reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wrześniowe mamy 2025

Ponoć za mdłości odpowiada progesteron. Jeśli jest go sporo to występują mdłości. A wiadomo, że progesteron w kwestii ciąży jest bardzo ważny.
Za mdłości odpowiada gonadotropina kosmówkowa. Jej wzrost u jedynych powoduje mdłości i wymioty, a na innych nie ma żadnego wpływu. Wciąż nie ma to też żadnego wpływu na rozwój dziecka.
Stwierdzenie, że mdłości w ciąży są dobre jest po prostu nieprofesjonalne ze strony Twojego lekarza. Po pierwsze wymioty powodują, że organizm jest gorzej nawodniony, przyjmuje mniej witamin i minerałów, a po drugie u pacjentki, która ich nie ma może wywołać niepotrzebny stres i lęk.

reklama
Dziewczyny luz! Lekarz tak powiedział, bo chciał powiedzieć coś pocieszającego tyle lepiej tak niż jakby czymś nastraszył 🙈
Jak widać dla @Xxxladyhxxx to była swego rodzaju wiedza medyczna. Tu nie chodzi o to, żeby się o coś spinać, po prostu warto takie rzeczy prostować, zanim pójdą w świat jako "sprawdzone info, lekarz tak powiedział" 😉

Ale @Xxxladyhxxx miała po części rację bo zarówno i progesteron i hcg mają wpływ na pojawienie się nudności/wymiotów. JA po prostu myślę, że lekarz użył skrótu myślowego bo właśnie miał na myśli że nudności-> wzrost beta hcg -> ciąża się rozwija 😅

Dziewczyny, napiszę do aniaslu o grupę zamkniętą. Jeśli kogoś nie ma na liście, a chciałby na grupę to napiszcie, wtedy dodam was do listy. Jeśli kogoś pominęłam to przepraszam.

@makaroniara
@anyżowa
@IlaDusia
@Fifiifabio
@Jabłkowa
@Rose8
@boboo
@Kotciara
@Milena_1983
@Kulka_g
@cortexq
@montebello
@yoanna123
@NattNatt
@Ewik 82 by
@SymfoniaSerca
@Jeenny
@laperedhil
@Cysia92
@Xxxladyhxxx
@dwaplusdwa
@Patka1992
@RedFox07
@a.nna
@04ma
@_Kasia91_
Czy ja rowniez moglabym niesmialo dolaczyc?
Termin z om mam na 30.09, wiec prawie sam koniec wrzesnia :)
Podczytuje was od kilku dni, ale chcialam sie dopiero odezwac po wizycie u lekarza ktora mam we wtorek. Ale jesli mozna to juz teraz chetnie dolacze. Mam nadzieje, ze w takim duzym skladzie dotrwamy do samego wrzesnia!

Ale @Xxxladyhxxx miała po części rację bo zarówno i progesteron i hcg mają wpływ na pojawienie się nudności/wymiotów. JA po prostu myślę, że lekarz użył skrótu myślowego bo właśnie miał na myśli że nudności-> wzrost beta hcg -> ciąża się rozwija 😅
Jasne że mają wpływ na wymioty czy nudności . Ale nie u każdego się one objawiają, bo każdy organizm reaguje inaczej. Dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nudności oznaczają że dziecko się dobrze rozwija. Może mimo nudności rozwijać się źle, a przy ich braku bardzo dobrze. Po prostu wiele osób się stresuje, że nie ma mdłości, więc na pewno coś jest nie tak. Dlatego warto to wyjaśnić, zanim kolejna osoba wpadnie w panikę 😄

Jasne że mają wpływ na wymioty czy nudności . Ale nie u każdego się one objawiają, bo każdy organizm reaguje inaczej. Dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nudności oznaczają że dziecko się dobrze rozwija. Może mimo nudności rozwijać się źle, a przy ich braku bardzo dobrze. Po prostu wiele osób się stresuje, że nie ma mdłości, więc na pewno coś jest nie tak. Dlatego warto to wyjaśnić, zanim kolejna osoba wpadnie w panikę 😄
I amen 👍

reklama
Czy ja rowniez moglabym niesmialo dolaczyc?
Termin z om mam na 30.09, wiec prawie sam koniec wrzesnia :)
Podczytuje was od kilku dni, ale chcialam sie dopiero odezwac po wizycie u lekarza ktora mam we wtorek. Ale jesli mozna to juz teraz chetnie dolacze. Mam nadzieje, ze w takim duzym skladzie dotrwamy do samego wrzesnia!
Też mam wstępnie ten termi. I tez idę we wtorek 😍

Do góry