Na mieszkanie socjalne czeka się czasami ponad pół roku i aby je dostać musisz mieć ku temu podstawy, np. jedno z was musiałoby być zarejestrowane w urzędzie pracy jako bezrobotny i mieć przyznane SGBII (rodzaj statusu bezrobotnego). Wszystkie formalności załatwia się na początku za pomocą meldunku, taki dokument jest najważniejszy i najlepiej wyrobić go sobie od razu po przyjeździe na miejsce. Jeśli oboje nie znacie języka będzie wam trudno, ja wiem sama z doświadczenia, bo jestem tutaj od kilku miesięcy i mimo jakichś tam podstaw zablokowałam się absolutnie. Jeśli macie podwójne obywatelstwo to w urzędzie pracy przysługuje wam bezpłatny kurs językowy, który trwa pół roku, chyba że odbywa się w trybie przyspieszonym. Taki kurs to podstawa do podjęcia pracy. Zdarzają się ogłoszenia, w których poszukuje się osób mówiących w języku polskim albo angielskim i niemiecki jest "mile widziany", ale to zależy o jaką pracę chcecie się starać. Na Twoje wątpliwości czy i w ogóle zaczynać tutaj odpowiem, że warto, bo nawet jeśli początki są bardzo trudne to państwo jest o wiele bardziej przychylne zwykłemu obywatelowi niż Polska np. Pozdrawiam. Jeśli masz jakieś pytania to pisz na mój nr gg 6574567