reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wspaniałe przepisy świąteczne wrześniówek :-)

reklama
łosoś gotowany z sosem ziołowym

dzwonka świeżego łososia
łyzka soku z cytryny
sól 1 liśc laurowy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1/4litra białego wytrawnego wina
2 żółtka
1/8l oleju
2 łyżeczki octu z białego wina
1 łyżeczka świeżo utartego chrzanu
biały pieprz
szczypta cukru
gałązki natki pietruszki, kopru i estragonu
4 gałązki melisy
1 mała cebula


rybę opłukać, skropic sokiem z cytryny i posolić. w dużym naczyniu zagotować 1/2l wody z 2 łyżeczkami soli, liściem laurowym i ziarenkami pieprzu, wywar odstawić na 10min. żeby naciągnął aromatem przypraw dodać wino.do wywaru włożyc kawałki ryby i gotować na bardzo małym ogniu 15-20min.
sos
żółtka mocno ubić, nie przerywając ubijania dodawać po kropli ilej, doprawić pikantnie octem chrzanem solą białym pieprzem i cukrem. zioła oczyścić i razem z obraną cebulą drobno posiekać 2 gałązki melisy do dekoracji.
zioła z cebulą dodac do sosu, rybkę na talerz, polać odrobiną sosu ozdobić cytryna i melisą no i gotowe!
polecam naprawdę pycha!
 
DUET SEROWO-MAKOWY


CIASTO KRUCHE:1/2 kostki margaryny, 2 jaja, 3 łyżki śmietany, 1 lyzka oliwy- pamietajcie ,że te składniki muszą byc oziębione, ponadto potrzeba 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 kieliszek wódki MASA MAKOWA: 1 szkl. maku MIELONEGO ( to ok. 15 dkg), 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, bialka z 3 jaj, szczypta soli, 1/3 kostki masla, kilka kropel esencji migdałowej. MASA SEROWA:50 -60 dkg twarogu trzykrotnie mielonego lub z kubełka, 3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, 10 dkg maslą, 6 jajek, 1 i 1/4 szkl. maki pszennej poznańskiej, 1/2 proszku do pieczenia, skórka pomarańczowa.


CIASTO KRUCHE:make przesiac, wyrobic szybko skladniki na jednolitą masę , przełozy na duża blachę , podpiec przez 20 minut w 170 stopniach MASA MAKOWA: bialka ubic z odrobina soli ba sztywną pianę, odstawic teraz mak sparzyc i odcedzic, dodac maslo,olejek migdałowy, cukier, i wanilię, oraz piane z białek - delikatnie wymieszac i przełozyc na podpieczony spód ciasta kruchego. MASA SEROWA: białka ubic z solą na sztywna pianę, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiac, następnie połączyc twarog z cukrem i wanilią, dodac maslo i ciągle mieszając dodawacżółtka ( po 1), po trosze ciągle mieszając dodawa mąkę z proszkiem, skórke pomarańczową i na końcu piane z bialek. Ciasto po starannym wymieszaniu rozprowadzi na masie makowej. Przełożyc ciasto do piecyka - piec w 170 stopniach przez 50 minut. Po upieczeniu i wygaszeniu pieca pozostawi ciasto jeszcze w piecu przez 15 minut, potem uchylic drzwi piekarnika i pozostawic w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
 
Kolorowe ciasteczka waniliowe

NA CIASTECZKA:
-125 g cukru
-250 g mąki
-3 paczki cukru waniliowego
-125 g margaryny
-2 jaja
-szczypta soli
-2 łyżki mleka

NA LUKIER:
-250 g cukru pudru
-3 łyżki przegotowanej,zimnej wody

NO A PONIEWAŻ MUSZĄ BYĆ KOLORWOWE TO...
-kolorowe pastyli czekoladowe (typu lentilki)
-cukrowe perełki
-kolorowa posypka
-co tam Wam jeszcze do głowy przyjdzie ;)


CIASTECZKA:
Utrzeć margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym jajku. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do ciasta na przemian z mlekiem. Ciasto nałożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Powyciskać na 2 wyłożone papierem blachy różnorakie ciasteczka- okrągłe placuszki, podłużne paluchy, obwarzanki... Powinno wyjść ich wyjść mniej więcej 40 sztuk.Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.

LUKIER:
Cukier dokładnie utrzeć z wodą. Posmarować nim wystudzone ciasteczka. Udekorować czekoladowymi pastylkami, cukrowymi perełkami, posypką lub czymkolwiek innym co daje po oczach ;)
 
Ciasteczka z orzechami w polewie

25 dag mąki pszennej
8 dag cukru
cukier waniliowy
malutka szczypta soli
pół kostki margaryny albo masła
jajko
10 dag orzechów laskowych (migdałów, orzechów włoskich)
krem czekoladowy Nutella
gorzka polewa czekoladowa (polecam Schwartau, którą można rozpuścić w mikrofalówce)

Mąkę zagnieść z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, jajem i solą (nie dawać proszku do pieczenia). Włożyć do lodówki.
W tym czasie orzechy pokroić na małe kawałki i lekko uprażyć na suchej patelni.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je na grubość około 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby mąką i szklaneczką wycinać kółka, a w środku kółek dziurki małym kieliszkiem albo zakrętką.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej sreberkiem i piec w około 10 minut w 180 stopniach, uważając, żeby się nie przyrumieniły, bo mogą być twarde.
Gotowe krążki sklejać po dwa spodami do środka, smarując je warstwą nutelli. Na wierzchu ułożyć uprażone orzechy i polać polewą.
W smaku rewelacja. Można oczywiście dodać do nich nieco mniej cukru.


 
oooo super :D

wszystkie przepisy zanotowałam ;D

La pain - robiłas to wszystko ?? :o
dzięki za przepisy :-*

Tunia , Izis dziekuję :-* :-*
 
MELANIE!!!! większość!!!!!to przepisy mojej kochanej teściowej!!!!!przez jakieś 30 lat zbierała!!!i powstała sobie ŁADNA KSIĄŻECZKA!!!!pozdrowionka!!!
jak będę miała jeszcze troszkę czasu(teraz mały się obudził)to powysyłam jeszcze takie świąteczne!!!!
 
reklama
Do góry