reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wspaniałe przepisy świąteczne wrześniówek :-)

reklama
Melanie założyła nowy watek aby wstawiać przepisy a wy jak zwykle ploty
spadać na wrzesień ;)
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
PŁATY SLEDZIOWE-TAK Z 60dkg
DWIE ŚMIETANY 12%
CEBULKA CZERWONA
CEBULKA BIAŁA
SÓŁ
PIEPRZ
CZOSNEK MIELONY

SLEDZIE NAJLEPIEJ MATJASY WYMOCZYĆ W WODZIE
NASTEPNIE POKROIĆ W PASECZKI
CEBULKE CZERWONĄ I BIAŁĄ POKROIĆ W DROBNIUTKĄ KOSTECZKĘ
POŁĄCZYĆ ZE ŚLEDZIAMI
WLAĆ ŚMIETANĘ POSOLIĆ I POPIEPRZYĆ DO SMAKU A I CZOSNKU TROSZKĘ TEŻ WSYPAĆ DO SMAKU ALE NIE KONIECZNIE
NA KOŃCU WSZYSTKO WYMIESZAĆ

KAPUSTA WIGILIJNA
1,5kg KAPUSTY KISZONEJ
PÓŁ GŁÓWKI BIAŁEJ KAPUSTY
0,5KG CEBULI
GRZYBY SUSZONE LUB PIECZARKI
ŚLIWKI SUSZONE
OLEJ LNIANY
SÓL,PIEPRZ I CUKIER DO SMAKU

KAPUSTĘ KISZONĄ WYPŁUKAĆ POD WODĄ POKROIĆ DROBNIEJ
BIAŁĄ KAPUCHĘ POSZTKOWAĆ
CEBULĘ POKROIĆ W TALARKI ZESZKLIĆ NA PATELNI
WSZYSTKO RAZEM DO GARA ZALAĆ WODĄ I NIECH SIĘ PICHCI
GRZYBY WYMOCZONE OCZYWIŚCIE WCZESNIEJ POKROIĆ NA KAWAŁKI
DODAĆ DO KAPUSTY
TAK SAMO SLIWKI NAMOCZYĆ I DO GARA
DOLAĆ OLEJU LNIANEGO
DO SMAKU POSOLIĆ I POPIEPRZYĆ I WSYPAĆ TEŻ CUKIER TAK DO SAMKU TEŻ :laugh:
 
no to ja też mam przepis na rybkę :)
pieczony amur w ziołach, amura polecam tym którzy nie lubią karpia u nas w domu wigilia jest bardzo rybna, karp w galarecie, smażony, sledziki oczywiście no i od paru lat moja siostrunia robi amura.
a więc potrzebny amur w całości z głową oczywiście wypatroszony w każdym markecie powinien być, najlepiej świeży nie mrożony, trzeba go oczywiście wypłukać i teraz można się zabrac do konkretnej roboty, wycisnąć sok z całej cytrnyny na rybkę i niech tak sobie parę minut poleży

trzeba przygotować wcześniej trochę oliwy z oliwek, tak na oko mniej niz pół szklanki w zależności od wielkości ryby, bo to sa bardzo duże ryby, do tej oliwy wsypać zioła, w zależności  od gustu my dajemy bazylię, rozmaryn i tymianek.
tymi ziółkami polać rybę tylko oczywiście samo mięsko w środku, nie skórę
i niech też troszkę z tym poleży
później czynność powtórzyć

na koniec włożyć do rybki tak ok łyżkę masła i parę gałązek kopru świeżego albo suszonego z wierzchu posmarować masłem i zawinąć w folię do pieczenia i do piekarnika.
piec też na oko.
smacznego!

no to jeszcze raz :
amur
pół szklanki oliwy z oliwek
zioła(bazylia rozmaryn tymianek)
2,5 łyżki masła
koper
sok z 1 dużej cytryny


zapomniałam dodać, że pod konieć pieczenia, można rozwinąć folię żeby woda wyparowała i się trochę zarumieniło.
 
cześć diewczyny!!!! no to ja zacznę od piernika!!!(to chyba naj łatwiejsze ciasto!!!!!)
SKŁADNIKI
-4 jajka
-szklanka miodu
-szklanka mąki pszennej
-2szklanki mąki żytniej
-szklanka cukru pudru
-łyżka masła
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pól łyżeczki mielonego cunamonu, imbiru ,gożdzików(można też dodać pól szklanki mielonuch orzechów i migdałów)


do miski włożyć masło .dodać żółtka ,a następnie (cały czas mieszając)cukier , rozpuszczony miodek, przyprawy , i sodę.
Z białek ubić pianę z dodatkiem łyżki cukru pudru
następnie dodać z mąką do ciasta(wiecie łyga piany i trochę mąki i miesząć ale delikatnie żeby piana nie opadła)
ciasto przełożyć do formy i piec ok.1godz w temp.180st C
 
Sledzie a`la tunia  ;D

płaty sledziowe tak ok. 60dkg (w zależności od apetytu  :D )
4 łyżki oliwy z oliwek(do oliwy można dać trochę zmielonego czosnku)
jabłko najlepiej słodko-winne
15 dkg orzechów włoskich
pół czerwonej cebuli

sledzie pokroić tak ok 3cm, sparzyć cebulkę, dodać do śledzi i zalać oliwą (bez czosnku, albo jak kto woli). orzechy pokriić na robne kawałki, mozna zmielić ale ja wolę kawałeczki, zostawić parę ładnych połówek do dekoracji, dodać do śledzików. śledzie wyłożyć na półmisek. jabłko pokroić na ćwiartki i ćwiartki na małe cienkie paseczki, można polać troszeczkę oliwą i obłożyc śledziki. no i gotowe

smacznego!
 
Sałatka śledziowa!
-50 dag. filetów śledziowych
-soczyste jabłuszko
-cebula
-kiszony ogórek
-3 ziemniaki ugot.w mundurkach
-2 ugot.buraki
-2 jajka na twardo
-łyżka grubo zmielonego pieprzu
-2 łyżki soku z cytryny
SOS
-3łyżki śmietany
-2 łyżki majonezu
-sól
-pieprz
-sok z cytryny
-zielony pieprz
-cukier


filety pokroić w dużą kostkę, przyprawić pieprzem i odstawić na godz.
ogóra jajka  obrane ziemniaki i buraki pokroić w słupki, cebulę w krążki a jabłko w drobną kosteczkę
i skropić wszystko sokiem z cytrynki

SOS
wymieszać śmietanę z majonezem,sokiem z cytryny pieprzem i cukrem(ok. łyżeczke)

układać skladniki warstwami
a na koniec posypać zielonym pieprzem i do lodówki!!!!
 
RYBA PO GRECKU

FILETY RYBNE NP.MINTAJ LUB TA NOWA PANGA Z 10 KAWAŁKÓW
MARCHEWKA
PIETRUSZKA W KORZENIU  [ALE PIETRUCHY MNIEJ NIZ MARCHEWKI]
KAWAŁEK SELERA
ODROBINKA PORA
CEBULA
KONCENTRAT POMIDOROWY W KARTONIKU O,5L
SÓL.,PIEPRZ,ZIELE ANGIELSKIE,LIŚĆ LAUROWY DO SMAKU

RYBKĘ SKROPIC CYTRYNĄ
OBTOCZYĆ W JAJKU I MĄCE USMAŻYĆ[OCZYWISCIE WSZYSTKO SMAŻYMY NA OLEJU LNIANYM]
MARCZEWKĘ,PIETRUSZKĘ,SELERA ZETRZEĆ NA TARCE Z WIEKSZYMY OTWORAMI
POR POKROIĆ DROBNIUTKO
WARZYWA WRZUCIĆ DO GARKA ABY SIĘ GOTOWAŁY
CEBULKĘ POKROIĆ W KOSTECZKĘ,ZESZKLIĆ NA PATELNI I DODAĆ DO GOTUJĄCYCH SIĘ WARZYW
PÓŻNIEJ DOLAĆ DO WSZYSTKIEGO KONCENTRAT
DAĆ WSZYSTKIE PRZYPRAWY I NIECH TO GOTUJE SIĘ DO MIEKKOŚCI
NASTEPNIE RYBĘ WYŁOŻYĆ NA JAKIŚ PÓŁMISEK I ZALAĆ UGOTOWANYM Z WARZYW SOSEM :)
 
reklama
Barszcz czerwony
2 kg buraków podobnej wielkości
2 litry wywaru, może być z kostki (ja daję 2 kostki wołowe Knora albo warzywne oczywiście)
sól, pieprz (dość sporo)
sok z połowy nie za dużej cytryny albo odrobina kwasku cytrynowego
kilka łyżek oleju


Umyte buraczki w całości wsadzić do piekarnika . Piec do miękkości, czyli aż skórka zrobi się troszkę skorupiasta. Wyciągnąć, ostudzić, obrać, potarkować. Władować toto do wywaru, zamiąchać, posolić, popieprzyć, wcisnąć sok z cytryny i voila - barszczyk jak marzenie. Tylko rozlewać do filiżanek i się raczyć.
 
Do góry