reklama

Wrześniowe mamy 2025

Na NFZ w fizjologicznej ciąży przysługuje Ci tylko 3 usg, a ktg robią dopiero w 40 tc.
U nas też USG robią co wizytę. Na każdej wizycie dostaje się też skierowanie na kontrolne badania krwi i moczu+ oczywiście pakiet odpowiedni do tygodnia, trymestru ciąży. Ale ja u swojego lekarza w ogóle czuje się jakbym chodziła prywatnie. Nie mam tego ograniczenia czasowego. Wszystko wytłumaczy, odpowie na każde pytanie. Nie ma się tego wrażenia, że się wchodzi do gabinetu i chce "odwalić" swoją liczbę pacjentek i do domu.

reklama
Ja dzisiaj w ogóle miałam przykrą sytuację u rodzinnego. :( Chciałam wziąć od niego skierowanie na badanie beta hcg, a on do mnie chamsko, że to nie tu. Wyszłam i źle zrobiłam, bo mogłam poprosić na piśmie o napisanie odmowy, szczególnie, że w internecie widnieje informacja, że lekarz rodzinny i ginekolog powinni wystawić takie badanie. Nie wiem czy to przez mój wiek taka reakcja czy po prostu lekarz jest jaki jest. :( Pani w recepcji nawet powiedziała, że do rodzinnego, bo mówiłam jej co i jak i na co potrzebuję. :( Potem poszłam się zapisać do gin, ale tam dopiero 13.02 i życie w niewiedzy. Ale na szczęście udało mi się umówić na jutro do lekrza, który jest gin i położnym. Przez telefon wydawał się miły, oczywiście wszystko w ramach NFZ. :) Jestem ciekawa co tam sie dzieje, od wczoraj mam plamienia, testu juz jako tako nie robilam, bo czekam na wyniki badan i wizyte u gino, ale wydaje mi sie, ze po prostu ciaza. No ostatni okres prawie 2 miesiace temu mialam, ale ja biore na to poprawke, bo mam nieregularne cykle czasami.
To rodzinny może wystawiać skierowanie na betę? Jeszcze rok temu jak rozmawiałam z moim rodzinnym to powiedział mi, że owszem może wystawić ale nie będzie refundowane. Tzn zapłaciłabym chyba 30% mniej niż normalnie.

Oprócz Pappy wybieracie się na Nifty PRO? jeśli tak to ile po Pappie?
Ja się wybieram w pierwszym możliwym terminie, czyli po skończonym 10 tygodniu. Myślę, że to będzie 10+2/10+3. Możliwe, że uda mi się mieć wynik w terminie prenatalnego, które mam 21 lutego. Ja jestem strasznie niecierpliwa i nie chcę czekać... :) Chcę odetchnąć z ulgą, że jest ok...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry