest na wagę złota.
ja przy pierwszym dziecku nic nie ogarniałam i nie miałam o niczym pojęcia. Dla mnie też zajęcia z położną były kluczowe w pierwszych krokach (tak jak pisałam ja miałam wykupiony indywidualny kurs z zaufaj położnej). Na miejscu się okazało że mieliśmy spotkanie jeszcze z doradczynią laktacyjną która nam powiedziała mnóstwo rzeczy o których nią miałam pojęcia, chociażby jak dobrać laktator

reklama
To ja byłam😃 i faktycznie...trwało dokładnie półtora godziny. Zebrała ode mnie obszerny wywiad medyczny dotyczacy mnie , męża i rodziny (to generalnie była najdłuższa część spotkania)pytała o szczegóły mojego ivf, oprócz tego przekazała wiele info nt tego jak w UK wygląda opieka przedporodowa. Opowiedziała o badaniach, dostępnych szczepieniach podczas ciąży, badaniach prenatalnych i USG 1 trymestru i wpisała na OGTT. Dostałam sporo przydatnych linków na meila na te tematy, zalecenia nt diety, , info o benefitach (darmowe leki w ciąży, darmowa opieka dentystyczna). Trochę artykułów do poczytania mam, ale czekam aż przyjdzie wena🥴

Założyła kartę, oddałam mocz, pobrała mi krew na badania , zmierzyła i zważyła, sprawdziła ciśnienie , wykonała test oddechu na obecność tlenku węgla w ciągu ostatnich 24-48 h i zmierzyła ciśnienie. Także troszkę to wszystko potrwało.

Jeszcze jak przyszłam do domu to się wkurzyłam, bo zauważyłam, że mam wpisane 160 cm wzrostu, a ja mam 162cm😅 akurat mierzyła mnie praktykantka i chyba coś jej nie poszło. Dobrze że waga się zgadza, ale i tak dzięki tym 2 cm mam źle wyliczone BMI. Następnym razem poproszę o ponowne zmierzenie, jak znowu wyjdzie 160 cm to znaczy że zaczynam się kurczyć 😂
Ten test oddechu na obecność tlenku węgla ciekawy, pierwszy raz się z takim czymś spotykam 🧐

Do góry