reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

W tych siatkach centylowych co są w książeczkach zdrowia to jest 75centyl dla chłopca. :cool2:
Ale mam jeszcze inną siatkę centylową - dla karmionych tylko piersią, bo podobno te siatki w książeczkach są robione na podstawie dzieci karmionych butelką. W tej drugiej siatce jest trochę powyżej 50-tego centyla:tak:

reklama
Avanti ona ma takie pory stale wprowadzone dopiero od 3 tyg.
Ona sama wybudza sie o 5 i potem to juz idzie samo dalej srednio co te 3-3,5 h,bo ona wlasnie wola lelelele na mleko w takich odstepach czasu.A jak nie chodzi jej o jedzenie to ma inny rodzaj placzu-takie stekanie i nie lelelele tylko hauuu,euuu-jak piesek:-DNie ukrywam ze te pory karmien mi odpowiadaja POZA ta o 5 rano bo wstaje z 1 okiem na spiaco a drugim otwartym:baffled:A najbardziej pasuje mi ta pora o 19.30-sztywno narzucona z gory bo ja o 20 odpalam TV:tak::-D:szok: i zaliczam seriale oraz inne filmy i bzdety.Takze zazwyczaj o 20 juz spi.

Ja tez sie spotkalam z roznymi siatkami centylowymi.W mojej przychodni maja doslownie takie tablice formatu A4 oddzielne dla chlopcow i dziewczynek.
W ksiazeczce zdrowia mam inne,a w necie spotkalam sie z tablicami rozgraniczajacymi dzieci urodzone przed 37 tc i po 37 tc.Juli urodzila sie 37w1d wiec nie wiem gdzie ja zaliczac:-D

Aha Avanti,ciesze sie ze ty tez dziwnie sie sama czujesz w porach nocnych bo juz sie obawialam ze nie dosc ze wyjde na brudasa co to dziecko co kilka dni kapie to jeszcze na schizofreniczke z fazami na temat innych swiatow i "obcych" czy jak zwal tak zwal.:-D:tak:

Sara ja ostatnio małą też kąpię 2,3 razy w tygodniu ale to raczej przez ten katarek, tak ją troszkę przetrę namoczoną pieluszką i też jest czysta ;-). Ja mam chyba szczęście bo Patrycja już od dosyć dawna ma stałe pory karmienia :-) czasami jej się coś zmieni ale potem i tak się normuję, bo np. zje czasami szybciej o godzinę potem za godzinę zje jeszcze 50 i już pory karmienia wracają do normy. Ostatnio coraz rzadziej dojada :-) tak 1 raz dziennie :-) a jeszcze kilka dni temu były 3 takie dojadania po 50, 60 w ciągu doby

ja mam tak samo jak Avanti nigdy nie wiem kiedy mala bedzie chciala jesc..:-( je czesto i w malych ilosciach (chociaz od 2 tyg. i tak juz lepiej niz wczesniej bo teraz ma chociaz przerwy 1-2godz. a wczesniej to latalam z butla co 15 minut):baffled: Oczywiscie przy takim jedzeniu marnuje sie mnustwo mleka.. ja czesto wylewam bo minie godzina i juz nie dobre a jak tylko wyleje to nagle malej zachciewa sie znowu i tak w kolko:szok:

Sara nie przejmuj sie napewno nikt nie mysli ze jestes"brudas":zawstydzona/y: kazdy robi wedlug swojego uznania. jezeli ktos ci tak podpowiedzial to niedziwie sie ze posluchalas jezeli nie masz wiecej dzieci. ja tez robie wiele rzeczy tak jak ktos mi doradzi..;-)
A co do duchow...:-D ja tez czasami boje sie byc w nocy sama.. wlasciwie to codziennie tak do godziny 23 (czasem dluzej) jestem tylko z Amelka:-(

Moja mala zasnela dopiero o 22:dry: marudzila krecila sie..:baffled: ale wkoncu spi:tak: chociaz ona bardzo czujnie spi musze wyciszyc tv i chodzic na palcach (niewspomne juz ze nic w domu zrobic nie moge...) bo zaraz sie wybudza:baffled: masakra jakas... wasze maluchy tez tak maja??

Moje malenstwo-Juli w dzien spi dosyc czujnie i plytko i tez bywa tak jak mowisz,ze byle halas ja wybudza.Dlatego ja ten krotki i plytki sen w dzien nazywam drzemaniem,tylko na spacerach spi mocniej,chociaz jak zatrzymam wozek i przysiade na lawce to tez sie czasem budzi.Natomiast ten nocny sen,ten od 20 do 5 to spi jak kamien.Nie wydaje zadnyh dzwiekow przes sen,nie wierci sie,bo w dzien to potrafi steknac,zaplakac czy pomahac raczkami przez sen.

A moja to wlasnie nawet w nocy spi czujnie (przekrecic na lozku sie nie moge...:szok:) a w dzien juz nie wspomne:dry: chociaz czasem w nocy ma dobry sen (ale to zadko) w dzien przewaznie jak spi wlanczam jej kolysanki to wtedy moge cos zrobic w domu bo tak to ani rusz ( pioseneczki chociaz troche zaglusza:-p)

reklama
Kochana ksiazke to mam Zawitkowskiego gdzie sa opisane poszczegolne miesiace ale te umiejetnosci rozwojowe to wyciagnelam z takich opracowan ze szpitala darmowych,takie rozne mini-ksiazeczki Nestle,Hipp,Pampers itp.Jak bede miala chwilke to przepisze ale mozna to tez znalezc w necie.Wiesz,nie warto porownywac do tych tabel bo kazde dziecko ma swoje tempo rozwoju.

Do góry