reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wrześnióweczki w kuchni:)

Camilla85

Fanka BB :)
Dołączył(a)
23 Listopad 2008
Postów
310
Miasto
Piaseczno/Warszawa
Dziewczyny dzielmy się tutaj przepisami na sałatki,dania obiadowe itp
Podam Wam przepis na pyszną zapiekanke

ZAPIEKANKA GYROS



SKŁADNIKI:
40 dag ryżu
60 dag filetu z kurczaka
40 dag sera żółtego ( startego na tarce o dużych oczkach)
1 papryka czerwona
5szt ogórków konserwowych
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
przyprawa GYROS

PRZYGOTOWANIE:
Filet pokroić w kostkę przyprawić gyrosem i usmażyć.
Ryż ugotować i wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego.Posmarować majonezem i ketchupem.
Posypać 1/3 sera żółtego.
Wyłóżyć filet z kurczaka i posypać 1/3 sera żółtego.
Ogórki pokroić w plasterki i ułożyć na filecie następnie papryke pokroić na cienkie paski i ułożyć na ogórkach.Posypać resztą sera.Piec 30 min w temp 180 st.

Ps.Ja majonez z ketchupem wymieszałam przed posmarowaniem ryżu.Zapiekanka jest bardzo dobra i sycąca.:)

__________________
 
Ostatnia edycja:
reklama
aż się boję co się tutaj bedzie dzialo :-D

MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE MASCARPONE


2 piersi z kurczaka (można dać więcej)
4 ząbki czosnku
poł cebuli średniej
1 lyżka oregano
1 lyżka bazylii
przyprawa do kurczaka
ser mascarpone - może być z lidla albo piątnicy te są najlepsze
sos chilli - jak ktoś nie lubi nie musi dawać
sól
pieprz
4 średnie pomidory


Piersi kroję na jalutkie kawałki posypuję przypraw,ą do kurczaka i wrzucam na rozgrzany olej. Jak sie usmażą dodaję pół średniej cebuli oraz 4 ząbki czosnku drobno pokrojone w kosteczkę. Czekam aż sie zarumieni. Pomidory obieram ze skórki, kroję w średnią kosteczkę i wrzucam na patelnię, tam gdzie kurczaczek.Duszę do momentu aż pomidorki puszczą sok. Dodaję chilli wg uznania :) nastepnie duszę i daję ser mascarpone. Nakladam lyżką i nie wrzucam całego na raz tylko stopniowo. Każdą łyżkę trzeba dokładnie rozmieszać. Na samym końcu dodaję bazylię, oregano, sól i pieprz :)
Polewam makaron najlepiej wstążki:)
Jak sos wystygnie zrobi sie taka skorupa, ale po rozgrzaniu wróci do swojej plynnej konsystencji:)
 
to jak to jest z tymi ziołami??? ja się naczytałam, że w ziół w ciąży to raczej unikać a przede wszystkim bazylii... i tak od prawie początku ciąży to prawie przypraw nie używam :/ ani herbatek owocowych nie piję, bo czytałam, że z hibiskusem nie wolno, a to wszędzie dodają.
 
[h=2]Jasminum mam nadzieje że to cie uspokoi:)

Stosowanie ziół w ciąży[/h] Kobiety w ciąży dbają zazwyczaj o zdrowe odżywianie się, unikają szkodliwych potraw i napojów oraz przestrzegają zaleceń dietetycznych. Jeśli jednak chodzi o picie ziołowych herbat w ciąży, sprawa się komplikuje. Które zioła są bezpieczne, a które mogą zagrażać płodowi? Jeśli nie wiesz, jakie zioła powinnaś wykreślić z jadłospisu, skontaktuj się z lekarzem. Uważaj również przy zakupie ziołowych mieszanek do zaparzania w domu. Niektóre z ich składników są szkodliwe w ciąży. Nie musisz od razu rezygnować ze wszystkich ziołowych napojów. W przypadku niektórych warto tylko zachować umiar. Ich popijanie od czasu do czasu nie zaszkodzi ani tobie, ani dziecku.

Najważniejsze jest rozsądne dawkowanie ziół w ciąży. Nawet łagodne zioła spożywane w nadmiarze mogą powodować komplikacje zdrowotne. Filiżanka ziółek wypijana okazjonalnie na pewno nie wpłynie negatywnie na dziecko, ale już picie kilku szklanek naparów ziołowych na dzień może oddziaływać ze szkodą dla płodu. Warto pamiętać, że zioła mają wiele właściwości leczniczych, uspokajających, normujących pracę narządów wewnętrznych. Są bogate w witaminy i mikroelementy, wzmacniające organizm ciężarnej i przynoszące ulgę w ciążowych dolegliwościach. Przyda się zatem wiedza o ziołowych naparach i ich właściwościach. Nigdy jednak nie wolno leczyć się ziołami na własną rękę!
[h=2]Zioła bezpieczne w ciąży[/h]
Rodzaj zioła Działanie
Pokrzywa zwyczajna Zawiera żelazo i wapń. Wzmacnia organizm i działa lekko moczopędnie.
Mniszek lekarski Źródło witaminy A, potasu i żelaza. Wspomaga procesy trawienne, pobudzając wydzielanie żółci. Ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, zapobiegając obrzękom ciała.
Imbir Zapobiega nudnościom w ciąży. Ma działanie rozgrzewające, antyseptyczne i pobudzające krążenie krwi. Polecany przy przeziębieniu.
Rumianek Ma działanie uspokajające. Łagodzi stany zapalne. Wspomaga trawienie.
Melisa Działa uspokajająco, koi nerwy. Zmniejsza ból głowy. Ułatwia zasypianie.
Nagietek Zawiera magnez oraz witaminę C. Zmniejsza ryzyko poronienia.
Mięta pieprzowa Łagodzi poranne nudności oraz pomaga przy dolegliwościach trawiennych.
W ciąży można również bez obaw stosować takie zioła, jak koper włoski, anyż, czarnuszka czy kminek. Są one pomocne w zaburzeniach układu pokarmowego i wspomagają laktację. Należy jednak pamiętać, że zioła mogą być jedynie uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety.
[h=2]Zioła zakazane w ciąży[/h] Oprócz ziół bezpiecznych w ciąży, są również takie, których stosowanie przez kobiety ciężarne jest niewskazane. Zioła te mogą powodować pobudzenie macicy do akcji skurczowej, co grozi we wczesnym etapie ciąży poronieniem, a w późnych miesiącach – porodem przedwczesnym. Warto zatem zwrócić uwagę, czy w mieszankach ziołowych do picia nie znajdują się takie zioła, jak: hibiskus, dziurawiec, lukrecja, jemioła, tymianek, rozmaryn, szałwia, żeń-szeń, aloes, chmiel, krwawnik pospolity, serdecznik pospolity, tasznik pospolity, pluskwica groniasta, mięta polna czy liście malin. Napar z liści malin czasami wykorzystywany jest do przyspieszenia porodu, ponieważ uelastycznia szyjkę macicy. Większość lekarzy zaleca jednak jego picie dopiero po 38. tygodniu ciąży.
Rodzaj zioła Działanie
Tymianek Ma działanie poronne.
Rozmaryn Ma działanie rozkurczające i może prowadzić do poronienia.
Żeń-szeń Substancje czynne żeń-szenia mogą spowalniać rozwój płodu i skutkować jego wrodzonymi wadami rozwojowymi.
Aloes Powoduje przekrwienie miednicy mniejszej i przedwczesne skurcze macicy.
Chmiel Pobudza produkcję estrogenów, których nadmiar w ciąży jest szkodliwy dla płodu i może powodować jego wady wrodzone.
Cząber Mogą odwadniać organizm kobiety i powodować przekrwienie narządów rodnych.
Zioła w ciąży wymagają mądrego i rozsądnego stosowania. Większość z nich jest bezpiecznych i może skutecznie podnieść smak i aromat potraw lub być stosowanych w formie napojów. Gdy twoja wiedza o ziołach jest uboga i nie wiesz, czy dane zioło nie wywoła niepożądanych objawów w ciąży, lepiej zrezygnuj z jego stosowania lub zasięgnij porady lekarza.

Joanna Krocz Zioła w ciąży | parenting.pl
 
Niestety nie znam nazwy tej potrawy ale nauczylam sie to robic w Egicpie. Danie jest z jednego 'gara' .
Po przygotowaniu otrzymujemy kurczaka w warzywach i ziemniaczki, najlepiej podawac rowniez z ryzem, ktory
na koncu mozna podlac otrzymanym sosem. Bardzo aromatyczna, lekko pikantna potrawa.

Potrzebne :

1 wiekszy ziemniaczek
4-5 zabki czosnku
2 srednie cebule
4 srednie pomidorki
1 zielona papryczka chilli
4 male skrzydelka z kurczaka
1 kostka rosolowa
sol, pieprz, kumin mielony, kardamon,woda
duza patelnia, olej

Skrzydelka z kuraka nacieramy sola i pieprza, odstawiamy do lowodki na ok 20 min.
W tym czasie obieramy cebule, kroimy w srednia kostke, pomidorki rowniez w kostke,
czosnek oraz zielona papryczke w plasterki. Ziemniaka obieramy ze skroki i kroimy w plastry,
niezbyt cienke, niezbyt grube co by sie za dlugo nie gotowaly.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zielona papryczke chili i troche smazymy az sie zacznie szklic.
Potem dodajemy czosnek, dajemy tu szanse sie troche zmiekczyc, potem pomidorki.Kiedy wszystkie warzywa smaza sie juz
na patelni i powoli robia sie miekkie, ukladamy miedzy nimi skrzydelka z kurczaka, troszke smazymy, obracamy na druga strone.
W tym samym czasie zagotowujemy troche wody, w zaleznosci od rozmiaru waszej patelni, kiedy woda jest goraca, dolewamy
ja do patelni, aby zakryla 3/4 patelni. Kruszymy kostke rosolowa, ukladamy ziemniaczki, dodajemy czubata lyzeczke
mielonego kuminu oraz ok 10-14 'owocow' kardamonu. Wszystko zaczyna sie ladnie gotowac , patelnie
przykrywacie pokrywa lub folia aluminiowa, dogladacie co jakis czas, sprawdzacie, czy ziemniaczki robia sie miekkie,
kiedy miekna, mozna sciagnac pokrywe/ folie i niech dochodza bez. Sprawdzacie lyzeczka smak potrawy, jesli nie jest slona
dodajecie soli i pieprzu do smaku, oraz kuminu, jesli myslicie ze smak nie jest zbyt intensywny. Kiedy ziemniaczki
sa juz miekknie danie mozna wylaczyc z ognia. Podawac z ryzem.
 
Ciasto bananowe

Potrzebne
4 wafle
4 banany
3 paczki herbatników
kostka margaryny
3/4 szkl. cukru
galaretka

2 wafle odkładamy. Przekładamy je mokrą ścierką, aby zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. zimnej wody. W rondelku roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i pokruszonymi herbatnikami, dodajemy pokruszoną resztę wafli i dodajemy na samym końcu galaretkę.
Smarujemy masą osobno wafle na rogach kładziemy na każdym po 2 banany i zwijamy.
Wkładamy przed podaniem na godzinę do lodówki

smacznego






ciacho bez pieczenia

1 galaretkę rozpuszczoną w połowie wody po ostudzeniu mieszam z serkiem danon waniliowym
zalewam dół blachy wyłożoną owocami - ja lubię brzoskwinie w puszcze lub banany
następnie wkładam do lodówki

po godzinie robię kolejną galarętkę, ale już normalnie jak przykazało opakowanie ;)
po ostygnięcie zalewam kolejną warstwę

i tak można sobie zalewać dalej i bawić się kolorami galaretek
fajny efekt i smaczny :)))))))))))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Przepis Chilli con carne

500g mięsa mielonego,
200g wędzonego boczku,
2 puszki fasoli czerwonej,
2 puszki pomidorów,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 czerwone papryki,
łyżka chilli w proszku,
sól, pieprz i mały koncentrat pomidorowy

Mięso podsmażamy i cebulę na głębokiej patelni, potem dodajemy resztę i gotujemy na małym ogniu ok 60 min dolewając ew.wody
 
reklama
ryba po japońsku
1 kg albo więcej mintaja/pangi
2 duże cebule
słoik papryki konserwowej
słoik ogórków konserwowych

zalewa:
  • 2 szkl "wody" z papryki
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 łyzki koncentratu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu
  • ziele, liśc laurowy,pieprz

mieszamy, gotujemy i studzimy.

Cebule siekamy i podsmażamy. Papryke i ogórki kroimy w kostkę. Rybe kroimy na kawałki panierujemy w jajku(z wegeta) i mące. Smażymy i przekładamy na przemian. Ryba, papryka,cebula,ogórki,ryba papryka itd na koniec zalewamy. Najlepiej,żeby tak dzień postała :)

smacznego :)
 
Do góry