reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

miotlica nie martw się u nas też problem z leżeniem na brzuszku głowe niby wysoko unosi ale nie lubi tej pozycji i złości się i wtedy też rączki do góry i jak foczka robi i nie chce na rączkach się opierać ale ja neurologa mam dopiero 15.07

reklama
miotlica a właśnie, że jest to wyczyn. Bo na każde dziecko przychodzi czas. Ja jak czytałam, że niektóre dzieci przewracaja się z brzuszka na plecym robią to czy tamto wpadałam w niepokój, że moja mała jeszcze tego nie robi. A tu co, niespodzianka, za parę dni Adka zaczęła się przekręcać. Co do zabawek to nie wiem czy świadomie je łapie, ale łapie i bierze do buzi, czasami skubaniec jeden podciąga się na nich :-)

Kitki - bardzo dziękuję Ci za słowa otuchy. Dzisiaj Natalia naprawdę bardzo ładnie trzymała główkę na kolanach u mnie jakieś 3 minuty! Ja wiem, że to może dla innych dzieci żaden wyczyn, ale ja tak się cieszę!:-D Przyzwyczajam ją do tego podnoszenia głowy na kolanach, a potem spróbujemy na brzuchu, bo na razie jest wrzask. Ale i tak do tego neurologa pójdę.

Kiedy Wasze dzieci zaczęły chwytać świadomie zabawki? Natalka jeszcze tego nie potrafi. Włożoną do rączki zabawkę utrzyma nawet dłuższy czas, ale nie wie, że coś ma w dłoni.

idź idź miotlica, baardzo dobrze zrobisz i uspokoisz się przy okazji bo jestem przekonana, że z Natalką wszystko jest ok. TYlko uważaj na lekarzy i nie daj sobie wmówić czegoś...:dry: Zuzia też nie chwyta zabawek. nawet nie daję jej do rączek. jak tylko próbuję dotknąć jej rączką zabawką to natychmiast zaciska piąstkę albo cofa rączkę...:baffled: więc jeszcze nie czas. dopieo niedawno zaczęła sie uśmiechać do grzechotek. ale i tak nie ma zbyt dużej cierpliwości do zabaweczek. szybko sie nudzi i denerwuje.

Jak Patrycji włożę grzechotkę do rączki to się nią bawi, patrzy na nią itp. sama od siebie jeszcze nie chwyciła. Natomiast świadomie w czasie kąpieli chwyta paseczki od moich bluzek :-D nie wiem boi się że się utopi czy co :-D? He he ale kąpiele to lubi bardzo więc chyba tak po prostu sobie je trzyma :-D

Ostatnia edycja:
Jak byliśmy na chrzcinach w niedzielę to mąż w czasie obiadu trzymał Patrycję na rękach i chwyciła widelczyk z jego talerza :-D więc chyba tylko zabawki jej za bardzo nie interesują :-D.

o tym samym pomyślalam... jejku, wasze szkraby naprawdę nieźle ważą. A ja się podniecam że Zuzia przytyła... a tu niecałe 5 kg...
Czy któraś dzidzia wazy podobnie, czy tylko moja takie "chucherko"

Justyna - gratuluję Zuzi! Natalia też jest drobniutka i szczerze mówiąc nie wiem ile waży w tej chwili, ale na pewno też koło 5 kg dopiero. Ja się tym jakoś nie przejmuję, że jest drobniutka, je tyle ile potrzebuje, regularnie. Pod koniec czerwca szczepienie, to ją wyważą dokładnie.

Ubranka nosi 62.

Sara - nieźle z tym kleikiem!

U nas Alanek łapie zabawki jak dam mu do rączki to się bawi i pcha do buzi ale raczej woli swoje rączki :-D na macie czasem uda mu się złapać za lwa to wtedy strasznie nim potrząsa :rofl2:
co do pobierania krwi to nam pobierali z rączki Ali strasznie płakał a ja musiałam go trzymać całym ciałem bo tak się wierzgał naszczęście tylko jeden raz go ukuła i znalazła żyłkę :-(

reklama
Ja z Juli bawie sie tak "na czuja".
Zacznijmy od tego ze ona jest samodzielna dosc i duzo bawi sie sama-raczkami,na macie,w lezaczku gada do siebie,grzechotkami itp.
Ja sie bawimy razem to troche ja turlam,gadam do niej,"a kuku","kosi kosi...",klade ja na sobie w roznych pozycjach,laskocze w stopki,w boczki i w szyjke (rechocze wtedy jak przedszkolak),robie pierdziszki w brzuszek i takie tam:tak:
Zanalzlam troche zabaw dla maluszkow takich najmlodszych :tak:

• Miło Cię Widzieć - ponieważ na widok rodziców dziecko reaguje radosnym ożywieniem, należy jak najczęściej się nad nim pochylać i rozmawiać z nim w jego "języku". Dobrym pomysłem jest też użycie pacynek, które będą się z dzieckiem witały, rozmawiały, głaskały po policzku, kłaniały się ...
  • Pszczółka - należy unieść palec w górę i udając brzęczenie pszczoły zataczać nad dzieckiem powoli palcem koła. Trzeba posadzić "pszczółkę" na ciałku dzidziusia i w tym miejscu lekko go połaskotać. Maluch powinien wodzić oczkami za pszczółką. Również paluszek dziecka może być pszczółką ...
  • Materiały - dziecko odkrywając świat, lubi dotykać materiałów o różnych teksturach. W tej zabawie pomocne są wszelkie maty edukacyjne i inne szeleszczące zabawki.
  • Czyja to buzia? - rączkami dziecka dotykaj swojej twarzy pokazując dziecku i opowiadając o poszczególnych jej częściach, oczach, nosie, uszach itd ...
  • Gdzie jest mama? - wołaj dziecko po imieniu z różnych stron pokoju, co zachęci dziecko do odwracania główki i odnajdywania wzrokiem źródła dźwięku ...
  • Jedzie rowerek - ponieważ maluch odkrywa swoje nóżki, imituj "pedałowanie"
  • Idzie miś - powoli zbliżaj pluszaka do dziecka mówiąc "Idzie miś do Marysi ... i ... przyszedł" w tym momencie miś daje dziecku buziaka. Pozwalamy żeby dziecko miało możliwość łapania rączkami pluszaka ...
  • Wycieczka dookoła świata - chodź z dzieckiem po mieszkaniu pokazując wszystkie przedmioty oraz nazywając je. Gdy pokazujemy zegar można również naśladować jego tykanie, gdy psa mówimy hau-hau itp...
  • Jadą, jadą misie - pozwól maluchowi podrygiwać na twoich kolanach, to dla niego dobra gimnastyka. Śpiewaj przy tym piosenkę: "Jadą, jadą misie, trala trala la. Śmieją im się pysie trala, trala, la ..."
  • A kuku - wszystkim znana zabawa z przykrywaniem twarzy dziecka lub swojej pieluszką ...
  • Rodzinka - Recytuj wierszyk, dotykając po kolei paluszków dziecka, zaczynając od kciuka:
  • "Ten gruby to dziadziuś, a obok babunia. Największy to dziadziuś, a przy min mamunia. A to dziecinka mała ... Oto rodzinka cała ...
  • Idą mrówki - "Idą mrówki do Marysi główki ... uciekajcie wszystkie mrówki
    wykrzyknik.gif
    ! Przesuwamy palcami po ciele maluszka od stóp do główki i z powrotem ...
  • Gonię, gonię - jeśli dziecko już raczkuje, można udawać że się go gonii, po chwili trzeba malucha złapać i porządnie wycałować ...
  • Oko, ucho, nos - Nazywanie części ciała dziecka. Można posłużyć się wierszykiem:
  • "To są Marysi rączki, to są Marysi nóżki, to jest Marysi brzuszek, a to są paluszki. To oko, to ucho, to nosek , to mina, to Marysi ubranko, a to Marysi czupryna: ...

Do góry