reklama
No wiec przepis na karczek:
karczek pokroic w grube plastry jak na schabowe. Troche stluc je z kazdej strony ale nie za mocno. Przyprawic: sol, pieprz, imbir, papryka, czosnek, ziola prowansalskie. Wklepac i zostawic na 2 godzinki. kazdy plaster posmarowac ketchupem z gornej strony.Potem ulozyc na plaszce z piekarnika ( ja zrobilam to na tej, na ktorej robi sie grilla. Na kazdy plaster poukladac plastry cebuli, mozna tez pieczarki, na to plaster sera i na koncu majonez. Ten majonez byl dla mnie zaskoczeniem, bo on spowodowal, ze ser nie stwardnial i nie wyciekl. Pieczesz to wszystko przez 1 h w 180 stopniach. Powinno sie zabrazowic ale uwierzcie mi dalej bedzie mieciutko chrupiace z wierzchu. Do tego co kto lubi, pieczone ziemniaczki w folii z piekarnika, salatka grecka, to juz wedle uznania. Ale powiem wam bylozaje.... no PYSZNE:-):-):-):-)
karczek pokroic w grube plastry jak na schabowe. Troche stluc je z kazdej strony ale nie za mocno. Przyprawic: sol, pieprz, imbir, papryka, czosnek, ziola prowansalskie. Wklepac i zostawic na 2 godzinki. kazdy plaster posmarowac ketchupem z gornej strony.Potem ulozyc na plaszce z piekarnika ( ja zrobilam to na tej, na ktorej robi sie grilla. Na kazdy plaster poukladac plastry cebuli, mozna tez pieczarki, na to plaster sera i na koncu majonez. Ten majonez byl dla mnie zaskoczeniem, bo on spowodowal, ze ser nie stwardnial i nie wyciekl. Pieczesz to wszystko przez 1 h w 180 stopniach. Powinno sie zabrazowic ale uwierzcie mi dalej bedzie mieciutko chrupiace z wierzchu. Do tego co kto lubi, pieczone ziemniaczki w folii z piekarnika, salatka grecka, to juz wedle uznania. Ale powiem wam bylozaje.... no PYSZNE:-):-):-):-)
Brownie czekoladowe
składniki
250g cukru
280g masła
3 jajka
250g gorzkiej czekolady
75g mąki
75 g orzechów włoski
przygotowanie
Do garnka nie za dużego wrzucamy cukier, dolewamy wody tyle by cukier zakryć, gotujemy do uzyskania syropu.
Dodać połamaną czekoladę.
Gdy czekolada się rozpuści, dodać masło.
Musi powstać jednolita masa.
W misce połączyć za pomocą miksera mąkę z jajkami.
W trakcie miksowania, powoli wlewać masę czekoladową i dalej miksować.
Pokroić orzechy lub zmielić, byle nie za mocno.
Orzechy dodać do reszty, wymieszać łyżką.
Wylać na formę od brownie, albo do mniejszych silikonowych foremek.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut, nie dłużej.
Jeśli pieczemy w foremkach, to pieczemy 200 stopni C przez 10 minut.
SMACZNEGO :-)
składniki
250g cukru
280g masła
3 jajka
250g gorzkiej czekolady
75g mąki
75 g orzechów włoski
przygotowanie
Do garnka nie za dużego wrzucamy cukier, dolewamy wody tyle by cukier zakryć, gotujemy do uzyskania syropu.
Dodać połamaną czekoladę.
Gdy czekolada się rozpuści, dodać masło.
Musi powstać jednolita masa.
W misce połączyć za pomocą miksera mąkę z jajkami.
W trakcie miksowania, powoli wlewać masę czekoladową i dalej miksować.
Pokroić orzechy lub zmielić, byle nie za mocno.
Orzechy dodać do reszty, wymieszać łyżką.
Wylać na formę od brownie, albo do mniejszych silikonowych foremek.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut, nie dłużej.
Jeśli pieczemy w foremkach, to pieczemy 200 stopni C przez 10 minut.
SMACZNEGO :-)
bebe85
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 15 Sierpień 2012
- Postów
- 384
Sałatka brokułowa
składniki:
brokuły (świeże lub mrożone)
ogórek
cebula/szczypiorek
feta
czosnek
śmietana, jogurt naturalny
Brokuły ugotowac, (nie za długo, bo potem wyjdzie papka, szczególnie jeśli są mrożone) poczekać aż wystygną. Pokroić ogórka, cebulę lub szczypiorek (taka wersja wiosenna). Dodać pokrojona w kostkę fetę. Zrobić do tego sos czosnkowy-ja mieszam jogurt ze śmietaną i wduszam czosnek (3-4 zabki, jak kto lubi). Wymieszać:-)
Ja najbardziej lubię taką wersję, bo można jeszcze dodać np jajko, prażone ziarna słonecznika, pomidory (zamiast ogórka) płatki migdałów...oczywiście nie na razAha doprawiać moim zdaniem nie trzeba wcale, feta jest słona, a czosnek nadaje smaczku, razem fajnie się komponuje
Smacznego
stokrotka.af
Fanka BB :)
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
2 szklanki mąki (ja zawsze piekę na tortowej wszystko)
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
pół kostki palmy lub margaryny
1 jako
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady lub kakao lub owoce
100g rodzynek
pół szklanki migdałów (są w przepisie, ale ja nigdy nie dodawałam)
Piekarnik rozgrzać do 190. Ja piekę w foremkach silikonowych (nie trzeba smarować tłuszczem). Czekoladę posiekać. Masło rozpuścić. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem, cukier , sól i posiekaną czekoladę w drugiej mleko, ostudzone masło, jajko i esencję/olejek waniliowy lub inny. Połączyć wszystko i przelać do foremek tak do połowy każdej bo jeszcze sporo wyrosną ;-);-);-);-)
ja jeszcze dodaje sparzone rodzynki
można też dodać do ciasta kakao i będą kakaowe
a latem zamiast czekolady i rodzynek daję jagody, wisienki albo porzeczki (wkładam między lane ciasto a nie mieszam wszystkiego bo się rozwali)
pieczemy 20 min do zarumienienia
ja dekoruję polewą i wiórkami kokosowymi lub posypką kolorową, ale ona strasznie strzela w zębach
smacznego :-)
2 szklanki mąki (ja zawsze piekę na tortowej wszystko)
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
pół kostki palmy lub margaryny
1 jako
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady lub kakao lub owoce
100g rodzynek
pół szklanki migdałów (są w przepisie, ale ja nigdy nie dodawałam)
Piekarnik rozgrzać do 190. Ja piekę w foremkach silikonowych (nie trzeba smarować tłuszczem). Czekoladę posiekać. Masło rozpuścić. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem, cukier , sól i posiekaną czekoladę w drugiej mleko, ostudzone masło, jajko i esencję/olejek waniliowy lub inny. Połączyć wszystko i przelać do foremek tak do połowy każdej bo jeszcze sporo wyrosną ;-);-);-);-)
ja jeszcze dodaje sparzone rodzynki
można też dodać do ciasta kakao i będą kakaowe
a latem zamiast czekolady i rodzynek daję jagody, wisienki albo porzeczki (wkładam między lane ciasto a nie mieszam wszystkiego bo się rozwali)
pieczemy 20 min do zarumienienia
ja dekoruję polewą i wiórkami kokosowymi lub posypką kolorową, ale ona strasznie strzela w zębach
smacznego :-)
axarai
dziecioholiczka......
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE:-)
2 jajka utrzeć z 1/2 szkl cukru trzcinowego. Miksując dodać 1/2 szklanki oleju rzepakowego i wsypać 1 szkl mąki. Dodać łyżeczkę sody, i łyżeczkę cynamonu. Na koniec wymieszać z 1 szkl drobno startej marchewki.
Piec w 180 stopniach 40 minut.
Przekroić po wystudzeniu i przełożyć kremem z 250g mascarpone, cukru waniliowego i 100g cukru pudru.
Pieczone było na okrągłej blaszce około 25cm średnicy.
2 jajka utrzeć z 1/2 szkl cukru trzcinowego. Miksując dodać 1/2 szklanki oleju rzepakowego i wsypać 1 szkl mąki. Dodać łyżeczkę sody, i łyżeczkę cynamonu. Na koniec wymieszać z 1 szkl drobno startej marchewki.
Piec w 180 stopniach 40 minut.
Przekroić po wystudzeniu i przełożyć kremem z 250g mascarpone, cukru waniliowego i 100g cukru pudru.
Pieczone było na okrągłej blaszce około 25cm średnicy.
Przyszłam się pochwalić moim "zwierzątkiem", które hoduję.
Zobacz załącznik 551915
I efekt zaraz po :-)
Zobacz załącznik 551913Zobacz załącznik 551914
Zobacz załącznik 551915
I efekt zaraz po :-)
Zobacz załącznik 551913Zobacz załącznik 551914
reklama
stokrotka.af
Fanka BB :)
przepis z gazetki z Kauflandu , właśnie wypróbowałam na sobie, tylko zamiast bitej śmietany poszłam na łatwiznę i zrobiłam galaretkę ;-)
SERNIK Z MASCARPONE I BITĄ ŚMIETANĄ
spód: 250g herbatników kakaowych
50g masła lub margaryny
masa: 4 jaja
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy mały
500g serma mascarpone
250g sera ricotta
70ml likieru śmietankowego (nie miałam więc dałam Advocata Cafe Late )
wierzch: 1 łyżeczka żelatyny
350ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 cukierek czekoladowy-trufel do starcia i posypania
Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód blach okrągłej 27cm i wstawić na parę chwil do lodówki
masa serowa: jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel, dodawać po łyżce każdego sera i mixować ; na koniec dodać likier; masę przełożyć na spód z herbatników
piec ok 50min w temp. 180 (ja piekłam troche dłużej)
ostudzić i wlożyć do lodówki na całą noc
wierzch: żelatyne zalać 3-4 łyzkami wrzątku i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Śmietanke ubić, na koniec dodać do niej cukier i wlać letnia żelatyne. Odstawić na kilkanaście minut. Wyłożyć na sernik i posypać cukierkiem
tak sie zastanawiam czy zamiast żelatyny nie wystarczy ubić śmietany ze śmietan-fixem
życzę smacznego :-)
SERNIK Z MASCARPONE I BITĄ ŚMIETANĄ
spód: 250g herbatników kakaowych
50g masła lub margaryny
masa: 4 jaja
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy mały
500g serma mascarpone
250g sera ricotta
70ml likieru śmietankowego (nie miałam więc dałam Advocata Cafe Late )
wierzch: 1 łyżeczka żelatyny
350ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 cukierek czekoladowy-trufel do starcia i posypania
Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód blach okrągłej 27cm i wstawić na parę chwil do lodówki
masa serowa: jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel, dodawać po łyżce każdego sera i mixować ; na koniec dodać likier; masę przełożyć na spód z herbatników
piec ok 50min w temp. 180 (ja piekłam troche dłużej)
ostudzić i wlożyć do lodówki na całą noc
wierzch: żelatyne zalać 3-4 łyzkami wrzątku i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Śmietanke ubić, na koniec dodać do niej cukier i wlać letnia żelatyne. Odstawić na kilkanaście minut. Wyłożyć na sernik i posypać cukierkiem
tak sie zastanawiam czy zamiast żelatyny nie wystarczy ubić śmietany ze śmietan-fixem
życzę smacznego :-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 331
- Wyświetleń
- 49 tys
Podziel się: