reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

reklama
My też małą staramy się kapać codziennie, chyba, że ma cięzki dzień i zaśnie wczesniej to jej nie budzimy. Nie oliwkuję małej bo miała jakies dziene krostki, mamy balsam intensywnie nawilżający z Nivea hypoalergiczny. Bardzo fajnie działa. Oliwkuję tylko główkę.
Niestety nasze problemy z brzuszkiem powróciły :-( po niemal tygodniu ciszy i spokoju. Moja wina bo pozwoliłam sobie na "frykaski". :wściekła/y:

Nika81 tyle że ja nie muszę dawać małej żadnego specjalnego mleka, sama to sobie tak bardziej wymyśliłam :baffled: lekarka na pierwszej wizycie (w piątek) powiedziała że mała ma pod bródką takie kropki a ja już sobie myślałam nie wiadomo co, do następnej wizyty (wczoraj) czytałam dużo o bebilon pepti i sobie pomyślałam że będzie on dla niej lepszy niż zwykły bebilon1. Lekarka mówiła mi że żadne specjalne mleko nie jest konieczne, że te kropki zniknęły, tylko pojawiły się takie (mało) po antybiotyku i że znikną za kilka dni, ale że ta lekarka to tak jakby znajoma mamy to zgodziła się żebyśmy spróbowali z nutramigenem ale że ona nie widzi takiej konieczności. No i mała wypiła z tej puszki razem 120ml i już zmieniłam swoje zdanie :-D i podaję zwykły bebilon skoro mojej malutkiej smakuje to jej nie bedę męczyć skoro nie ma takiej konieczności ;-). Dzisiaj mała dostala od dziadków (moich rodziców) inhalator :-) teraz jak tylko bedzie się pojawiał katarek to inhalator wejdzie w życie :-D;-) jest też w opakowaniu duża maseczka dla mnie ;-) więc dwie bedziemy się inhalatować :-D:-D

my Alanka kąpiemy codziennie i też po kąpieli obowiązkowo oliwka idzie w ruch :tak::-D
mój mały dziś w nocy walnął taką mega kupę że wypłynęło z dwóch stron pampersa :szok: dobrze że miał pajaca bo inaczej też bym obcinała body tak jak Ewelcia no bo nie wiem jakbym mu to przez głowę zdjęła :-p;-)

Dziewczyny ile wasze dzieci naraz zjedzą mleka bo mój to jakiś dziwny robie mu zawsze 90ml a on zje 70ml a za 30minut dojada znów ze 40ml i tak cały dzień jedynie w nocy dużo zje :sorry2:
mój mały jak zje o 20 tak z 90ml to budzi się dopiero o 1.30 zje 100ml i potem o 4.30 to zje już 70ml i o 6 to znów zje 60ml mi się wydaje że on za mało je ale jakby był głodny to przecież by płakał :nerd:

avanti skoro Alanek się najada taką ilością mleka to dobrze :-) Patrycja zjada prawie zawsze 120 ml a za godzinę dojada około 50ml czasami 60, wyjątkiem jest 4 w nocy kiedy zjada około 80 ml i śpi wtedy do 7 i od razu chce jeść bo jest chyba mega głodna :-D. Od niedawna je raczej co 4 godziny, już rzadko kiedy co 3.

Ewelcia - to, że Szymek tyle nie waży to nic nie znaczy....
Myślę, że Jaś jest po prostu duży jak na swój wiek.
Ja patrzę raczej na siatki centylowe niż na podwajanie wagi (to jakiś dziwny wyznacznik)...
Poza tym łatwiej jest podwoić wagę jak dziecko się urodziło małe, a wyobrażasz sobie, żeby dziecko, które się urodziło z wagą 4,5kg miało podwoić swoja wagę do 3 m-ca i ważyło 9kg?????:-)

Dziewczyny,to chyba musze zmienic przyzwyczajenia z ta kapiela.Aczkolwiek skorke na cialku ma gladka,rozowa,bez zadnych przesuszen lub krosteczek,jednym slowem nasza metoda jej sluzyla.Nawet jej sie pogrubila ta skorka-tzn juz nie ma takiej cieniutkiej jak noworodek tylko juz taka grubsza,bardziej jak dorosly.Ale tylko krowa nie zmienia zdania wiec moze jednak warto ja czesciej kapac skoro jednak wszystkie z was robia to codziennie lub prawie codziennie.

Co do jedzenia mleczka to Julita ciagnie jednorazowo 150ml 5-6 razy na dobe.Pory karmien ma mniej wiecej takie: 5 rano,8-9,12,15-16,19.30 i czasem o polnocy jak sie wybudzi ale wybudza sie rzadko i spi ciegiem przewaznie od godz.20 do tej 5tej rano.

Jesli chodzi o nutramigen to zaczelam rowniez rozmyslac o powrocie do Bebiko skoro kupy sa nadal zielone.Ale bede to musiala skonsultowac z jej pediatra a pojde dopiero jak beda wszystkie wyniki posiewow juz.

Jestem sama i mam dziwne mysli.Czy wy jak jestescie na noc same to tez czasem wam ida glupoty do glowy?Nie chcialabym tego nazwac ze boje sie duchow:-D ale jakos mi tak nieprzyjemnie samej jak ciemno jest...Ale pierdety wypisuje:tak::szok::-D

Tez mi sie wydaje ze male dzieci szybko podwajaja wage a duze po prostu nie sa w stanie skoro juz na starcie sa duze i to jest OK.W niektorych zrodlach podaja ze dziecki podwajaja wage po 3 mies a w niektorych ze po 5 mies.
Dominika-wasz Jas to silny duzy chlopak!Rosnie jak na drozdzach!A starcza wam siatki centylowej dla niego?:-DMoj Julis wazy 6kg i ma wpisane w ksiazeczce zdrowia 50 centyl dla wagi i wzrostu jako 3 mies niemowle dla dziewczynek.

reklama
Sara ty masz fajnie bo twoja Julitka ma pory mniej więcej takie same karmienia i wiesz kiedy jest głodna a mój tak je często po troszkę i nigdy nie wiem kiedy będzie jadł i jak płacze to muszę zgadywać czy jest głodny czy boli go brzuszek czy poprostu marudzi :sorry2: i wkurza mnie to bo nawet na dłuzszy spacer boję się wyjść bo jak włączy syrene to koniec i chodze blisko domu żeby w razie czego szybko wracać :baffled:

co do samotnej nocy to też nie lubię zostawać sama jak mój mąż idzie na nocke i też tak się dziwnie czuję i mam problem z zasnięciem :tak: za dużo miejsca w łóżku :-p:-D

Do góry